Doporučujeme

Někdy dětem v jídelně nechutná, ale najdou se i takové, kde dětem servírují i lososa... Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Školní jídelna a blafy? Kdepak, inspirujte se tam, kde UHO nevaří

  • 17
Žádná "univerzální hnědá omáčka" s kolínky. Ve škole si děti mohou také pochutnat, což dokládají i výsledky soutěže O nejlepší školní oběd 2012. Z deseti finalistů nejvíc bodovaly kuchařky ze dvou brněnských základních škol a jedné z Otrokovic. Zkuste podle jejich vítězných receptů uvařit i doma.

Soutěž, jejíhož třetího ročníku se zúčastnilo rekordních 78 školních jídelen, pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Úkolem pro soutěžící týmy kuchařů a kuchařek bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu.

Letos bude soutěž pokračovat čtvrtým ročníkem, do kterého se ještě stále může přihlásit třeba i školní jídelna, kam chodí vaše dítě. Uzávěrka je až 30. dubna 2013. Podmínky a formulář najdete tady.

Chcete, aby dětem doma chutnalo jako ve školní jídelně? Ne, to není legrace. Zkuste jim připravit jídlo, jaké se vaří v těch nejlepších školních kuchyních v republice, a třeba si budou chtít i přidat.

1. místo Losos na restované zelenině s bramborovou kaší

Losos na grilované zelenině s bramborovou kaší

Základní škola, náměstí Svornosti 7, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g lososa
  • 80 g másla
  • 400 g bretaňské zeleniny
  • 80 ml zakysané smetany
  • citron
  • cukr
  • 1000 g brambor
  • 40 g másla
  • 80 g másla

1. Lososa jemně okořeníme, osolíme a opečeme po obou stranách na pánvi na másle.

2. Zeleninu zlehka orestujeme a dochutíme citronem, trochou cukru a špetkou soli.

3. Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s mlékem a máslem.

2. místo Zdravý karbanátek s bramborovým salátem

Základní škola Mánesova, Otrokovice
Množství: pro 4 osoby

Na karbanátek:

  • 120 g krůtího masa
  • 80 g eidamu
  • 120 pohankové lámanky
  • 1/2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 ml mléka
  • 25 g cibule
  • 8 g česneku
  • 80 ml oleje
  • 40 g žemle
  • 10 g hladké mouky
  • sůl

Na salát:

  • 600 g brambor
  • 200 g francouzské zeleniny
  • 12 g másla
  • 16 g hořčice
  • 120 g sterilovaných okurek
  • 160 g bílého jogurtu
  • zahradní bylinky
  • sůl

1. Krůtí maso a pohankovou lámanku pomeleme společně s cibulí a žemlí namočenou v mléce. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, strouhanou housku a ochutíme solí a česnekem. Směs dobře promícháme a pomocí hladké mouky tvarujeme karbanátky stejné velikosti. Klademe je na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě přibližně 30 minut při teplotě 140 °C.

2. Francouzskou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle, smícháme s uvařenými bramborami nakrájenými na kostičky. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, hořčici a jogurt. Lehce, ale důkladně promícháme, dochutíme solí a bylinkami.

3. místo Pangasius ze Švédska

Pangasius ze Švédska

Základní škola, Nádvorní 1, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 420 g pangasia
  • 520 g brambor
  • 120 g mrkve
  • 120 g pórku
  • 180 g eidamu
  • 30 g másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • mletý pepř
  • koření na ryby
  • drcený kmín
  • kopr
  • pažitka
  • sůl

1. Plech vymažeme máslem, naskládáme do něj na kolečka nakrájené předvařené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs poklademe na brambory.

2. Pangasia posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem. Dáme zapéct na 200 °C.

3. Mezitím si připravíme omáčku ze zakysané smetany, kopru, pažitky, trochy soli a pepře.

4. Po 15 minutách pečení navršíme na rybu omáčku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dopékáme asi 40 minut.


  • Vybrali jsme pro Vás