Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Silvestrovské chuťovky a kanapky. Ideální na zobání

  0:08aktualizováno  0:08
Připomínají české jednohubky, ale ve světě je znají jako kanapky. Malé kousky rohlíků, toastů či sušenek ozdobené největšími delikatesami. Prostě zobání ideální na kanape.

Kanapky s krémovým sýrem a paprikou | foto: isifa.com

Kanapky s krémovým sýrem a paprikouKanapky s krémovým sýrem a paprikou

Příprava: 25 minut
Na asi 40 kanapek

* 6 rohlíků
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 balená lučina
* 2-3 lžíce smetany 33%
* sůl
* menší svazek čerstvého kopru
* 40 kousků naložené kapie v oleji
* 20 slaných pražených
* čerstvě drcený pepř, mandlí nemusí být

1. Kapie vyjmeme z nálevu, necháme okapat a nakrájíme na proužky nebo již nakládané řezy necháme pouze okapat v sítku. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme lístky a posekáme je.

2. Tvaroh utřeme s lučinou, smetanou a solí na hladký krém a vmícháme nasekané lístky kopru. Dáme na chvíli ztuhnout do chladničky. Rohlíky nakrájíme na kolečka, naskládáme na plech a krátce rozpečeme v troubě.

3. Na zchladlé pečivo naneseme trochu ochuceného sýra, ozdobíme polovinou mandle a proužkem kapie a můžeme posypat čerstvě mletým pepřem.

Tip
Tvaroh a lučinu můžete nahradit libovolným čerstvým měkkým sýrem - ricottou, tvarohem s mascarpone, lučinou s kozím sýrem apod.

Kanapky s krůtími játryKanapky s krůtími játry

Příprava: 30 minut + 7-10 minut opékání
Na asi 40 kanapek

* 6 rohlíků
* 3 lžíce olivového oleje
* 500 g krůtích jater
* sůl a čerstvě mletý pepř
* špetka kayenského pepře
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 3 šalotky nebo menší cibulky
* 4-5 vajec uvařených natvrdo
* petrželová nať

1. Rohlíky nakrájíme na šikmé asi 1 cm vysoké plátky. Rozložíme je na plech a v předehřáté troubě krátce rozpečeme. Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na malé řezy. V pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme játra po obou stranách.

2. Vyjmeme z pánve, rozdělíme na rozpečené pečivo, osolíme, opepříme včetně kayenského pepře. Na každé sousto mázneme nepatrně hořčice. Ozdobíme tenkými plátky cibule a posypeme na drobno pokrájeným vejcem a nasekanými lístky petržele.

Kanapky s tatarákem a nakládanými liškamiKanapky s tatarákem a nakládanými liškami

Příprava: asi 30-40 minut
Na 30 ks

* 3 lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 450 g mletého masa na tatarský biftek (hotový výrobek)
* 2 šalotky nebo cibulky
* 2 žloutky
* 2 lžičky jemné francouzské hořčice
* 2 lžičky worcesterové omáčky
* 1 lžíce suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry, bio
* sůl a mletý bílý pepř
* svazek čerstvé bazalky
* menší svazek pažitky
* 30 v octě nakládaných lišek

1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a rozložíme na pečicí plech. Máslo utřeme s prolisovaným česnekem, osolíme a uchováme v chladu. Jemně mleté maso promícháme s jemně usekanou šalotkou, žloutky, hořčicí, worcestrem, vínem, citronovou kůrou a dochutíme solí a pepřem.

2. Z masové směsi vytvoříme 30 kuliček. Nakrájené pečivo opečeme v předehřáté troubě a každý kousek potřeme z vrchní strany trochou ochuceného másla. Na pečivo rozdělíme masové kuličky, palcem uděláme v každém kousku důlek, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky, nakládanou houbičkou a podáváme.

Kanapky s pršutem, parmazánem a rukolouKanapky s pršutem, parmazánem a rukolou

Příprava: 15 minut
Na asi 20 ks

* 20 slaných sezamových krekrů
* 1 balíček smetanového toastového sýra
* 10 ks třešňových rajčátek
* 20 plátků prosciutta
* hobliny parmazánu
* asi 40 lístků rukoly
* čerstvě mletý pepř

1. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Rukolu omyjeme a necháme okapat nebo odstředíme v odstředivce na saláty.

2. Na krekry rozdělíme toastový sýr, obložíme plátky rajčat, hoblinami parmazánu a šunkou. Dozdobíme lístky rukoly a posypeme čerstvě drceným pepřem.

