Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladká vánoční kuchařka: cukroví pro alergiky

  0:51aktualizováno  0:51
Potravinové alergie jsou stále častější. Pro ty z vás, kteří musí podrobně studovat etikety, jsme vybrali cukroví, které nebude vaše zdraví nijak ohrožovat.

Hnědobílé ořechové kuličky - Neobsahují máslo a vejce | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Hnědobílé ořechové kuličky

(neobsahují máslo a vejce)

* 30 g vlašských ořechů
* 250 ml smetany
* 200 g mléčné čokolády
* 125 g bílé čokolády
* 125 g tmavé čokolády
* 60 g lískových jader

1. Umleté vlašské ořechy orestujeme nasucho na pánvi a necháme vychladnout. Smetanu zavaříme, přidáme mléčnou čokoládu a vaříme do ztuhnutí. Přisypeme mleté ořechy, dobře promícháme a necháme vychladnout.

2. Zchladlou hmotu rozdělíme napůl. Do jedné poloviny vmícháme rozpuštěnou bílou čokoládu a do druhé tmavou čokoládu. Hmotu dobře propracujeme, zabalíme a necháme v lednici alespoň půl hodiny ztuhnout. Vytvoříme kuličky, do středu vmáčkneme oříšek, vytvarujeme a obalíme v orestovaných sekaných ořeších.

TIP
Pokud máte alergii na lepek nebo celiakii, řešením, jak nahradit pšeničnou mouku, je amarantová a sójová mouka. Doporučována jsou i různá jadérka, semínka a ořechy. Amarantovou mouku můžete použít na výrobu vánočního cukroví, domácí buchty z ní neupečete, těsto z ní nevykyne. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou.


Ořechová alergie

Počet alergií na ořechy se bohužel stále zvyšuje. Vědci vyzkoumali, že nejpočetnější jsou alergie na suroviny, které se v místě nejvíce konzumují. Nejčastější alergie v USA je proto na buráky, v Polsku naopak na mák, u nás na mléko. Projevy alergií jsou různé. Většinou začíná jako svědění na jazyku a horním patře, rýmou, pálením očí a potížemi s dýcháním. Na kůži se projevují atopickým ekzémem, někdy následují průjmy. Nejhorším projevem alergie je anafylaktický šok, který může způsobit i smrt. Pozor: obtíže se nemusí vyskytovat okamžitě po požití ořechů!

Sádlové kuličky

(neobsahují máslo, mléko, ořechy a vejce)

Příprava: 25 minut

* 70 g sádla
* 70 g cukru
* 100 g hladké mouky
* 60 g kakaa
* 1 vanilkový cukr

1. Sádlo necháme změknout a smícháme s cukrem, moukou, kakaem a vanilkovým cukrem. Z těsta tvoříme kuličky a dáme je na vymazaný plech. Tužkou nebo jinou tenkou tyčinkou uděláme do středu důlek.

2. Pečeme 5–7 minut. Doprostřed dáme trochu marmelády a půlku mandle.

TIP
Při pečení kuliček dáme na plech kousek světlého těsta, abychom lépe rozpoznali, kdy jsou kuličky pečené

Placičky z ovesných vloček

(neobsahují mléko a ořechy)

Příprava: 25 minut

* 125 másla
* 125 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 250 g ovesných vloček
* 50 g mandlí
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka citronové kůry
* 1 žloutek na potření

1. Máslo s cukrem a žloutkem vymícháme do pěny. Přimícháme ovesné vločky, najemno nastrouhané mandle, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Z bílku se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a přimícháme ho do těsta.

2. Těsto rozválíme na 3–4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Kolečka přendáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 15 minut při teplotě 180 °C. Upečená kolečka přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

TIP
Kromě ovesných vloček můžete využít i vločky z ostatních obilovin. V obchodech se zdravou výživou dostanete špaldové vločky, pohankové lupínky a žitné vločky. K dostání jsou také vločky ze sójových bobů.

Kokosové kuličky „Rafaelo“

(neobsahují máslo, ořechy, mléko a vejce)

Příprava: 20 minut

* 150 g bílé čokolády
* 50 g 100% tuku
* 100 g mletého kokosu
* 3 lžičky rumu

1. Do rozehřáté čokolády a tuku přimícháme strouhaný kokos a rum. Necháme zchladnout a pomocí lžičky tvoříme kuličky, do kterých vložíme jednu mandli.

2. Kuličky obalíme v kokosu a přendáme je do papírových košíčků.

Čajové pečivo z marcipánu

* 100 g marcipánu na pečení
* 250 g másla
* 100 g nerafinovaného cukru
* 250 g hladké mouky

Marcipán rozšleháme, přimícháváme máslo a šleháme dohladka. Přimícháme cukr a zašleháváme mouku. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Vyválíme asi 1,5 cm vysoký plát a vykrajujeme tvary. Přendáme na vymazaný plech, posypeme cukrem a pečeme 25 minut při teplotě 150 °C.

