Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za inteligenci vděčíme bramborům víc než masu, zjistili vědci

  16:15aktualizováno  16:15
My lidé máme nejvyvinutější a v poměru k tělu největší mozek ze všech živých tvorů. Obecně přijímaná teorie je, že za to může fakt, že se už od pravěku živíme masem. Nová studie ale naznačuje, že za neobyčejně rychlým a úspěšným vývojem mozku nejspíš stojí potravina o mnoho skromnější: brambory.
Špatně to letos vypadá například s úrodou brambor.

Špatně to letos vypadá například s úrodou brambor. | foto: Profimedia.cz

Konzumace karbohydrátů, především pak škrobu, podle vědců z Nezávislé univerzity v Barceloně byla a je klíčová pro vývoj lidského mozku. Na základě dat z nejrůznějších oborů dali dohromady co nejpřesnější obraz toho, z čeho se v poslední době – přibližně během posledního milionu let – skládal náš jídelníček. Proteiny samozřejmě nechyběly, ale škrob pomohl mozku víc.

Jedním z důvodů je podle nich to, že právě mozek využije denně až čtvrtinu tělesné energie a dokonce až 60 % glukózy, kterou tělo vytvoří, uvádí server Daily Mail. Tady nám pomohl objev ohně: vařením se totiž kořínky, oříšky, semena a později i brambory, všechny plodiny bohaté na škrob, stanou lépe stravitelnými a tělo z nich glukózu získá snáze.

S rozmachem vaření přišel i další pokrok. U lidí se časem ztrojnásobil počet takzvaných genů pro slinné amylázy, které pomáhají lépe enzymaticky rozkládat škrob. Například šimpanzi mají tyto geny dva a my v současné době šest, což znamená, že je pro naše trávicí ústrojí mnohem jednodušší glukózu vytvořit a dále ji „předat“ mozku.

V těle těhotných žen se glukóza dostává i k plodu. V případě, že se naše předkyně dobře stravovaly, měl lidský mozek šanci se postupně zvětšovat a lépe fungovat. K tomu by samotné maso nestačilo: „Jeho pojídání možná odstartovalo evoluci větších mozků, ale teprve vařená jídla s vysokým obsahem škrobu a větší množství slinných enzymů se postaraly o toho, abychom byli chytřejší,“ říká vedoucí vědeckého týmu Karen Hardy.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.