Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Saláty mohou v létě nahradit hlavní jídlo

  11:05aktualizováno  11:05
V letních měsících, kdy rtuť teploměru vyšplhá někdy až ke třicítce, má málokdo chuť na kachnu a knedlíky. Ideálním řešením jsou saláty, které vás nejen nasytí, ale zároveň osvěží a dodají potřebné vitamíny. Nejlepší je kombinace těstovin či rýže se zeleninou, tu ocení především ženy, které chtějí být štíhlé. Ti, kteří si nedovedou představit jídlo bez masa, mohou smíchat zeleninu s kuřecím masem, tuňákem nebo krevetami a popřípadě k tomu přidat i těstoviny.
Recepty na saláty najdete uvnitř článku.

Bylinkový salát

barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy měsíčku, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce medu, 4 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžíce papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř, hořčičné semínko
Listy všech bylin vypereme, natrháme a smícháme s nasekanou pažitkou, petrželkou a posypeme květy měsíčků. Smícháme hřčici s medem do hladké hmoty, přidáme citronovou šťávu, papriku a slunečnicový olej. Salát zalijeme zálivkou, přidáme opražené hořčičné semínko a podle chuti dochutíme.


Rýžový salát s rajčaty


250 g rýže, 5 velkých zralých rajčat, 2 vejce, 4 lžíce oleje, pepř, estragon, muškátový oříšek, pažitka, ocet, sůl
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme ve větším množství osolené vody, scedíme, necháme krátce odkapat a ještě horkou protřeseme s olejem, octem, strouhaným muškátovým oříškem a usekaným estragonem. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupáme, nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Uvařená vejce na tvrdo oloupeme a nakrájíme na plátky. Rýži rozložíme na mísu, na ni urovnáme plátky rajčat, plátky vajec a posypeme jemně nakrájenou pažitkou.


Makarónový salát s tuňákem

500 g makarónů nebo makaronetek, 250 g tuňáka v oleji, 1/2 dl olivového oleje, 50 g vypeckovaných černých oliv, 50 g oliv plněných ančovičkami, 2 papriky v octě, 1 křehká snítka celerové natě, 3 vejce natvrdo, 2 rajčata, 1/2 lžičky dobromysli, sůl a pepř
Těstoviny dáme vařit do velkého množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správěn uvařena, scedíme ji a propláchneme studenou vodou. Pak těstovinu vhodíme do hluboké mísy a ochutíme ji olejem, dobromyslí a několika špetkami čerstvě umletého pepře. Přidáme olivy, celer, pokrájený na kolečka, papriku, pokrájenou na nudličky, a nakonec tuňáka, rozdělaného na kousky. Dobře promícháme. Vložíme do salátové mísy, ozdobíme jednotlivými dílky vejce natvrdo a kolečky rajčat a okořeníme několika špetkami soli a pepře a několika kapkami oleje. Podáváme vychlazené.


Kuřecí salát  I.  

100 g majonézy, 1 lžička hořčice, 2 hlávkové saláty, maso z 1/2 vařeného kuřete, 3 rajčata, 1 paprika, 1 salátová okurka, 2 vejce uvařená natvrdo 
Majonézu promícháme s hořčicí, přidáme pokrájený hlávkový salát, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájená rajčata a vše důkladně promícháme. Do mísy položíme listy hlávkového salátu a na něj urovnáme připravený kuřecí salát.  Ozdobíme kolečky salátové okurky, paprikou popřípadě vařenými vejci.


Kuřecí salát II.

1/2 hlávky omytého a osušeného salátu natrhaného na kousky, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 1 šálek vařených nebo pečených kuřecích prsíček nakrájených na proužky, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce worcestrové omáčky, 2 středně velké sladkokyselé okurky nakrájené na malé kostičky, několik pěkných listů hlávkového salátu jako podklad, trochu tymiánu
V hlubší misce smíchejte kuřecí maso s ostatními přísadami. Na větší talíř rozložte listy hlávkového salátu, směs na nich upravte do tvaru malého kopečku a posypte tymiánem. Krátce vychlaďte a podávejte s rohlíkem nebo toastem. Kuřecí prsíčka můžete pro změnu nahradit kuřecí šunkou nebo drůbežím měkkým salámem, popřípadě tvrdým sýrem.


Cuketový salát s balkánským sýrem

500 g cuket, 350 g rajčat, sůl, pepř, 1 svazek naťové cibulky, 80 g černých oliv, 150 g balkánského sýra, 2 lžíce octa, 6 lžic olivového oleje, 1 svazek bazalky 
Omyté cukety nastrouháme nebo nožem nakrájíme na proužky. Přelijeme horkou osolenou vodou a 3 minuty blanšírujeme. Slijeme je přes síto, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat. Omyjeme rajčata, rozpůlíme je a vydlabeme jadérka. Dužninu nakrájíme na kostičky. Naťovou cibulku nakrájíme i se zelenou částí na kolečka. Všechny suroviny dáme do salátové mísy, přidáme celé vypeckované olivy a lehce promícháme. Povrch posypeme rozdrobeným sýrem. Připravíme zálivku. Smísíme ocet s pepřem a solí. Přilijeme olej a našleháme. Dresinkem přelijeme salát. Otrháme lístky bazalky a ozdobíme.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.