Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Silvestrovské menu: naservírujte hostům vlastní terinu

  1:18aktualizováno  1:18
Možná vám název terina nic moc neříká, ale v podstatě jde o směs několika surovin, které se vychladí a pak skvěle chutnají. A při přípravě není zas tolik co zkazit. Vyzkoušíte je?

Terina z králíka. | foto: Isifa

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky.

Příprava: 50 minut + chlazení 1 den

* 100 g piniových oříšků
* svazek čerstvé bazalky
* 200 g gorgonzoly
* 600 g lučiny, tvarohu
* 50 g másla
* sůl
* 1 stroužek česneku

1. Formu na terinu vyložíme potravinovou fólií. Piniové oříšky opražíme nasucho v troubě na plechu nebo na pánvi.
2. Opláchnuté lístky bazalky osušíme, vrchní části odložíme na ozdobení, spodní lístky otrháme a nasekáme. Gorgonzolu rozdrobíme nebo rozmělníme vidličkou.
3. Polovinu lučiny nebo tvarohu vyšleháme se změklým máslem, solí a utřeným česnekem, do vyšlehaného krému přimícháme třetinu opražených oříšků a 2 lžičky nasekané bazalky.
4. Druhou polovinu lučiny vyšleháme, pak krátce prošleháme s gorgonzolou a zapracujeme vařečkou druhou třetinu oříšků a zbylou nasekanou bazalku.
5. Polovinou směsi lučiny a másla naplníme formu, přidáme vrstvu lučiny s gorgonzolou a dokončíme zbylou lučinou s máslem. Povrch teriny uhladíme, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu jeden den rozležet.
6. Před podáváním z teriny odstraníme fólii, vyklopíme na mísu, stáhneme vrchní fólii a ozdobíme lístky bazalky a zbylými piniovými oříšky. Podáváme nakrájenou na plátky s opečenými tousty a plátky hrušky.

Terina z králíka

Terina z králíka.

Příprava: 50 minut + pečení 120 minut

* 400 g vykoštěného králičího masa
* 250 g vepřového masa, např. krkovičky
* 200 g kuřecích jater
* 1 malá cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl, pepř
* estragon
* 50 ml červeného vína
* 150 ml smetany
* 1 vejce
* 40 g loupaných pistácií
* 40 g loupaných mandlí

1. Polovinu králičího masa pokrájíme na kousky, druhou polovinu umeleme společně s vepřovým a játry.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, do vyššího širokého plechu nalijeme vodu.
3. Cibuli pokrájíme na kostičky, na sádle krátce opečeme a přidáme pokrájené králičí maso. Společně orestujeme.
4. V míse promícháme pomleté maso, ochutíme solí, pepřem, estragonem a promícháme s červeným vínem, smetanou a vejci. Do promíchané směsi přidáme kousky opečeného králičího masa s cibulí a oříšky. Formu naplníme připravenou směsí, poklademe plátky slaniny, zakryjeme alobalem.
5. Formu vložíme do pekáče s vodou a dáme péct na dvě hodiny.
6. Na opékání si nechte maso ze hřbetu králíka, do směsi můžete přidat sušené brusinky namočené v troše koňaku.

Terina z mozzarelly a rajčat

Terina z mozzarelly a rajčat.

Příprava: 30 minut + pečení 25-30 minut

* 21 plátků parmské šunky - prosciutta
* 700 g mozzarelly (nejlépe pevné v bloku)
* 2 skleničky sušených rajčat
* 1 sklenička bazalkového pesta

1. Formu vyložíme alobalem, tak aby přečníval přes okraje. Troubu předehřejeme na 150 °C.
2. Formu vyložíme dvěma třetinami plátků šunky. Konce plátků mohou přesahovat okraje, pak je přeložíme horní vrstvou šunky.
3. Mozzarellu pokrájíme na plátky. Formu vyložíme mozzarellou, potřeme slabou vrstvou pesta, pokračujeme vrstvou mozzarelly a sušených rajčat. Postup opakujeme.
4. Přes poslední vrstvu mozzarelly přehneme přesahující plátky šunky a povrch teriny zakryjeme zbylou šunkou. Formu překryjeme alobalem.
5. Do vyššího plechu nebo pekáče nalijeme horkou vodu, vložíme do ní formu a necháme 25-30 minut zapéct.
6. Terinu můžete podávat ještě teplou nebo vychlazenou, pokrájenou na plátky s čerstvou petrželkou ozdobenou zbylým pestem.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.