Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sele na rožni podle receptu středověké krčmy

  0:41aktualizováno  0:41
Tentokrát jsme pro vás připravili recept na rožnění rovnou celého selete. A navíc podle receptu středověké krčmy. Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař krčmy Jiří Kolbaba.

Letní škola vaření: grilování a rožnění - Rožnění selete po dětenicku | foto: Profimedia.cz

Rožnění selete po dětenicku

Letní škola vaření: grilování a rožnění

* sele
* česnek
* olej
* pivo, nejlépe dětenické
* grilovací koření (např. dětenické)

NALOŽENÍ SELETE
Připravíme si lák z česneku, dětenického kvasnicového piva a soli. Studený lák naplníme do velké stříkačky se silnou jehlou, kterou napíchneme svalovinu. Čím větší sval na seleti, tím více vpichů musíme provést. Množství soli je na 1 kg masa 20 g soli. Směsí česneku, soli a dětenického piva potřeme břišní dutinu. Potom sele zakryjeme čistým ubrusem, dáme do větší nádoby nebo vaničky a zalijeme zbytkem láku. Takto připravené sele necháme uležet zhruba 5 dní.

PŘÍPRAVA NA ROŽNĚNÍ
Sele opláchneme a necháme okapat, mezitím si uděláme ohniště a usadíme rožeň. Sele dáváme rožnit na velmi žhavý popel. Upevníme ho řádně bodci a připevníme čistým drátem. Během rožnění průběžně potíráme maso marinádou, aby se nevysušovalo. Základem marinády je opět olej, sůl, česnek, dětenické pivo a dětenické koření.

SAMOTNÉ ROŽNĚNÍ
Do mírného ohně stále přikládáme, aby se sele postupně propeklo. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5-1 cm plátcích. Doporučujeme maso okrajovat mimo ohniště. Ke grilovanému masu si připravte přílohy jako např. křen, hořčici, okurky, cibulky a černý chléb.

Kuřecí špíz s arašídovou omáčkou

Pro 4 osoby

* 250 g kuřecích prsíček * 5 lžic sójové omáčky * 2 lžičky chilli pasty Sambal oelek * 1 cibule * 50 g pražených nesolených arašídů * 1 lžíce oleje * 1 stroužek česneku * 100 ml neslazeného kokosového mléka * šťáva z jednoho citronu * špetka cukru * sůl * 4 dřevěné špejle

Tip
Pokud grilujete často, pořiďte si raději kovové špízové jehly, manipulace je s nimi mnohem snadnější než se špejlemi a nestane se vám, že by se zlomily. V domácích potřebách je koupíte za cenu okolo 100 Kč.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

1. Kuřecí maso nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Maso krájíme mírně přes vlákno a dobře nabroušeným nožem.

2. Špejle před grilováním namočíme do studené vody, vyhneme se tak situaci, kdy nám dřevo začne hořet během přípravy masa.

3. Maso napíchneme na špejle. 3 lžíce sójové omáčky a 1 lžičku chilli pasty smícháme a špízy ve směsi asi 30 minut marinujeme.

4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Arašídy rozmixujeme najemno. V pánvi rozpálíme olej, cibuli a arašídy orestujeme.

5. Přidáme utřený česnek a kokosové mléko, citronovou šťávu, cukr, sůl, zbylou sójovou omáčku, chilli pastu a povaříme.

6. Špíz položíme na rozpálený rošt pokrytý alobalem a z obou stran asi čtyři minuty grilujeme, až je maso propečené a s kůrčičkou.

7. Masové špízy servírujeme s připravenou omáčkou a měsíčkem citronu nebo limetky.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

Autor:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.