TIp
Krekry můžete také potřít trochou čerstvého nebo ochuceného másla či tvarohu s česnekem, bylinkami nebo křenem a místo rajčat doplnit šunku polovinou uvařeného křepelčího vejce a čekankou či pažitkou.

Kanapky s fetou a olivamiKanapky s fetou a olivami

Příprava: 20 minut
Na asi 30 kusů

* 5 celozrnných nebo chlebových rohlíků
* 250 g fety
* velká hrst černých oliv bez pecek
* 6 lžic olivového oleje
* 2-3 stroužky česneku, prolisovaného
* čerstvě mletý pepř
* 100 g rukoly, asi 2 velké hrsti

1. Rukolu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky, olivy necháme okapat v sítku. Pečivo nakrájíme na vyšší kulaté řezy a rozložíme na tác. Fetu nadrobíme do mísy, přidáme jemně pokrájené olivy, olivový olej, prolisovaný česnek, čerstvě mletý pepř a vše pomačkáme a spojíme vidličkou.

2. Je-li sýr málo slaný, dochutíme solí, ale většinou to není potřeba. Sýr i olivy bývají dost slané. Do směsi vmícháme polovinu natrhaných lístků rukoly a směs naneseme vidličkou na každý kousek pečiva. Dozdobíme zbylými lístky rukoly.

Chuťovky s mozzarellou a rajčatyChuťovky s mozzarellou a rajčaty

Příprava: 20 minut
Na 20 kusů

* 20 ks chipsů v tubě
* 200 g mozzarelly v nálevu
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* hrst lístků čerstvé bazalky
* 4 lžíce usekané pažitky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 lžíce hoblinek parmazánu
* 5 rajčat, nejlépe na větvičce

1. Mozzarelu necháme okapat, jemně pokrájíme a v misce promícháme s polovinou olivového oleje, nasekanou bazalkou a pažitkou. Zlehka vmícháme hoblinky parmazánu a opepříme.

2. Rajčata rozčtvrtíme a vykrojíme zelený střed od stopky. Seřízneme dužinu se semínky a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme se zbylým olejem.

3. Sýrovou směs naneseme lžičkou na lupínky, na sýr rozdělíme pokrájená rajčata a podle chuti rajčata osolíme a opepříme.

Chuťovky se sýrem a pršutemChuťovky se sýrem a pršutem

Příprava: 10-15 minut
Na asi 20 kusů

* 7 plátků bílého toastového chleba
* 150 g kozího měkkého sýra (váleček)
* 20 plátků pršutu
* lístky rukoly na ozdobu

1. Z toastového chleba vypíchneme ostrým tvořítkem 20 malých koleček a krátce je v předehřáté troubě opečeme nebo je necháme jen tak.

2. Kozí sýr nakrájíme na 20 tenkých plátků a rozdělíme na připravené pečivo. Obložíme plátkem pršutu a ozdobíme lístky omyté a osušené rukoly.

Tip
Místo kozího sýra obložte plátky mozzarelly, žervé či ricotty a kouskem melounu. Slaninová rolka se sýrem

Slaninová rolka se sýremSlaninová rolka se sýrem

Příprava: 20 minut + 6-10 minut zapékání
Na asi 20 kusů

* 20 užších plátků prorostlé slaniny
* 20 plátků ementálu
* 20 velkých oliv bez pecek
* 2 rajčata
* 20 lístků šalvěje

1. Rajčata nakrájíme na proužky. Na plochu rozložíme plátky slaniny. Plátky sýra podélně rozpůlíme a rozdělíme na slaninu tak, aby ji pokryl.

2. Na kraj každého plátku položíme vedle sebe rozpůlené olivy, plátek rajčete a lístek šalvěje a slaninu s náplní stočíme do závitků.

3. Balíčky naskládáme na plech spojem dolů a zapečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů nebo pod grilem, dokud se sýr nezačne tavit a slanina není na povrchu opečená. Trvá to asi 6-10 minut.

Tip
Slaninu můžete zabalit s různými druhy sýrů, kapií nebo sušeným ovocem namočeným v alkoholu.

Kanapky se sýrem a papričkami jalapeňoKanapky se sýrem a papričkami jalapeño

Příprava: 15 minut
Na asi 20 kusů

* 20 ks sýrových krekrů
* 2 lžíce másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 20 plátků tvrdého sýra (ementál, primátor apod.)
* 5 sterilovaných papriček jalapeño
* kůra z 1 citronu, bio
* 3 snítky rozmarýny

1. Citron omyjeme, osušíme a škrabkou okrájíme žlutou část kůry. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme na kolečka. Změklé máslo vymícháme s trochou citronové šťávy a potřeme jím lehce jednu stranu krekrů.

