Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Škola zavařování: okurky na několik způsobů a domácí kečup krok za krokem

  0:55aktualizováno  0:55
Jen těžko si lze českou domácnost představit bez zavařených okurek. Bez nich se neobejde pravý vánoční salát a je to i skvělá dobrota jen tak k zakousnutí.

Okurky - ilustrační snímek | foto: Isifa/Picturepress

NAKLÁDANÉ KŘUPAVÉ OKURKY

Na asi 9 sklenic po 0,7 l

Příprava: 60 minut, sterilování 20 minut

* 3-3,5 kg čerstvých okurek nakládaček, 5-7 cm velkých * 1,8 l vody * 0,5 l octa 8% * 75 g soli * 62 ks tabletek sacharinu nebo 35 ks tabletek spolarinu * kousek křenu, asi 10 cm * 9 malých chilli papriček, nemusí být * 9 lžiček hořčičného semínka * 9 stroužků česneku * 9 ks hřebíčku * 27 kuliček celého pepře * 18 kuliček nového koření * 3 bobkové listy * svazek kopru * celerová nať * 2-3 cibule * 1 mrkev

1. Okurky namočíme asi na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme. V hrnci svaříme vodu s octem a solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme zchladnout.

2. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kolečko oloupané mrkve, plátky cibule a stroužek oloupaného česneku. Dále přidáme feferonku, lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 celé pepře, 1 nové koření, kousek bobkového listu a okurky proložíme snítkami kopru a kouskem celerové natě.

3. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené a asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 stupňů 20 minut od doby, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.

Tip
Nemáte–li rádi ostré, vynechejte chilli papričku a část sladidla nebo celou dávku nahraďte cukrem, na toto množství nálevu použijte asi 150 g cukru a 50 tabletek sacharinu nebo použijte pouze cukr dle své chuti.

NEJLEPŠÍ ZNOJEMSKÉ OKURKY

Když pivo – tak z Plzně, syrečky z Olomouce a okurky ze Znojma! Velkovýroba slavných nakládaček tady sice před pěti lety skončila, Znojmo ale žije okurkami dál. Právě proto letos vyhlásilo soutěž o nejlepší okurky a vítězný recept pravověrných znojemských nakládaček vám přinášíme.

VÍTĚZNÉ OKURKY

Na 1 sklenici po 0,5 l

* 5 koleček mrkve * 3 kolečka cibule * 4 nová koření * 6 pepřů * 1 lžička soli * 2 lžíce cukru * 1 bobkový list * cca 1 dl znojemského octa * čerstvý květ kopru (větší)

Naskládat okurky do půlky sklenice, proložit kořením a zeleninou, zalít octem, doskládat okurky a zalít vodou, sterilovat asi 20 minut na 80 stupňů. Recept poskytla pouze vítězka Ludmila Zelenková. Ostatní nechtějí prozradit rodinné tajemství.

SPREEWALDSKÉ OKURKY

* 3 kg okurek okurky * 4 lžíce soli * 1 malý křen * 6 snítek čerstvého kopru * 1 lžička sušeného estragonu * 300 g oloupané cibule * 3 lžíce pepřových kuliček * 4 bobkové listy * 500 ml vody * 1 lžíce cukru

1. Okurky vložíme do kameninového hrnce, posolíme, zakryjeme a necháme přes noc stát. Druhý den okurky vyjmeme a osušíme. Křen i cibuli nakrájíme na kolečka, kopr najemno.

2. Všechnu zeleninu na střídačku vkládáme opět do hrnce. Svaříme ocet s vodou a nálevem přelijeme okurky. Hrnec přikryjeme a postavíme do chládku.

3. Po 10 dnech nálev slijeme, uvaříme nový a opět jím okurky zalijeme. Po dalších 10 dnech to opakujeme. Nakonec po 20 dnech z hrnce sundáme poklici, zakryjeme jej celofánovou folií a postavíme do chládku.

