Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladká vánoční kuchařka: cukroví z čokolády

aktualizováno 
Vítejte ve sladké vánoční kuchařce. Postupně vám budeme přinášet recepty na vánoční cukroví podle hlavních surovin. Dnes vás čeká čokoládové...

Čokoládové cukroví | foto: Martin Faltus

Čokoláda je podle nejnovějších průzkumů dokonce zdravá a dokáže spravit i tu nejhorší náladu. Tak proč ji nedat i do cukroví... Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá nejen pro duši.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové špičky

Příprava: 20 minut

* 100 g hořké čokolády
* 100 g mléčné čokolády
* 180 g sladké smetany
* 200 g oříškového nugátu
* pistácie na ozdobu

1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a necháme ji chvíli redukovat na polovinu. Přidáme čokoládu na kousky a necháme převařit. Přidáme změklý nugát, ztlumíme oheň a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Směs necháme vychladnout a přes noc ztuhnout.

2. Elektrickým šlehačem vyšleháme do hladkého krému. Z cukrářského sáčku s větší trubičkou stříkáme do papírových košíčků. Na špičku můžeme dát pistácii nebo lískový ořech, necháme ztuhnout a uložíme do chladna.

Nugátové stromečky

Příprava: 30 minut

* 175 g hladké mouky
* 75 g maizeny
* 1 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 125 g másla
* 100 g oříškového nugátu
* lískové oříšky na ozdobu

Poleva:
* 2 balíčky světlé čokoládové polevy

1. Do mísy dáme mouku a maizenu. Přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr a změklý tuk a vše smícháme v tužší těsto. Dáme přes noc ztuhnout do lednice. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj 3 velkosti hvězdiček. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Hvězdičky necháme vychladnout. Nugát dáme do vodní lázně a necháme částečně rozpustit.

2. Spodní strany hvězdiček potřeme rozehřátým nugátem a slepíme od největší k nejmenší. Necháme v lednici ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a stromečky namáčíme v polevě, ozdobíme lískovým oříškem a na mřížce necháme vychladnout.

Klášterní rohlíčky

Příprava:20 minut

* 140 g hladké mouky
* 50 g hořké čokolády
* 90 g lískových jader
* 110 g rostlinného tuku
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 30 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 50 g hořké čokolády

1. Ořechy a čokoládu najemno nastrouháme. Mouku smícháme s tukem, ořechy, čokoládou, cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Rychle vypracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu odpočinout. Z těsta tvoříme tenké válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Přendáme na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Čokoládové placičky

Příprava: 10 minut

* 250 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 90 g lískových ořechů
* 3 lžíce kakaa
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 150 g meruňkového džemu
* 100 g čokoládové polevy
* oříšky na ozdobu

1. Mouku, kakao a cukr dáme na vál a přidáme na kousky nakrájený změklý tuk. Doprostřed dáme vejce a vše zpracujeme v tuhé těsto. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme čtverečky, které pečeme 12–15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Meruňkový džem zahřejeme, potřeme jím čtvereček a druhým zakryjeme. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a čtverečky namáčíme v čokoládě.

Čokoládové trojúhelníčky

Příprava: 15 minut

* 120 g čokolády
* 120 g lískových oříšků
* 250 g moučkového cukru
* 2 bílky
* bílková poleva

Poleva:
* 1 bílek
* 120 g moučkového cukru a lžička citronové šťávy

1. Najemno umleté lískové ořechy s nastrouhanou čokoládou, moučkovým cukrem a bílky dobře propracujeme v hladké těsto. Vál poprášíme cukrem a na něm vyválíme z těsta 1/2 cm silný plát. Vykrájíme trojúhelníčky a necháme do druhého dne zaschnout. Druhý den potřeme bílkovou polevou a posypeme barevnou ozdobou.

V DALŠÍM DÍLE: CUKROVÍ S KOKOSEM

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.