2. Sýr pokrájíme na menší kousky, obložíme jím natřené sušenky, poklademe papričkami a ozdobíme citronovou kůrou a snítkou rozmarýny.

Tip
Místo papriček jalapeño můžete použít kulaté feferonky nebo tzv. rohy či sýr obložit pro změnu olivami.

Koláčky z listového těstaKoláčky z listového těsta

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení
Na asi 15 koláčků

* 400 g listového těsta + trochu mouky na vál
* 1 vejce na potření
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 5 rajčat, nejlépe soudkovitých
* 15 lžiček bazalkového pesta
* sůl a mletý pepř

1. Rajčata nakrájíme napříč na silnější plátky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a vykrájíme z něj malá kolečka.

2. Polovinu koleček rozložíme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. U zbylých koleček vykrojíme střed menším kolečkem a kroužky položíme na kolečka na plechu.

3. Potřeme vejcem, vnitřek lehce posypeme parmazánem a do důlků dáme plátek rajčete řezem nahoru. Na rajče dáme lžičkou trochu pesta, osolíme, opepříme a pečeme v předehřáté troubě na 200°. Trvá to asi 15 minut. Upečené koláčky podáváme jak teplé, tak po vychladnutí.

Chuťovky se sýrem a pršutem

Příprava: 10-15 minut
Na 20 ks

* 7 plátků bílého toastového chleba
* 20 plátků pršutu
* 150 g kozího měkkého sýra (váleček)
* lístky rukoly na ozdobu

Z toastového chleba vypíchneme ostrým tvořítkem 20 malých koleček a krátce je v předehřáté troubě opečeme nebo je necháme jen tak. Kozí sýr nakrájíme na 20 tenkých plátků a rozdělíme na připravené pečivo. Obložíme plátkem pršutu a ozdobíme lístky omyté a osušené rukoly.

Tip
Místo kozího sýra použijte mozzarellu, žervé či ricottu a doplňte kouskem melounu, čerstvého fíku či hroznovým vínem.

Chuťovky s tatarem z červeného tuňáka a kaviárem

Příprava: 40 minut

* 7 plátků toastového chleba
* 4 vejce uvařená natvrdo
* 500 g syrového čerstvého tuňáka
* šťáva z 1 citronu
* 1-2 lžíce brandy
* 1 lžíce kapary
* 1 šalotka, najemno
* sůl a špetka mletého koriandru
* mletý pepř
* 20 lžiček černého kaviáru
* 20 snítek koriandru
* 100 g kysané smetany 18%

Dvacet chlebových koleček krátce v troubě opečeme. Rybí maso nakrájíme najemno, promícháme s citronovou šťávou, pokrájenými kapary, pokrájenou šalotkou a dochutíme brandy, solí, pepřem a koriandrem. Plátky vejce dáme na pečivo. Do menšího tvořítka dáme masovou směs, lehce upěchujeme a vytlačíme na vejce. Ozdobíme kysanou smetanou, lžičkou kaviáru a snítkou koriandru.

Chuťovky s uzeným lososem

Příprava: 10-15 minut
Na 20 ks

* 7 plátků bílého toastového chleba
* 125 g lučiny
* 2-3 lžíce smetanového křenu
* několik snítek kopru
* 4-5 listů hlávkového salátu
* 400 g uzeného lososa, plátky
* 2 červené cibule, najemno
* 1/2 citronu

Z toastového chleba vypíchneme malým kulatým tvořítkem 20 koleček, rozložíme je na plech a v předehřáté troubě na 180° krátce opečeme a necháme vychladnout. Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Lučinu promícháme s křenem a směs naneseme na pečivo lžičkou. Obložíme kousky salátu, stočeným plátkem lososa, jemně pokrájenou cibulkou a snítkou kopru. Lososa zakápneme citronovou šťávou a podáváme.

Chuťovky s krevetami

Příprava: 30 minut
Na 20 ks

* 40 ks mražených malých loupaných krevet, asi 250 g
* 7 světlých toastových chlebů
* 125 g majonézy
* sůl
* 2 lžíce kvalitního kečupu
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* asi 5 lžic sladké chilli omáčky
* čerstvá řeřicha na ozdobu

Toastové chleby opečeme v toastovači a vypíchneme ostrým tvořítkem 20 malých koleček bez kůry. Majonézu prošleháme s kečupem, cukrem, citronovou šťávou, solí. Krevety spaříme vroucí vodou, necháme okapat a promícháme s lžící citronové šťávy. Na pečivo naneseme lžící trochu majonézy, navrch kápneme trochu chilli omáčky, obložíme krevetkami a ozdobíme řeřichou.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.