BABIČČINY OKURKY

Na asi 13 sklenic po 0,7 l

* 6 kg okurek * 3 l vody * 1 l octa * 400 g soli * 16 kuliček nového  koření * 8 bobkových listů * 20 hřebíčků

Suroviny na lák svaříme a vychladlým nálevem zalijeme předem očištěné, do sklenic narovnané okurky. Sterilujeme cca 7-10 minut při 85 °C.

RYCHLOKVAŠKY

Přerostlé okurky propícháme vidličkou, vložíme do kameninového hrnce, prokládáme koprem, oloupaným česnekem, vinnými a višňovými listy. Zalijeme převařenou vodou se solí (na 1 l vody 1 lžíce soli). Okurky zakryjeme dřevěným prkýnkem, které zatížíme. Necháme je kvasit v teplé místnosti asi týden.

DOMÁCÍ RAJČATOVÝ KEČUP

Na 3 sklenice po 0,7 l

* 3 kg dobře vyzrálých rajčat * 1 svazek mladé cibule s natí * 2 řapíky celeru * 8 stroužků česneku * 4 bobkové listy * 20 kuliček pepře * 10 kuliček nového koření * 1 lžička tymiánu * 2 hřebíčky * kousek celé skořice * 1 lžička mletého zázvoru * 2 lžíce oleje * 100 g cukru krupice nebo dle chuti * 25-30 g soli * 100-150 ml octa 8% * svazek bazalky

Tip
Část rajčat můžete nahradit jablky nebo červenou řepou (měl by být zachován poměr 2 kg rajčat: 1 kg jablek nebo řepy). Kečup můžete okořenit i hořčicí, mletou pálivou nebo chilli papričkou nebo pokrájenou feferonkou.

1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Řapíky celeru oloupeme a rovněž překrájíme na menší kousky.

2. Nakrájená rajčata vložíme do velkého kastrolu se silným dnem. Přidáme pokrájenou cibuli, česnek, celer, část lístků omyté bazalky a všechno koření a zahřejeme k varu.

3. Zeleninu podlijeme trochou vody a za občasného míchání vše rozvaříme na kaši (trvá to asi 1,5 hodiny). Slupka z rajčat musí být úplně oddělená od rozvařené dužiny.

4. Rajčata propasírujeme na pasírov. strojku nebo vytřeme přes jemné síto. Vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme a mícháme,dokud nemá protlak požadovanou hustotu. Přidáme olej, cukr, ocet, sůl a opět povaříme. Podle chuti dochutíme.

5. Ještě horký propasírovaný rajčatový kečup nalijeme do předem připravených dobře vymytých sklenic asi půl cm pod okraj, na povrch rozložíme pár lístků omyté a osušené bazalky. Sklenice pevně uzavřeme vyvařenými víčky.

6. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce a zalijeme teplou vodou. Pokud nemáme speciální hrnec, stejně dobře nám poslouží i obyčejný velký kastrol, do kterého nalijeme teplou vodu. Přiklopíme poklicí a sterilujeme při 85 stupních dvacet minut.

Tip
Je–li teplota kečupu vyšší než 85 stupňů a plníme–li ho do zahřátých vyvařených sklenic, stačí skleničky postavit na 10 minut na víčko a nemusíte ho již sterilovat. Kečup můžete ochutit také přidáním nemletého fenyklu, anýzu, koriandru a špetkou muškátového květu nebo tabaska.

Autor:




Nejčtenější

Troian Bellisario
Bellisario: Přijímala jsem tři sta kalorií denně, málem mě to zabilo

Herečka Troian Bellisario (31) po vzoru hollywoodských kolegyní přiznala boj s anorexií, aby ulevila své duši. S touto nemocí se potýkala dlouhá léta. Byla...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí
Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí

Není třeba se hned pouštět do složitého vyplňování a razantních změn, někdy stačí opravdu málo, aby obočí získalo lepší vzhled. Pokud naopak toužíte po opravdu ... celý článek

Děsivá nabídka módních řetězců
Děsivá nabídka módních řetězců

Kde najdete to nejhorší?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.