Doba přípravy: 20 minut
Množství: 1 porce
- 10 -15 čerstvých mušlí (slávky jedlé)
- 2 stroužky česneku
- ½ svazku zelené petrželky
- 1 dl olivového oleje
- 2 dl bílého vína
- 1,5 dl kečupu (protlak, pyré)
- provensálské koření
1. Čerstvé mušle očistíme kartáčkem. Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahřejeme. Do horkého oleje prolisujeme 2 stroužky česneku a přidáme nadrobno nakrájenou kadeřavou petrželku, kterou rozhodně nešetříme.
Necháme zpěnit a přidáme očištěné mušle, které podlijeme 2 dcl bílého vína
Přiklopíme a na mírném ohni vaříme/dusíme až se mušle otevřou. Sůl vůbec nepoužíváme, neboť mušle při otevření mají v sobě slanou mořskou vodu.
2. Ke konci přidáme kečup (můžeme i rajské pyré nebo protlak) a ochutíme provensálskými bylinkami, podle chuti lze přidat malinko cukru. Společně se šťávou vaříme cca 5 - 8 minut.
3. Servírujeme zvlášť mušle, a zvlášť šťávu. Podáváme s bílým pečivem.
TIP: Čerstvé mušle poznáme podle toho, že jsou zavřené. Již otevřené nekupujeme!