Množství: 8 porcí
- 300 g kvalitní hořké čokolády minimálně s výtažkem 70 % kakaa
- 4 lžíce třešňovice (možno nahradit "českým rumem")
- 5 velkých vajec (ideálně z BIO chovu)
- 150 g třtinového cukru
- hrst mandlových lupínků
- 200 ml smetany ke šlehání s 40 % tuku
- kůra z 1 pomeranče
- 425 g zavařených vypeckovaných a scezených třešní
- cukr moučka na poprášení
1. Troubu předehřejeme na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.
2. Nasekáme 225 g čokolády a se 2 lžícemi třešňovice pomalu rozpustíme v horké vodní lázni a necháme vychladnout.
3. Bílky oddělíme od žloutků a žloutky dáme do mísy, kde je společně s cukrem vyšleháme do pěny. Do pěny pak přilijeme rozpuštěnou čokoládu.
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech vmícháme do čokoládové směsi se žloutky.
5. Těsto vlijeme na připravený plech a rovnoměrně rozetřeme, dáme do trouby a pečeme 12-15 minut, až těsto vyběhne.
6. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme stranou odpočívat.
7. Mandle nasucho opražíme na rozehřáté pánvičce a necháme vychladnout.
8. Smetanu ušleháme s pálenkou a strouhanou kůrou. Polovinu třešní nahrubo nakrájíme a vmícháme s polovinou mandlí do šlehačky.
9. Vychladlé těsto sejmeme i s papírem z plechu, potřeme náplní a pak zasypeme zbytkem třešní.
10. Pomocí papíru začneme od kratšího konce roládu rolovat. Roládu přesuneme na servírovací talíř, poprášíme cukrem a posypeme zbytkem mandlových lupínků a strouhanou zbylou čokoládou. Hotovou roládu necháme vychladit.
Tip:
K roládě se báječně hodí jemné dezertní víno.