Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Školní jídelna a blafy? Kdepak, inspirujte se tam, kde UHO nevaří

  14:36aktualizováno  14:36
Žádná "univerzální hnědá omáčka" s kolínky. Ve škole si děti mohou také pochutnat, což dokládají i výsledky soutěže O nejlepší školní oběd 2012. Z deseti finalistů nejvíc bodovaly kuchařky ze dvou brněnských základních škol a jedné z Otrokovic. Zkuste podle jejich vítězných receptů uvařit i doma.

Někdy dětem v jídelně nechutná, ale najdou se i takové, kde dětem servírují i lososa... Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soutěž, jejíhož třetího ročníku se zúčastnilo rekordních 78 školních jídelen, pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Úkolem pro soutěžící týmy kuchařů a kuchařek bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu.

Letos bude soutěž pokračovat čtvrtým ročníkem, do kterého se ještě stále může přihlásit třeba i školní jídelna, kam chodí vaše dítě. Uzávěrka je až 30. dubna 2013. Podmínky a formulář najdete tady.

Chcete, aby dětem doma chutnalo jako ve školní jídelně? Ne, to není legrace. Zkuste jim připravit jídlo, jaké se vaří v těch nejlepších školních kuchyních v republice, a třeba si budou chtít i přidat.

1. místoLosos na restované zelenině s bramborovou kaší

Losos na grilované zelenině s bramborovou kaší

Základní škola, náměstí Svornosti 7, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g lososa
  • 80 g másla
  • 400 g bretaňské zeleniny
  • 80 ml zakysané smetany
  • citron
  • cukr
  • 1000 g brambor
  • 40 g másla
  • 80 g másla

1. Lososa jemně okořeníme, osolíme a opečeme po obou stranách na pánvi na másle.

2. Zeleninu zlehka orestujeme a dochutíme citronem, trochou cukru a špetkou soli.

3. Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s mlékem a máslem.

2. místoZdravý karbanátek s bramborovým salátem

Zdravý karbanátek s bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým...

Základní škola Mánesova, Otrokovice
Množství: pro 4 osoby

Na karbanátek:

  • 120 g krůtího masa
  • 80 g eidamu
  • 120 pohankové lámanky
  • 1/2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 ml mléka
  • 25 g cibule
  • 8 g česneku
  • 80 ml oleje
  • 40 g žemle
  • 10 g hladké mouky
  • sůl

Na salát:

  • 600 g brambor
  • 200 g francouzské zeleniny
  • 12 g másla
  • 16 g hořčice
  • 120 g sterilovaných okurek
  • 160 g bílého jogurtu
  • zahradní bylinky
  • sůl

1. Krůtí maso a pohankovou lámanku pomeleme společně s cibulí a žemlí namočenou v mléce. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, strouhanou housku a ochutíme solí a česnekem. Směs dobře promícháme a pomocí hladké mouky tvarujeme karbanátky stejné velikosti. Klademe je na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě přibližně 30 minut při teplotě 140 °C.

2. Francouzskou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle, smícháme s uvařenými bramborami nakrájenými na kostičky. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, hořčici a jogurt. Lehce, ale důkladně promícháme, dochutíme solí a bylinkami.

3. místoPangasius ze Švédska

Pangasius ze Švédska

Základní škola, Nádvorní 1, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 420 g pangasia
  • 520 g brambor
  • 120 g mrkve
  • 120 g pórku
  • 180 g eidamu
  • 30 g másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • mletý pepř
  • koření na ryby
  • drcený kmín
  • kopr
  • pažitka
  • sůl

1. Plech vymažeme máslem, naskládáme do něj na kolečka nakrájené předvařené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs poklademe na brambory.

2. Pangasia posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem. Dáme zapéct na 200 °C.

3. Mezitím si připravíme omáčku ze zakysané smetany, kopru, pažitky, trochy soli a pepře.

4. Po 15 minutách pečení navršíme na rybu omáčku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dopékáme asi 40 minut.

Autor:




Nejčtenější

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.