Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sezona chřestu je v plném proudu, inspirujte se našimi recepty

  1:09aktualizováno  1:09
Sezona chřestu začala v dubnu a potrvá padesát dní. Nenechte si ji utéct a zkuste naše recepty. Jednodušší už to nebude.

Chřest se sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Chřestový quiche s koprem

Chřestový quiche s koprem.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení křehkého těsta
* 5 bílých chřestů
* 5 zelených chřestů
* 2 lžíce másla
* 150 g sýra
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml zakysané smetany
* 3 velká vejce
* sůl, pepř
* 1 lžička nasekaného kopru

Tip

Vyložte těsto tenkými plátky libovější slaniny nebo šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválené těsto dáme do koláčové formy, dno vyložíme alobalem, vysypeme suchými fazolemi nebo jinak zatížíme a předpečeme v troubě asi 7-8 minut.
2. Omytý chřest oloupeme, případně odkrojíme dřevitější konce. Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni chřest opékáme asi 5 minut.
3. Sýr nastrouháme. Smetanu a zakysanou smetanu promícháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekaný kopr a nastrouhaný sýr.
4. Z předpečeného těsta sejmeme alobal s fazolemi, nalijeme na něj smetanovou směs a poklademe chřestem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě dalších 30 minut. Koláč podáváme teplý, ozdobený snítkou kopru. 

Chřestová polévka

Chřestová polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 1 lžička soli
* 1 kostka cukru
* 1 lžíce másla
* 150 ml mléka
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml smetany ke šlehání
* čerstvá petržel

Tip

Pro výraznější chuť použijte místo vody zeleninový vývar.

1. Omytý a oloupaný chřest zalijeme půl litrem vody, přidáme sůl, cukr a máslo, povaříme 10-12 minut, podle tloušťky chřestu.
2. Hotový chřest pokrájíme na menší kousky. Chřestový vývar zahustíme mlékem prošlehaným s moukou a povaříme.
3. Smetanu ušleháme. Omytou petrželku nasekáme.
4. Chřest rozdělíme do polévkových misek. Horkou polévku promícháme s ušlehanou smetanou, zalijeme jí chřest a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g zeleného chřestu
* 1,5 litru vody
* tymián
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 šalotka
* 400 g rýže arborio
* 150 ml suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry
* sůl
* 100 g mascarpone
* 100 g strouhaného parmazánu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvá šalvěj

1. Chřest omyjeme, oloupeme. Z každého výhonku odřízneme horní třetinu se špičkou. Spodní části pokrájíme na menší kousky, zalijeme 1,5 l vody, přidáme tymián a povaříme 8-10 minut.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm krátce špičky chřestu, podlijeme trochou chřestového vývaru a povaříme asi 4 minuty.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, orestujeme, vsypeme rýži a asi minutu opékáme. Přilijeme víno a necháme je odpařit.
4. Postupně přidáváme sběračkou vývar, stále mícháme. Po 10 minutách přidáme vařený chřest z vývaru a kůru. Mícháme a přiléváme vývar, rizoto vaříme ještě dalších 6-8 minut.
5. Hotové rizoto osolíme, přidáme mascarpone, parmazán, šťávu, špičky chřestu a natrhanou šalvěj.

Chřest se sušenými rajčaty

Chřest se sušenými rajčaty.

Příprava: 10 minut + pečení 20-25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 5 sušených rajčat naložených v oleji
* 6 lžic majonézy
* 2 lžíce smetany
* 1/2 lžičky kari
* 1 lžička citronové šťávy

Tip

Přidejte k chřestu v polovině pečení hrst na plátky nakrájených mandlí.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdší konce, oloupeme.
2. Do pekáče vyloženého alobalem položíme chřest, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. V polovině pečení promícháme.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na proužky. Majonézu promícháme se smetanou, kari kořením a citronovou šťávou.
4. Talíř vyložíme rukolou, přendáme na ni opečený chřest, ozdobíme nakrájenými rajčaty a pokapeme zálivkou. 

Chřest s pažitkovým dipem

Chřest s pažitkovým dipem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg bílého chřestu
* sůl
* lžička cukru
* lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 250 g plnotučného tvarohu
* čerstvá pažitka
* čerstvě mletý pepř
* 1 ciabatta

Tip

Vyzkoušejte také s česnekovou majonézou nebo se změklým máslem promíchaným s provensálským kořením a parmazánem.

1. Omytý chřest oloupeme, odřízneme dřevnatější konce.
2. Povaříme asi 4-5 minut v osolené vodě s lžičkou cukru a lžící másla.
3. Oloupaný česnek utřeme se solí a promícháme s tvarohem a jemně nasekanou pažitkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
4. Ciabattu nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a opečeme dozlatova na pánvi.
5. Chřest podáváme ještě teplý s dipem a s ciabattou.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.