Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sezona jahod je tu, připravte si sladký koláč nebo koktejl

  8:53aktualizováno  8:53
Kupte nebo natrhejte dva košíky jahod a začněte péct, vařit, zavařovat, mrazit a mixovat. Nejsladší období roku je tady a voní po jahodách.

Jahodové brulée. | foto: Isifa

Jahodovo-mandlový koláč

Jahodovo-mandlový koláč.

Příprava: 40 minut + pečení 15 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 balení hotového křehkého těsta
* 100 g mandlových lupínků
* 250 ml smetany ke šlehání
* 200 g bílé čokolády
* 1 žloutek
* 400 g jahod
* moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru, zatížíme fazolemi a pečeme asi 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
2. Na pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky. V menším hrnku zahřejeme smetanu s nalámanou čokoládou, mícháme, dokud se nerozpustí.
3. Jednu sběračku smetany s čokoládou rozšleháme v misce se žloutkem, vrátíme ke zbylé smetaně a krátce povaříme.
4. Korpus naplníme krémem, necháme zchladnout, ozdobíme pokrájenými jahodami, necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
5. Vychlazený koláč posypeme mandlovými lupínky a poprášíme moučkovým cukrem.

Jahodové brulée

Jahodové brulée.

Příprava: 15 minut + chlazení 2 hodiny + pečení 3–6 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 1 limetka
* 400 g mascarpone
* 400 g řeckého jogurtu
* špetka mletého zázvoru
* 12 lžic hnědého přírodního cukru

1. Jahody opláchneme a odstopkujeme. Omytou limetu osušíme, nastrouháme z ní 1/4 lžičky kůry a vymačkáme šťávu.
2. V misce rozmícháme mascarpone s jogurtem, zázvorem, třemi lžícemi cukru, kůrou a šťávou z limetky.
3. Zapékací misku vyložíme polovinou na plátky nakrájených jahod, pokryjeme směsí mascarpone a jogurtu a dáme na dvě hodiny vychladit.
4. Troubu rozpálíme na 220°C, povrch krému posypeme zbylým cukrem a dáme zapéct do trouby na 3–6 minut, dokud cukr nezkaramelizuje.
5. Hotové brulée necháme vychladnout, ozdobíme zbylými plátky jahod, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Frozen Strawberry daiquiri

Jahodové daiquiri.

Příprava: 10 minut

Na 1 drink

* 3 jahody
* 4 cl bílého rumu
* 3 cl čerstvé citronové šťávy
* 1 cl cukrového sirupu
* 6–8 kostek ledu
* citron
* čerstvá meduňka

1. Jahody omyjeme, překrájíme na kousky.
2. Do mixéru vložíme všechny ingredience a rozmixujeme dohladka.
3. Nalijeme do připravených vychlazených sklenic a ozdobíme plátkem citronu a omytými lístky meduňky.

Jahodový koktejl s ovesnými vločkami

Jahodový koktejl s ovesnými vločkami.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 3 lžíce ovesných vloček
* 750 ml mléka
* 200 g jahod
* 1 vanilkový cukr

1. Ovesné vločky nasucho lehce opražíme na pánvi, zalijeme je mlékem, necháme je nabobtnat.
2. Jahody omyjeme, čtyři z nich odložíme na ozdobu, zbylé odstopkujeme.
3. Mléko i s vločkami najemno umixujeme, přidáme jahody a společně krátce promixujeme.
4. Sklenice naplníme ledem a přelijeme koktejlem.
5. Zelené lístky jahod zvlhčíme a obalíme v cukru, plody zespodu nařízneme a koktejl jimi ozdobíme.

Jahodový dort

Jahodový dort.

Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 200 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 200 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 4 vejce
* 3 lžíce mléka
* 600 g jahod
* 600 g tvarohu
* 200 g moučkového cukru
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr
* 300 g vyloupaných nesolených pistácií

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, dna dvou stejně velkých dortových forem vyložíme kolečky pečicího papíru, boky vymažeme máslem.
2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Moučkový cukr utřeme se změklým máslem, přišleháme vejce, mléko a přidáme mouku. Hmotu rozdělíme do dortových forem, uhladíme a pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
3. Jahody omyjeme a odstopkujeme, rozdělíme na třetiny. Největší plody odložíme na ozdobu dortu. Druhou třetinu rozmixujeme a utřeme s tvarohem a moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem.
4. Vychladlý korpus natřeme částí tvarohového krému, poklademe poslední třetinou na plátky nakrájených jahod. Zakryjeme druhým korpusem a celý dort pomažeme zbylým krémem.
5. Boky dortu ozdobíme nasekanými pistáciemi, vršek plátky jahod a ušlehanou smetanou.

Jogurtová terina

Jogurtová terina.

Příprava: 50 minut + chlazení 6–8 hodin

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* 4 lžíce citronové šťávy
* 1 sáček dortového želé
* 8 plátků želatiny
* 500 g bílého řeckého jogurtu
* 500 ml smetany
* 80 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na plátky, prosypeme hnědým cukrem, přelijeme citronovou šťávou. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu, použijeme na něj slitou šťávu z jahod. Plátky želatiny namočíme do studené vody.
2. Formu vyložíme potravinovou fólií, vylijeme dortovým želé a poklademe plátky jahod, odložíme do chladničky.
3. Smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme želatinu, dobře rozmícháme a necháme zchladnout. Přimícháme jogurt a přelijeme do formy. Formu zakryjeme alobalem nebo fólií a necháme v ledničce asi 6–8 hodin, nejlépe přes noc, ztuhnout.

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina.

Příprava: 40 minut + mražení 6 hodin

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 2 lžíce moučkového cukru
* 4 vejce
* 120 g cukru krupice
* 400 ml smetany ke šlehání
* vafle nebo sušenky na ozdobu
* bezinkový sirup

1. Jahody omyjeme, třetinu plodů oddělíme na ozdobu, zbylé rozmačkáme s moučkovým cukrem, protřeme skrz síto a odložíme do chladu.
2. Ve vodní lázni vyšleháme v misce vejce s cukrem, dokud nezdvojnásobí objem a nezhoustnou. Misku sejmeme z vodní lázně a prošleháváme dál, dokud směs nezchladne.
3. Smetanu ušleháme, vmícháme do ní vaječnou směs. Polovinu směsi přelijeme do hlubšího menšího pekáče, zalijeme rozmačkanými jahodami, přelijeme zbytkem směsi a dáme do mrazáku.
4. Po jedné hodině mražení pekáč vyjmeme, lžící promícháme, aby vzniklo mramorování, a necháme zamrazit dalších 5 hodin.
5. Kopečky zmrzliny podáváme s čerstvými pokrájenými jahodami, ozdobené vaflí a pokapané bezinkovým sirupem.

Panna cotta s jahodami

Panna cotta s jahodami.

Příprava: 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 6-8 osob

* 6 plátků želatiny
* 1 vanilkový lusk
* 1 l smetany ke šlehání
* 150 g cukru krupice
* 700 g jahod
* 70 g moučkového cukru

1. Plátky želatiny namočíme do studené vody na 5–10 minut. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem seškrábneme semínka.
2. Smetanu promíchanou s cukrem, vanilkovým luskem a obsahem lusku přivedeme k varu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vanilkový lusk vyjmeme.
3. Vymačkanou želatinu přelijeme horkou smetanou, dobře rozmícháme a přecedíme. Rozdělíme do připravených nádob a dáme vychladit.
4. Část omytých jahod oddělíme na ozdobu, zbylé dobře rozmačkáme s cukrem a odložíme do chladu.
5. Jednotlivé porce panna cotty ozdobíme částí rozmačkaných jahod a pokrájenými zbylými jahodami, posypeme moučkovým cukrem.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.