Doporučujeme

Čtenářský recept: Schwarzwaldská roláda

  • 0

Množství: 8 porcí

  • 300 g kvalitní hořké čokolády minimálně s výtažkem 70 % kakaa
  • 4 lžíce třešňovice (možno nahradit "českým rumem")
  • 5 velkých vajec (ideálně z BIO chovu)
  • 150 g třtinového cukru
  • hrst mandlových lupínků
  • 200 ml smetany ke šlehání s 40 % tuku
  • kůra z 1 pomeranče
  • 425 g zavařených vypeckovaných a scezených třešní
  • cukr moučka na poprášení

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

2. Nasekáme 225 g čokolády a se 2 lžícemi třešňovice pomalu rozpustíme v horké vodní lázni a necháme vychladnout.

3. Bílky oddělíme od žloutků a žloutky dáme do mísy, kde je společně s cukrem vyšleháme do pěny. Do pěny pak přilijeme rozpuštěnou čokoládu.

4.  Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech vmícháme do čokoládové směsi se žloutky.

5. Těsto vlijeme na připravený plech a rovnoměrně rozetřeme, dáme do trouby a pečeme 12-15 minut, až těsto vyběhne.

6. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme stranou odpočívat.

7. Mandle nasucho opražíme na rozehřáté pánvičce a necháme vychladnout.

8. Smetanu ušleháme s pálenkou a strouhanou kůrou. Polovinu třešní nahrubo nakrájíme a vmícháme s polovinou mandlí do šlehačky.

9. Vychladlé těsto sejmeme i s papírem z plechu, potřeme náplní a pak zasypeme zbytkem třešní.

10. Pomocí papíru začneme od kratšího konce roládu rolovat. Roládu přesuneme na servírovací talíř, poprášíme cukrem a posypeme zbytkem mandlových lupínků a strouhanou zbylou čokoládou. Hotovou roládu necháme vychladit.

Tip:

K roládě se báječně hodí jemné dezertní víno.


  • Vybrali jsme pro Vás