Doporučujeme

Cukroví z datlí a fíků | foto: Martin Faltus

Sladká vánoční kuchařka: cukroví z datlí a fíků

  • 2
I když se jedná jen o iluzi "zdravého" cukroví, stojí za to. Datle a fíky mají totiž nejvyšší obsah ovocného cukru.

S klasickým cukrem díky tomu můžete víc šetřit. Recepty se sušeným ovocem mají ještě jednu nespornou výhodu. Klidně si je můžete vyrobit beze strachu, že je spálíte. Více než polovina našich návodů na fíkovo-datlové cukroví se totiž vůbec nemusí péct.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Fíkový salám

Příprava: 20 minut

* 200 g sušených fíků
* 180 g moučkového cukru
* 200 g mletých ořechů
* 2 žloutky
* 50 g nahrubo sekaných mandlí
* 30 g kandovaného ovoce

1. Sušené fíky nakrájíme na kostičky. Mandle oloupeme a nasekáme, smícháme v misce, přidáme cukr a mleté ořechy. Přidáme žloutky a nakrájené kandované ovoce. Vše zpracujeme v tužší těsto. Vyválíme do tvaru válečku a zabalíme do fólie. Necháme v lednici přes noc ztuhnout a nakrájíme na plátky.

Ovocný salám

Příprava: 25 minut

* 300 g sušených švestek
* 250 g moučkového cukru
* 100 ml vody
* 60 g fíků
* 150 g vlašských ořechů
* cukr na vál

1. Sušené švestky uvaříme ve vodě doměkka. Slijeme je do cedníku a necháme dobře okapat a nasekáme. Cukr nasypeme do kastrůlku, přidáme vodu a necháme rozpustit. Na malém plameni směs za občasného míchání vaříme nejméně 5 minut.

2. Přidáme švestky a vaříme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše. Přimícháme fíky a nasekané ořechy, vše dobře promícháme a chvíli povaříme. Vál poprášíme cukrem a vytvoříme váleček ze směsi, zabalíme do fólie a stáhneme okraje. Na noc dáme do lednice a nakrájíme na silnější plátky.

Kuličky s datlemi

Pečení: 8 minut

* 250 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 250 g maizeny
* 75 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 1 lžička kardamomu
* 1 lžička skořice
* moučkový cukr na posypání
* datle

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, maizenou, vanilkovým cukrem, kakaem a kořením. Dobře vyšleháme a přimícháme mouku. Vypracujeme v tužší těsto a necháme odležet v lednici. Z těst tvoříme váleček o průměru 2 cm a krájíme na 1 cm silné plátky. Doprostřed každého kolečka vmáčkneme půlku sušené datle a vytvarujeme kuličku.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení pocukrujeme.

Bonbonky s datlemi

Příprava: 15 minut

* 250 g datlí
* 100 g marcipánu
* 40 g hořké čokolády

1. Datle zbavíme pecek. Mandlovou hmotu rozdělíme na tolik dílů, kolik máme datlí. Vytvarujeme z ní váleček a naplníme ji do datlí. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a datle v ní namáčíme. Přendáme na rošt a necháme ztuhnout. Skladujeme na chladném místě.

Datlové hrudky

Pečení: 10 minut

* 125 g másla
* 200 g vloček
* 250 g sušených datlí
* 2 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 lžičky prášku do pečiva

1. Máslo rozpustíme, smícháme s vločkami a necháme společně ztuhnout. Datle zbavíme pecek a nadrobno nasekáme. V míse smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a datle. Vejce s cukrem jen promísíme, nešleháme! Přimícháme ztuhlé vločky a dobře promícháme.

2. Lžičkou tvoříme hrudky, které pečeme dozlatova. Pokud se roztečou, ještě teplé je zpět vytvarujeme do požadovaného tvaru.

V DALŠÍM DÍLE: STAROČESKÉ CUKROVÍ I.


  • Vybrali jsme pro Vás