Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Lehký oběd, který potěší jazyk i oko. Saláty s rybou či kuřecím masem

  4:01aktualizováno  4:01
Chcete-li se stravovat zdravě, lehce a přitom chutně a zajímavě, určitě občas pátráte na jídelním lístku po něčem, co vás v poledne zasytí, ale přitom se po obědě nebudete cítit těžce a ospale. Dejte si salát, s masem nebo bez.

Ahi tuňák se salátem z krevet | foto: Robert Kamlach

Zkuste třeba jeden z těchto salátů, které pro své hosty v restauraci U Emy Destinnové v Kateřinské ulici v Praze připravuje šéfkuchař a majitel v jedné osobě Steven Trumpfheller.

Ahi tuňák se salátem z krevet

Množství:  1 porce

  • 100 g Ahi tuňáka
  • 2 krevety
  • 3 sušená rajčata
  • 1 velká lžíce kaparů
  • 6 černých oliv
  • 3 cherry rajčátka žlutá, rozkrojená
  • hrst baby špenátu
  • hrst rukoly
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 cl extra olivového oleje
  • 1 cl tmavého balsamika
  • sůl a pepř na dochucení

1. Ugrilujte tuňáka (podle toho, jak moc ho máte rádi propečeného).

2. Ostatní ingredience smíchejte v misce dohromady a udělejte salát. Ten rozložte na talíř.

3. Na salát položte tuňáka a navrch jako dekoraci kousek krevety.

Grilovaná kuřecí prsa se salátem ze sušeného ovoce a jablkovým dresingem

Grilovaná kuřecí prsa se salátem ze sušeného ovoce a jablkovým dresingem

Množství: 1 porce

  • 180 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce zlatých rozinek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce sušených třešní
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 salát Iceberg

Na dresing:

  • 1 oloupané a vypeckované zelené jablko
  • 5 cl jablečného džusu
  • 1 cl bílého balsamika
  • 2 cl extra olivového oleje
  • 1 cl medu
  • trocha tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

1. Ugrilujeme kuřecí prsa. Ochutíme solí a pepřem.

2. Mezitím si připravíme dresing z výše uvedených surovin.

3. Sušené ovoce a ořechy i salát zalijeme dresingem a ponecháme lžíci dresingu na zakápnutí. Na tuto směs položíme ugrilované kuře nakrájené na větší kousky a ještě zakápneme dresingem.

Salát z rucoly, cherry rajčátek, parmezánových hoblin se zálivkou z bazalky a balsamika

Salát z rucoly, cherry rajčátek, parmezánových hoblin se zálivkou z bazalky a

Množství: 1 porce

  • 150 g čerstvé omyté rukoly
  • 6 žlutých cherry rajčat
  • 6 červených cherry rajčat
  • 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového octa
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin s příchutí česneku
  • špetku pepře a soli
  • parmazán
  • troška cukru na dochucení

1. Rukolu a rajčata dáme do misky a přidáme balsamikový ocet a olej. Podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Navrch dáme trochu parmezánu.

2. Ozdobíme čerstvou bazalkou nebo pestem.

Pár slov o šéfkuchaři: Američan Steven Trumpfheller působil předtím, než se před pěti lety usídlil v Praze, v restauracích ve Philadelphii, New Yorku, Atlantě nebo Miami. Při své práci si oblíbil francouzské a italské postupy, do kterých ovšem dává svou invenci a zkušenosti. Ve své restauraci U Emy Destinnové používá výhradně čerstvé suroviny od mořských ryb a plodů, přes hovězí maso Greater Omaha Black Angus až po zeleninu či bylinky. 





Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.