Školní jídelna a blafy? Kdepak, inspirujte se tam, kde UHO nevaří

  14:36
Žádná "univerzální hnědá omáčka" s kolínky. Ve škole si děti mohou také pochutnat, což dokládají i výsledky soutěže O nejlepší školní oběd 2012. Z deseti finalistů nejvíc bodovaly kuchařky ze dvou brněnských základních škol a jedné z Otrokovic. Zkuste podle jejich vítězných receptů uvařit i doma.

Někdy dětem v jídelně nechutná, ale najdou se i takové, kde dětem servírují i lososa... Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soutěž, jejíhož třetího ročníku se zúčastnilo rekordních 78 školních jídelen, pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Úkolem pro soutěžící týmy kuchařů a kuchařek bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu.

Letos bude soutěž pokračovat čtvrtým ročníkem, do kterého se ještě stále může přihlásit třeba i školní jídelna, kam chodí vaše dítě. Uzávěrka je až 30. dubna 2013. Podmínky a formulář najdete tady.

Chcete, aby dětem doma chutnalo jako ve školní jídelně? Ne, to není legrace. Zkuste jim připravit jídlo, jaké se vaří v těch nejlepších školních kuchyních v republice, a třeba si budou chtít i přidat.

1. místo Losos na restované zelenině s bramborovou kaší

Losos na grilované zelenině s bramborovou kaší

Základní škola, náměstí Svornosti 7, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g lososa
  • 80 g másla
  • 400 g bretaňské zeleniny
  • 80 ml zakysané smetany
  • citron
  • cukr
  • 1000 g brambor
  • 40 g másla
  • 80 g másla

1. Lososa jemně okořeníme, osolíme a opečeme po obou stranách na pánvi na másle.

2. Zeleninu zlehka orestujeme a dochutíme citronem, trochou cukru a špetkou soli.

3. Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s mlékem a máslem.

2. místo Zdravý karbanátek s bramborovým salátem

Základní škola Mánesova, Otrokovice
Množství: pro 4 osoby

Na karbanátek:

  • 120 g krůtího masa
  • 80 g eidamu
  • 120 pohankové lámanky
  • 1/2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 ml mléka
  • 25 g cibule
  • 8 g česneku
  • 80 ml oleje
  • 40 g žemle
  • 10 g hladké mouky
  • sůl

Na salát:

  • 600 g brambor
  • 200 g francouzské zeleniny
  • 12 g másla
  • 16 g hořčice
  • 120 g sterilovaných okurek
  • 160 g bílého jogurtu
  • zahradní bylinky
  • sůl

1. Krůtí maso a pohankovou lámanku pomeleme společně s cibulí a žemlí namočenou v mléce. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, strouhanou housku a ochutíme solí a česnekem. Směs dobře promícháme a pomocí hladké mouky tvarujeme karbanátky stejné velikosti. Klademe je na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě přibližně 30 minut při teplotě 140 °C.

2. Francouzskou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle, smícháme s uvařenými bramborami nakrájenými na kostičky. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, hořčici a jogurt. Lehce, ale důkladně promícháme, dochutíme solí a bylinkami.

3. místo Pangasius ze Švédska

Pangasius ze Švédska

Základní škola, Nádvorní 1, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 420 g pangasia
  • 520 g brambor
  • 120 g mrkve
  • 120 g pórku
  • 180 g eidamu
  • 30 g másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • mletý pepř
  • koření na ryby
  • drcený kmín
  • kopr
  • pažitka
  • sůl

1. Plech vymažeme máslem, naskládáme do něj na kolečka nakrájené předvařené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs poklademe na brambory.

2. Pangasia posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem. Dáme zapéct na 200 °C.

3. Mezitím si připravíme omáčku ze zakysané smetany, kopru, pažitky, trochy soli a pepře.

4. Po 15 minutách pečení navršíme na rybu omáčku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dopékáme asi 40 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...