Mexický sendvič
Příprava: 30 minut (vaření 30 minut)Porce pro 4 osoby
- 1 rajče
- 1 hrnek mražené kukuřice
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 stroužek česneku
- 1 menší červená cibule
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1 lžička najemno nasekaných koriandrových lístků
- 4 vykoštěné kotlety
- hl. mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- 1 avokádo
- 4 bagety
- 4 lžíce majonézy
1. Rajče přepůlíme, lžící z něj vybereme šťávu s jadérky a dužinu najemno nasekáme. Kukuřici spaříme horkou vodou a necháme okapat. Plechovku fazolí slijeme a propláchneme vodou. Česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme na kolečka.
2. V misce promícháme rajče, kukuřici, fazole, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej a směs dochutíme solí, pepřem, vmícháme koriandr. Směs odložíme do chladu.
3. Omyté a osušené kotlety naklepeme, rozdělíme na poloviny, ochutíme solí, pepřem a obalíme v trojobalu.
4. Obalené kotlety osmažíme na oleji a odložíme na papírové ubrousky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a nakrájíme ve slupce na plátky, které vyloupneme lžící.
5. Bagety rozpůlíme a opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě řeznou stranou dolů.
6. Spodní část baget potřeme lžící majonézy a na ní rozdělíme plátky avokáda, fazolovou směs, osmažené kotlety, ozdobíme cibulí a přiklopíme vršky baget.
NÁŠ TIP: Pro dospělé přidejte do fazolové směsi najemno nasekanou chilli papričku.
Bageta se salámem a jablky zapečená s rakletovacím sýrem
Příprava 20 minut (vaření 20 minut)
Porce pro 4 osoby
- 2 bagety
- 400 g rakletovacího sýra
- 1 jablko
- 5 vajec
- sůl
- 3 lžíce smetany
- olej
- 150 g salámu
1. Troubu předehřejeme na 220 °C, bagety rozkrojíme a řeznou stranou dolů je opečeme na mřížce.
2. Tři čtvrtiny sýra nakrájíme na plátky, zbytek nastrouháme. Z jablka vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kolečka.
3. Vejce prošleháme se solí a smetanou a připravíme z nich na oleji na rozehřáté pánvičce řídká míchaná vajíčka.
4. Na předpečené bagety rozdělíme vaječnou směs, posypeme nastrouhaným sýrem, obložíme salámem, pokryjeme kolečky jablek, plátky sýra a dáme zapéct do trouby, dokud se sýr na bagetách neopeče do zlatohněda.
Chléb s ricottou a praženými oříšky
Příprava 5 minut (vaření 15 minut)
Porce pro 4 osoby
- 2 hrnky směsi ořechů (vlašské, lískové, pekany, loupané mandle, nesolené kešu)
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce přírodního cukru
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- sůl
- 4 plátky chleba
- 250 g ricotty
Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nasypeme na něj ořechy a necháme je péct asi deset minut. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo, cukr, vmícháme rozmarýn, přisypeme opečené ořechy a mícháme na mírném plameni asi tři minuty. Směs přesuneme na pečicí papír, osolíme a necháme vychladnout. Chleby potřeme ricottou a ozdobíme rozmarýnovými ořechy.
Pro hračičky
Jak nalákat děti, aby snědly odpolední svačinu?Vyhrajte si s aranžováním a naservírujte jim okatou sovu nebo oblíbenou digitální techniku v jedlé verzi.
Hranatý toustový chleba ozdobte podle fotky sovami z tvrdého plátkového sýra, šunkového salámu nebo jiné kvalitní uzeniny. Dozdobíte olivami, okurkou a rajčaty. Neodolá nikdo.
TIP: Jak uchovat pečivo aneb věčně měkký chléb
Papír nebo utěrka
Kvůli invazi igelitových sáčků v obchodech je většina z nás zvyklá v nich pečivo nechávat i doma. Pekaři to ale nedoporučují. Lepší jsou papírové sáčky a například pro kváskový chleba je ideální zabalit ho do čisté utěrky. Teplé pečivo nechte nejdřív volně vychladnout, ať se nezapaří.
Chlebníky
Zainvestovat můžete do schránky na pečivo. Nabídka je široká - vybrat si můžete z řady tvarů a materiálů. Pečivo je tam izolované v suchu s odvětráním. Pravidelně ho vymývejte, ať se v něm nedrží plísně. Naše babičky k pečivu pokládaly rozkrojené jablko, díky kterému neoschlo.
Hoďte je na mráz
Čerstvé rohlíky můžete dát zamrazit, stejně tak toustový chléb, veku či chleba. Je praktičtější rozporcovat velké pečivo na menší kousky. Když pečivo potřebujete, vyndáte ho z mrazáku a stačí ho nechat na kuchyňské lince asi hodinu povolit (v sáčku) či dát rozpéct do trouby.
Papír mezi krajíce
Když mrazíte již nakrájený chleba, je praktické proložit krajíce pečicím papírem. Protože tak k sobě nepřimrznou a vy můžete z ledového bochníku oddělit jen tolik kousků, kolik právě potřebujete. Budete-li je rozmrazovat v mikrovlnce, použijte speciální děrovaný sáček.
Oheň a led
Do toustovače i topinkovače můžete použít zmrzlý toustový chleba, bez toho, že byste ho nechali povolit.
Náš tip: mezi dva plátky bílého toustového chleba namažte pacholík, položte plátky jablka a posypejte skořicovým cukrem. Máte bleskový štrúdl.