Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladká oslava začátku prázdnin

  0:50aktualizováno  0:50
Škola skončila, dovolená je na spadnutí a dozrává to nejsladší ovoce. Nic tedy nebrání tomu, abychom spolu s dětmi oslavili příchod léta.

Šlehačková bomba s borůvkami | foto: In Images

Šlehačková bomba s borůvkami

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 15 minut + 4 hod. na ztuhnutí

* 350 g čerstvých nebo mražených borůvek
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce cukru krupice + 1 lžíce do smetany
* 200 ml smetany na šlehání 40%
* 50 g želatinového ztužovače Dr. Oetker (1 sáček)
* 100 ml vody nebo ovocné šťávy
* 100-150 g tenkého piškotového plátu nebo korpusu
* 50 g hořké čokolády, jemně strouhané
* 1 lžička kokosové moučky nebo moučkového cukru

1. Ovoce vložíme do větší mísy, posypeme vanilkovým a krupicovým cukrem a rozmačkáme. Vychlazenou smetanu ušleháme s lžící cukru dotuha. Do menší misky nasypeme želatinový prášek a dobře rozmícháme metličkou se 100 ml vlažné vody. Vmícháme do ovocné směsi a nakonec promícháme s ušlehanou smetanou.

2. Formu na bombu nebo hlubší mísu vyložíme fólií. Z těsta vykrojíme jedno menší a jedno větší kolo podle velikosti misky. Naplníme ji do poloviny ovocnou šlehačkou, pokryjeme menším kolem piškotového těsta a zakryjeme zbylou smetanovo-ovocnou směsí. Povrch uhladíme a opět zakryjeme plátem těsta. Překryjeme fólií a necháme ztuhnout v lednici.

3. Po ztuhnutí vyklopíme na talíř, posypeme strouhanou čokoládou a poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moučkou.

Ovoce, které pochází z moře

* K ozdobení dortu oslavujícího příchod prázdnin můžete použít také bonbony tvaru a chuti lesního ovoce.

* Haribo Berries jsou vyrobeny mimo jiné z rostlinné želatiny z mořských řas agar-agar, která obsahuje vlákninu, minerály (je významným zdrojem jodu, hořčíku, železa aj.). I přes svou lahodnou chuť maji bonbony Berries nízkou kalorickou hodnotu. 100g sáček stojí 17,60 Kč.


 

 

 

 

 

 

Linecký dort s tvarohem a třešněmi

NA 1 KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 23 CM, ASI 8 ŘEZŮ

Příprava: 40 minut + 30 minut pečení

Na těsto:
* 170 g hladké mouky + na pomoučení válu
* 60 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g měkkého tvarohu
* 100 g cukru moučka + trochu na poprášení
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce
* 2 lžíce hrubé krupice
* 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
* 250 g třešní

1. V míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájené změklé máslo, cukr, žloutek a špetku soli na těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v ledničce nejméně půl hodiny odležet a ztuhnout. Třešně omyjeme a necháme okapat. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.

2. Tvaroh utřeme se žloutky a s oběma cukry. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a s kypřicím práškem do pečiva. Sníh s krupicí a práškem spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kulatý plát o něco větší, než je koláčová forma, přendáme do formy a rovnoměrně vymačkáme na dno i do okrajů, přečnívající okraje zarovnáme válečkem.

3. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou a poklademe třešněmi a zlehka je vtlačíme do tvarohu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35-40 minut, dokud není těsto upečené dozlatova a náplň pevná.

4. Necháme vychladnout na mřížce a po úplném vychladnutí vyjmeme opatrně z formy, nebo přímo ve formě krájíme na jednotlivé řezy. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Křehké košíčky s lesními jahodami

NA 10 KOŠÍČKŮ PRŮMĚR 8 CM (NEBO 30 MALÝCH)

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení

Na košíčky:
* 200 g hladké mouky
* 100 g másla
* 50 g cukru moučka
* 2 žloutky
* špetka citronové kůry
* špetka soli

Na náplň:
* 3 lžíce jahodového džemu
* 400-500 g lesních jahod
* 200 ml vanilkového krému (hotový výrobek)
* 1 sáček dortové želatiny (čiré nebo červené)

1. Mouku prosijeme na vál, přidáme rozdrobené máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Můžeme přidat lžíci studené vody. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 1/2 hodiny do lednice.

