Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za inteligenci vděčíme bramborům víc než masu, zjistili vědci

  16:15aktualizováno  16:15
My lidé máme nejvyvinutější a v poměru k tělu největší mozek ze všech živých tvorů. Obecně přijímaná teorie je, že za to může fakt, že se už od pravěku živíme masem. Nová studie ale naznačuje, že za neobyčejně rychlým a úspěšným vývojem mozku nejspíš stojí potravina o mnoho skromnější: brambory.
Špatně to letos vypadá například s úrodou brambor.

Špatně to letos vypadá například s úrodou brambor. | foto: Profimedia.cz

Konzumace karbohydrátů, především pak škrobu, podle vědců z Nezávislé univerzity v Barceloně byla a je klíčová pro vývoj lidského mozku. Na základě dat z nejrůznějších oborů dali dohromady co nejpřesnější obraz toho, z čeho se v poslední době – přibližně během posledního milionu let – skládal náš jídelníček. Proteiny samozřejmě nechyběly, ale škrob pomohl mozku víc.

Jedním z důvodů je podle nich to, že právě mozek využije denně až čtvrtinu tělesné energie a dokonce až 60 % glukózy, kterou tělo vytvoří, uvádí server Daily Mail. Tady nám pomohl objev ohně: vařením se totiž kořínky, oříšky, semena a později i brambory, všechny plodiny bohaté na škrob, stanou lépe stravitelnými a tělo z nich glukózu získá snáze.

S rozmachem vaření přišel i další pokrok. U lidí se časem ztrojnásobil počet takzvaných genů pro slinné amylázy, které pomáhají lépe enzymaticky rozkládat škrob. Například šimpanzi mají tyto geny dva a my v současné době šest, což znamená, že je pro naše trávicí ústrojí mnohem jednodušší glukózu vytvořit a dále ji „předat“ mozku.

V těle těhotných žen se glukóza dostává i k plodu. V případě, že se naše předkyně dobře stravovaly, měl lidský mozek šanci se postupně zvětšovat a lépe fungovat. K tomu by samotné maso nestačilo: „Jeho pojídání možná odstartovalo evoluci větších mozků, ale teprve vařená jídla s vysokým obsahem škrobu a větší množství slinných enzymů se postaraly o toho, abychom byli chytřejší,“ říká vedoucí vědeckého týmu Karen Hardy.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Jídlem k produktivitě. Pomůže banán, losos i brokolice

Rychle povzbudit myšlení, lépe se soustředit na učení nebo zvýšit produktivitu v práci – všechno jde i bez léků a syntetických doplňků stravy. Zkuste do...  celý článek

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.