Mandlové karamelky

* 200 g čokolády na vaření
* 200 g másla
* 150 g šlehačky
* 200 g medu
* 100 g mandlí
* 1 lžička vanilkové esence

Rozpustíme čokoládu, přidáme kousky másla. Přilijeme šlehačku, med a vanilkovou esenci. Ve vodní lázni stále mícháme, dokud hmota neztuhne. Přidáme mleté mandle a směs nalijeme do vymazané formy. Vlažnou hmotu dáme na vál pokrytý celofánem a nakrájíme na kostky. Kostky necháme vychladnout a ztuhnout, aby se karamelky nelepily.

Ořechové kaštany

* 70 g ořechů
* 40 g kakaa
* 50 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 50 g másla
* zavařenina a ořechy na ozdobu

Ořechy, kakao, mouku a cukr smícháme v misce a přimícháme máslo. Z propracovaného těsta lžičkou tvoříme kuličky. Vkládáme do košíčků z alobalu a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Upečené kaštánky potřeme malinovou zavařeninou a posypeme sekanými ořechy.

Ovocné kuličky

(neobsahují máslo, ořechy a mléko)

Příprava: 25 minut

* 1 bílek
* 1 lžička citronové šťávy
* 120 g mandlí
* 70 g moučkového cukru
* 50 g kandovaného ovoce
* kandované višně
* čokoládové hoblinky na obalování

Poleva:
* 100 g čokolády na vaření
* 30 g ztuženého tuku

1. Kandované ovoce nakrájíme na velmi malé kousky. Mandle spaříme, oloupeme a najemno nameleme. Do bílků dáme špetičku soli a ušleháme tuhý sníh. Sůl nám pomůže vyšlehat opravdu tuhý sníh. Vmícháme citronovou šťávu, mandle, najemno nakrájené kandované ovoce a moučkový cukr. Vše dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

2. Z hmoty tvoříme malé placičky a do každé zabalíme jednu kandovanou višni. Zabalíme a utvoříme kuličku. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme nakrájený tuk. Čokoládu necháme krátce vychladnout, a jakmile začne tuhnout, namáčíme v ní kuličky, které poté obalíme v čokoládových hoblinkách. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Kuličky dáme přes noc do lednice uležet.

TIP
Trápí-li vás alergie na kakao, obalte kuličky ve strouhaném kokosu nebo barevném cukrovém zdobení z cukrárny


Alergie na kakao

Tato alergie se nejčastěji projevuje zhoršením atopického ekzému. Kakao můžeme v kuchyni nahradit karobovým práškem. Karob je jinak známý pod názvem svatojánský chléb, má vysoký obsah bílkovin a na rozdíl od kakaa méně tuku, žádný kofein, ale hlavně žádné alergeny!

Vločkové kuličky

(neobsahují mléko, ořechy a vejce)

* 500 g ovesných vloček
* 1 hera
* 300 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce rumu
* kakao na obalení

1. Vločky nasucho opražíme a necháme vychladnout. Přimícháme prosátý moučkový cukr, vanilkový cukr, promícháme a přidáme na kousky nakrájený tuk a rum a utvoříme pevné těsto.

2. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici ztuhnout. Tvoříme kuličky, které obalíme v kakau.

Domácí karamely

* 2 šálky cukru
* 1 nebo 2 čtverečky čokolády
* 2 lžíce javor. sirupu
* 2/3 šálku mléka
* 1 lžička vanilky
* 1 lžíce másla
* špetka soli

V kastrolu smíchejte cukr, mléko, nastrouhanou čokoládu, sirup a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, ať se suroviny mezitím rozpustí. Přidejte špetku soli. Odstavte z ohně, přidejte máslo, ale nemíchejte! Když je směs vlažná, přidejte vanilku a šlehejte, dokud směs nedrží tvar a není lesklá. Nalijte ji do vyššího pekáčku vymazaného máslem, a až ztuhne, nakrájejte na kostky.

Kokosové sněhové pečivo

podle Lukáše Pohla

* 4 bílky
* 150 g cukru krupice
* 75 g cukru moučka
* 75 g strouhaného kokosu
* 3 lžíce vody

Cukr s vodou svaříme na rozvar. Bílky ušleháme do polotuha a zašleháme do nich horký rozvar. Šleháme do zchladnutí. Přidáme kokos a cukr moučku, naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme pusinky na plech. Necháme 20 min. oschnout a pečeme 10 min. Slepujeme krémem z kaštanového pyré a nutelly.

Jáhlové kuličky s kokosem

(neobsahují máslo, mléko a vejce)

* 150 g jáhel
* 300 ml vody
* 50 g kokosu
* 1/2 balíčku vanilkového cukru nebo lžíce medu
* popřípadě kakao
* kokos na obalení

1. Spařené jáhly zalijeme vodou, uvedeme k varu a za stálého míchání vaříme doměkka. Oproti návodu na obalu jáhel vodu nesolíme! Uvařené necháme vychladnout a přimícháme kokos a vanilkový cukr nebo med. Hmotu necháme odležet v lednici.

2. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Podle chuti lze do základní hmoty přimíchat lžíci kakaa. V lednici necháme ztuhnout a rovněž je tam uskladníme, jinak nám déle jak 3 dny nevydrží.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.