Doporučujeme

Ahi tuňák se salátem z krevet | foto: Robert Kamlach

Lehký oběd, který potěší jazyk i oko. Saláty s rybou či kuřecím masem

  • 33
Chcete-li se stravovat zdravě, lehce a přitom chutně a zajímavě, určitě občas pátráte na jídelním lístku po něčem, co vás v poledne zasytí, ale přitom se po obědě nebudete cítit těžce a ospale. Dejte si salát, s masem nebo bez.

Zkuste třeba jeden z těchto salátů, které pro své hosty v restauraci U Emy Destinnové v Kateřinské ulici v Praze připravuje šéfkuchař a majitel v jedné osobě Steven Trumpfheller.

Ahi tuňák se salátem z krevet

Množství:  1 porce

  • 100 g Ahi tuňáka
  • 2 krevety
  • 3 sušená rajčata
  • 1 velká lžíce kaparů
  • 6 černých oliv
  • 3 cherry rajčátka žlutá, rozkrojená
  • hrst baby špenátu
  • hrst rukoly
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 cl extra olivového oleje
  • 1 cl tmavého balsamika
  • sůl a pepř na dochucení

1. Ugrilujte tuňáka (podle toho, jak moc ho máte rádi propečeného).

2. Ostatní ingredience smíchejte v misce dohromady a udělejte salát. Ten rozložte na talíř.

3. Na salát položte tuňáka a navrch jako dekoraci kousek krevety.

Grilovaná kuřecí prsa se salátem ze sušeného ovoce a jablkovým dresingem

Grilovaná kuřecí prsa se salátem ze sušeného ovoce a jablkovým dresingem

Množství: 1 porce

  • 180 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce zlatých rozinek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce sušených třešní
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 salát Iceberg

Na dresing:

  • 1 oloupané a vypeckované zelené jablko
  • 5 cl jablečného džusu
  • 1 cl bílého balsamika
  • 2 cl extra olivového oleje
  • 1 cl medu
  • trocha tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

1. Ugrilujeme kuřecí prsa. Ochutíme solí a pepřem.

2. Mezitím si připravíme dresing z výše uvedených surovin.

3. Sušené ovoce a ořechy i salát zalijeme dresingem a ponecháme lžíci dresingu na zakápnutí. Na tuto směs položíme ugrilované kuře nakrájené na větší kousky a ještě zakápneme dresingem.

Salát z rucoly, cherry rajčátek, parmezánových hoblin se zálivkou z bazalky a balsamika

Salát z rucoly, cherry rajčátek, parmezánových hoblin se zálivkou z bazalky a

Množství: 1 porce

  • 150 g čerstvé omyté rukoly
  • 6 žlutých cherry rajčat
  • 6 červených cherry rajčat
  • 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového octa
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin s příchutí česneku
  • špetku pepře a soli
  • parmazán
  • troška cukru na dochucení

1. Rukolu a rajčata dáme do misky a přidáme balsamikový ocet a olej. Podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Navrch dáme trochu parmezánu.

2. Ozdobíme čerstvou bazalkou nebo pestem.

Pár slov o šéfkuchaři: Američan Steven Trumpfheller působil předtím, než se před pěti lety usídlil v Praze, v restauracích ve Philadelphii, New Yorku, Atlantě nebo Miami. Při své práci si oblíbil francouzské a italské postupy, do kterých ovšem dává svou invenci a zkušenosti. Ve své restauraci U Emy Destinnové používá výhradně čerstvé suroviny od mořských ryb a plodů, přes hovězí maso Greater Omaha Black Angus až po zeleninu či bylinky. 


  • Vybrali jsme pro Vás