Doporučujeme

Kokosové cukroví | foto: Martin Faltus

Sladká vánoční kuchařka: kokosové cukroví

  • 13
Kokos, a to hlavně v sušené podobě, je u nás typickou součástí vánočního cukroví. Možná i proto, že strouhaný připomíná sníh.

U nás jsou k dostání tmavě hnědé kokosy. Jejich dužina je ale tvrdá, vláknitá a nikdy se nevyrovná chuti mladých ořechů. Co nám zbývá, v našich končinách jsme zkrátka odkázaní na sušenou kokosovou dužinu nebo na kokosové lupínky.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Kokosová esíčka

Pečení: 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 100 g tuku
* 120 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* citronová šťáva z 1/2 citronu
* tuk na plech
* cukr na obalení

1. Prosetou mouku, kokos, med, změklý tuk, vejce a citronovou šťávu zpracujeme v tužší těsto, které necháme v chladnu ztuhnout. Masovým strojkem s nástavcem na tvoření cukrovinek těsto vytlačujeme a tvoříme esíčka. Zvolna pečeme.

2. Ještě teplá obalujeme v cukru. Pokud nemáme strojek, necháme těsto ztuhnout, uděláme válečky a vytvarujeme esíčka.

Kokosová srdíčka

Pečení: 12 minut

* 200 g hladké mouky
* 200 g másla
* 200 g kokosu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 30 g kakaa

Náplň:
* 120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g lískových ořechů
* 20 g kakaa
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

1. V misce smícháme mouku, kokos, cukr, vejce a kakao. Přidáme změklé a nakrájené máslo. Vypracujeme v tužší těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. Z másla, cukru, ořechů, kakaa, vejce a rumu vymícháme hladkou náplň. Srdíčka slepujeme krémem.

Kokosové pusinky

Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* 175 g moučkového cukru
* 175 g pískového cukru
* 250 g kokosu

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáváme moučkový cukr. Dáme do vodní lázně a zašleháváme pískový cukr, dáváme pozor, aby se hmota příliš nezahřívala. Odstavíme a zvolna šleháme do zchladnutí. Vmícháme kokosovou moučku. Z ještě teplé hmoty stříkáme na vymazaný plech malé pusinky a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Pusinky nesušíme!

Kokosové stromečky

Pečení: 12 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g kokosu
* 100 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* citronová kůra z jednoho omytého citronu

Poleva:
* citronová kůra z jednoho omytého citronu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g kokosu na posypání

1. Mouku smícháme s citronovou kůrou, přimícháme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto. Necháme alespoň 20 minut odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme formičkou stromečky. Přendáme na pečicí papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě 10–15 minut. Stromečky necháme dobře vychladnout, nejlépe přes noc.

2. Připravíme si polevu. Cukr smícháme s citronovou kůrou a přimícháme 5 lžic citronové šťávy. Lžící vymícháme v hladkou polevu. Upečené a vychladlé stromečky potřeme polevou a posypeme kokosem. Polevu necháme dobře ztuhnout.

Kokosové řezy

Pečení: 20 minut

* 7 bílků
* 250 g kokosu
* 300 g moučkového cukru
* 5 lžic hrubé mouky
* tuk a mouka na vymazání plechu
* bílá a tmavá čokoládová poleva

Náplň:
* 7 žloutků
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* 250 g másla

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme kokos, cukr a nakonec mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Upečený plát necháme vychladnout. Mezitím máslo utřeme do pěny. Cukr, žloutky, kakao a mléko dáme do vodní lázně a ušleháme v hustou hmotu.

2. Vychladlou směs po lžičkách přidáváme do utřeného másla. Náplň rozetřeme na korpus a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a necháme zatuhnout do druhého dne.

V DALŠÍM DÍLE: MANDLOVÉ CUKROVÍ


  • Vybrali jsme pro Vás