Doporučujeme

Jednohubky express. Zvládnete je za hodinu i v minišatech

  • 46
Na vánoční přípravu máte celý advent, ale Silvestr? To je běžný pracovní den. A nároční hosté namlsaní z Vánoc už jsou za dveřmi. Vám však bude stačit pouhá hodina, abyste vykouzlili skvělé občerstvení, i když už na sobě budete mít outfit na večírek a slavnostní make-up.

Tajemstvím express občerstvení jsou dobré suroviny a jednoduché, ale efektní kombinace. Všechny suroviny na naše recepty seženete v supermarketu nebo v dobré večerce, navíc (pokud vám to vyjde) je můžete koupit i s malým předstihem.

A další pravidlo pro stylové občerstvení? Pěkně vypadá, když pracujete s rozdílným základním „stavebním“ kamenem, tzn. všechny jednohubky nejsou na vece. Každý typ by měl mít originální nápad i ochucení.

Završením celé silvestrovské party je stylový drink – do toho našeho využijete tropické ovoce, které zdobilo vánoční stůl.

Vyzkoušeli jsme, že to za hodinu opravdu všechno stihnete.

Jednohubky s kaviárem a citronovým sýrem

Vlastně je to toast se sýrem – když si ale dáte práci a vyřežete z toastu rybky, rázem budete mít efektní jednohubky.

(na 15 kousků)

  • 5 plátků toastového chleba
  • 80 gramů smetanového sýra (typu Philadephia)
  • 1 citron
  • 1 polévková lžíce kaviáru
  • sůl, pepř

Z toastového chleba tvořítkem vykrájejte motivy, například rybek. Pokud chcete, vykrojené kousky nasucho opečte v troubě dozlatova.

Citron rozkrojte na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu k sýru, z druhé poloviny vykrájejte z dužiny malé kousky. Sýr prošlehejte se šťávou z citronu, ochuťte solí a pepřem.

Na vykrojené motivy namažte ochucený sýr, ozdobte je kaviárem a kousky citronové dužiny.

Tipy: Bílý pepř nebude v sýru vidět, vhodnější je černý, červený či zelený. Pokud je sýr příliš tuhý, přidejte k němu lžičku majonézy nebo bílého jogurtu.

Čtverečky s kozím sýrem

Z jednoho těsta vykouzlíte díky malé obměně dva druhy jednohubek.

(na 24 kousků)

  • 100 gramů kozího sýra
  • 1 plát rozváleného listového těsta (na pečicím papíru)
  • třetina malé cukety (asi 7 cm)
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 vejce, rozšlehané
  • čerstvě mletý pepř

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.

Plát listového těsta potřete rozšlehaným vejcem. Rozkrájejte ho rádýlkem na 24 čtverečků. Na každý čtvereček rozdrobte kousek kozího sýra.

Cuketu pečlivě omyjte a rozkrájejte ji na měsíčky. Na polovinu čtverečků dejte kousky cukety a popepřete je. Na druhou polovinu dejte ořechy a pokapejte je sirupem.

Čtverečky na pečicím papíru přesuňte na plech, který vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte 15 až 20 minut.

Tip: Rozválené listové těsto na pečicím papíru vám ušetří spoustu času. Místo agávového sirupu můžete použít i výraznější javorový sirup, případně med. Na kousky s cuketou můžete po vytažení z trouby dát vločkovou (lupínkovou) sůl.

Zapečené žampiony

K žampionům se skvěle hodí tmavý chléb, chutnají výborně teplé i studené.

(na 6 kousků)

  • 6 žampionů
  • 80 gramů lučiny
  • 2 velké plátky šunky od kosti
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Z žampionů očistěte případné nečistoty. Vyřízněte jim nožičky a ty pokrájejte na malé kousky.

K lučině přidejte nadrobno pokrájenou šunku, najemno nasekané snítky rozmarýnu, rozdrcený česnek a nastrouhaný parmazán. Přidejte také nožičky žampionů. Ochuťte solí a pepřem.

Směsí naplňte hlavičky žampionů, položte je na pečicí papír a vložte do trouby. Pečte 10 až 15 minut na 200 stupňů.

Tip: Místo šunky od kosti použijte parmskou šunku nebo slaninu. Směs skvěle ochutí bazalkové pesto s piniovými oříšky.

Citrusy & bublinky na ledu

  • 4 cl limoncella (italského citronového likéru)
  • 1 mandarinka
  • polovina pomeranče
  • 1 liči
  • 100 ml prosecca
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 20 kostek ledu

Z mandarinky ukrojte plátek na ozdobu. Oloupejte liči.

Do shakeru vložte polovinu kostek ledu a liči, nalijte limoncello, vymačkejte šťávu z mandarinky a pomeranče. Společně důkladně protřepejte.

Na talířek nasypte cukr. Okraj skleničky navlhčete vodou a otočte ho v cukru. Do skleničky nasypte zbytek ledu, nalijte protřepaný drink a dolijte proseccem. Skleničku ozdobte plátkem mandarinky.

Tip: Okraj skleničky můžete navlhčit také limetkovou šťávou. Nealkoholickou verzi drinku připravíte ze sycené hroznové limonády (např. Top Topic).

Tortilloví šneci

  • tortilly
  • chilli olej
  • sýr čedar
  • červené papriky
  • mascarpone
  • pršut
  • listový špenát

V troubě opečte papriky, po vychladnutí je zbavte zčernalé slupky.

Tortilly lehce potřete chilli olejem. Nastrouhejte na ně nahrubo čedar, přidejte pečené papriky a srolujte.

Jednotlivé tortilly namažte mascarpone, osolte a lehce opepřete. Na tortilly naklaďte pršut a listový špenát. Tortillu stočte a nakrájejte z ní šneky.

Chléb naan s dipem

  • chléb naan
  • máslo
  • česnek
  • krevety
  • koriandr
  • sezamová semínka
  • plechovka drcených rajčat
  • tabasco
  • na dochucení tabasco, cukr, sůl, pepř

Do rozpuštěného másla rozmačkejte stroužek česneku, ochuceným máslem potřete chléb naan. Opečte krevety na pánvi a vložte je do naanu. Přidejte koriandr a černá sezamová semínka. Chléb nakrájejte na trojúhelníky.

Konzervu drcených rajčat prohřejte, ochuťte ji troškou tabasca. Přidejte česnek, špetku třtinového cukru, sůl, pepř a podávejte jako dip.


  • Vybrali jsme pro Vás