2. Troubu předehřejeme na 180-190 stupňů, těsto rozdělíme na stejné díly a vtlačíme rovnoměrně do formiček, dno košíčků propícháme vidličkou. Pečeme asi 15 minut dozlatova v předehřáté troubě. Necháme vychladnout na mřížce a pak vyklepneme a necháme vystydnout.

3. Dno košíčků potřeme džemem, na každý dáme lžičku vanilkového krému a naplníme je lesními jahodami. Podle návodu si připravíme želatinu. Košíčky rozložíme nejlépe na mřížku a přelijeme nebo potřeme ještě vlažnou želatinou. Necháme ztuhnout, popřípadě vychladit.

TIP
Košíčky si můžete připravit i několik dní předem. V časové tísni je kupte již hotové. Místo vanilkového krému můžete do košíčků dát trochu ušlehané smetany, mascarpone, pudinku nebo ochuceného tvarohu.


 


 

Zdobený dort z lesních plodů

NA DORTOVOU FORMU PRŮMĚR 23 CM

Příprava: 45 minut + 25 minut pečení

Na ovocný dort:
* 350 g ovoce + 100 g na ozdobu
* 100 g třtinového cukru
* 80-100 g cukru krupice
* 400 g kysané smetany
* 200-250 šlehačky 33%
* 20 g práškové želatiny
* 100 g sušenek
* 300-400 ml ušlehané šlehačky na ozdobu
* moučkový cukr

Na vrchní těsto:
* 100 ml vody
* špetka soli
* 40 g másla
* 2 vejce

1. Ovoce dáme do kastrolu, zasypeme cukrem a podusíme. Propasírujeme přes síto a vychladíme. Želatinu namočíme do 80 ml vody a necháme nabobtnat, potom ji zahříváme, dokud se nerozpustí.

2. Dortovou formu vyložíme fólií a na dno rozložíme sušenky. Smetanu ušleháme s 2 lžícemi cukru dotuha. Kysanou smetanu promícháme s cukrem, vmícháme šlehačku a studený ovocný protlak. Přiléváme želatinu a promícháme. Směs nalijeme do dortové formy na sušenky a dáme do ledničky ztuhnout.

3. V kastrůlku uvedeme do varu vodu s máslem a špetkou soli. Vsypeme mouku a za stálého míchání těsto odpalujeme, dokud se nepřestane lepit na dno. Přendáme ho do mísy a postupně zašleháváme vejce, dokud se těsto nespojí.

4. Dno další dortové formy vyložíme pečicím papírem a těsto nastříkáme od vnější strany formy v pruzích. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních 20-25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a rozkrájíme. Ztuhlý smetanovoovocný dort vyjmeme z formy, povrch ozdobíme šlehačkou a řezy. Zdobíme ovocem a poprášíme cukrem.

Malinový dort s citronovým krémem

NA 1 DORTOVOU FORMU PRŮMĚR 23 CM

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 50 g str. kokosu
* 120 g másla
* 30 g cukru krupice
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 400 ml mléka
* 4 lžíce maizeny
* 4 žloutky
* 4 lžíce cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* šťáva a kůra z 1 citronu
* 200-250 ml šlehačky
* 300 g malin
* 1 jablko

1. V míse promícháme mouku, kokos, nakrájené máslo, cukr a zpracujeme těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme a necháme asi 1/2 hodiny až hodinu odpočívat.

2. Z těsta vyválíme kruhový podklad a pruh těsta podle výšky a obvodu stěn o síle asi 2-2, 5 cm. Vyválenými díly vyložíme dno a stěny dortové formy, lehce přitlačíme a propícháme vidličkou. Pokud nemáme formu s nepřilnavým povrchem, nejdříve ji vymažeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20-25 minut. Upečený podklad necháme vychladnout nejlépe na mřížce. Mezitím v mléce rozmícháme škrob a za stálého míchání uvedeme k varu. Povaříme 1-2 minuty a stáhneme z ohně.

3. V misce ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme šťávu a kůru z citronu. Ušlehané žloutky vmícháme do svařeného mléka s maizenou, rozmícháme a zahřejeme k bodu varu. Pozor, aby se žloutky nesrazily. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

4. Smetanu ušleháme se lžící cukru dotuha a vmícháme do zchladlého krému. Korpus naplníme krémem, ozdobíme ovocem a dáme na 3 hodiny do ledničky. Před podáváním krájíme na porce.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.