Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Skotská whisky

aktualizováno 
-

Babí léto se nám začíná měnit v sychravý podzim... No co naplat, můžeme začít brblat, nebo si říct, konečně - a po vzoru anglických lordů si nalít něco hřejivějšího bez výčitek svědomí. K nostalgickému podzimu patří praskot polem v krbu a sklenka lahodného moku...a jakého?  Když lordi - co takhle whisky?

"Skotská whisky
Destilovaný alkohol začali ve Skotsku vyrábět v 15. století mniši. Byl označován keltským jménem "Uisge Beatha", znamenajícím "živá voda". "Uisge Beatha" se postupně změnilo na anglické "whisky".
Původním způsobem výroby whisky je přeměna ječmene na slad, smíchání s vodou, zkvašení na "pivo" a následné destilování v měděném destilačním přístroji ve tvaru konvice. Sladová whisky se dodnes vyrábí pouze touto metodou. Po vypálení skotská zraje nejméně tři roky v dubových sudech po bourbonu nebo po sherry.
Skotské nížiny poskytovaly vynikající ječmen, horské řeky a potoky dostatek čisté vody. Díky umění zdokonalovanému po generace se tyto suroviny měnily na lahodný destilát zlatavé barvy. To byla a je skotská whisky.
V zahraničí se skotská začala šířeji uplatňovat až v 19.století a růst její slávy je těsně svázán s firmou Chivas Brothers. Příběh Chivasů začíná v roce 1801, kdy se James Chivas spojil s aberdeenským obchodníkem s vínem a destiláty Williamem Edwardem. Jejich podnik prosperoval díky partnerství s nedalekým královským palácem Balmoral, kam přijížděla na své letní sídlo královna Viktorie. V roce 1857 se k Jamesovi připojil jeho bratr John. To již byli bratři Chivasové dvorním dodavatelem whisky Jejího Veličenstva.
Na konci 19. století vytvořili bratři Chivasové delikátní vícedruhovou whisky Chivas Regal a díky její kvalitě se stali opět dodavatelem na královský dvůr, tentokrát, v roce 1923, pro Jeho Veličenstvo krále Jiřího V.
V roce 1949 se firma Chivas Brothers spojila s kanadskou The Seagram Company Ltd. a z firmy obchodnické a míchačské se postupně stal druhý největší výrobce skotské s 30 % podílem na světovém trhu a 22 značkami.
Srdcem výroby skotské je Skotská vysočina, konkrétně region Speyside (okolí řeky Spey). Zde se koncentruje většina z téměř sta sladových palíren ve Skotsku. Jednodruhové sladové whisky (single malt) nacházejí odbytiště zejména doma ve Skotsku. Nezastupitelnou úlohu mají při vytváření vícedruhových whisek pro export. V jediné lahvi Chivas Regal nebo Passport Scotch je obsaženo několik desítek sladových whisek a jejich vzájemný poměr dává charakter výslednému produktu.
Výberové vícedruhové whisky jako dvanáctiletá Chivas Regal nebo jednadvacetiletá Royal Salute servírujeme zásadne v pokojové teplote a bez ledu. Pokud zákazník vyžaduje led, servírujeme jej zvlášt. Naopak k výberovým whiskám by se automaticky mel servírovat džbánek s cistou vodou. Odborníci si totiž redí whisky vodou, aby mohli lépe vychutnat její chut. Standardní skotské (šestiletý Passport Scotch nebo Queen Anne) podáváme podle chuti zákazníka. Obvykle se servírují na led, vhodnejší je ale servírovat i standardní skotskou v pokojové teplote a bez ledu. Velmi oblíbené jsou longdrinky s colou nebo zázvorovou limonádou a rada dalších míchaných nápoju. Sladové whisky jsou whisky znalcu. Jejich legendárním predstavitelem je The Glenlivet. Jsou populární zejména ve své domovine, ve Skotsku. Skotové milují "single malt" whisky, protože jsou výraznejší, svou chutí a vuní vyjadrují charakter daného regionu nebo palírny a mají svuj osobitý styl. Sladové whisky podáváme zásadne v pokojové teplote a se džbánkem vody."

 

Výběrové vícedruhové whisky jako dvanáctiletá Chivas Regal nebo jednadvacetiletá Royal Salute servírujeme zásadně v pokojové teplotě a bez ledu. Pokud zákazník vyžaduje led, servírujeme jej zvlášť. Naopak k výběrovým whiskám by se automaticky měl servírovat džbánek s čistou vodou. Odborníci si totiž ředí whisky vodou, aby mohli lépe vychutnat její chuť.

Sladové whisky jsou whisky znalců. Jejich legendárním představitelem je The Glenlivet. Jsou populární zejména ve své domovině, ve Skotsku. Skotové milují "single malt" whisky, protože jsou výraznější, svou chutí a vůní vyjadřují charakter daného regionu nebo palírny a mají svůj osobitý styl. Sladové whisky podáváme zásadně v pokojové teplotě a se džbánkem vody.

Standardní skotské (šestiletý Passport Scotch nebo Queen Anne) podáváme podle chuti zákazníka. Obvykle se servírují na led, vhodnější je ale servírovat i standardní skotskou v pokojové teplotě a bez ledu. Velmi oblíbené jsou longdrinky s colou nebo zázvorovou limonádou a řada dalších míchaných nápojů.

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.