Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Salátové rolky a další křupavé recepty pro vaši linii

  1:00aktualizováno  1:00
Chladný, ale přitažlivý. Dietní, ale oblíbený. Takový je salát, který staří Egypťané považovali za zklidňující drogu a my ho milujeme pro téměř nulový obsah kalorií.

Salátové rolky se šunkou. | foto: Isifa

Ledový salát se žlutým melounem, goudou a bylinkami

Ledový salát se žlutým melounem, goudou a bylinkami.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 1 hlávka ledového salátu
* 150 g goudy
* 100 g šunky
* 1 malý žlutý meloun
* čerstvá pažitka
* čerstvá bazalka
* 1 kelímek zakysané smetany
* 1 lžíce medu
* sůl, pepř

884 kJ

Kombinace ovoce a zeleniny osvěží a povzbudí. Nešetřete čerstvými bylinkami a ořechy.

1. Ledový salát rozebereme na jednotlivé listy, natrháme je nebo pokrájíme.
2. Sýr překrájíme na větší kostičky, šunku jemně nasekáme.
3. Meloun přepůlíme a z dužiny vykrájíme kuličky.
4. Bylinky omyjeme a osušíme, natrháme nebo nasekáme.
5. Část bylinek odložíme stranou na konečné ozdobení, zbytek promícháme se salátem, sýrem, melounem a šunkou. Dáme vychladit.
6. Zakysanou smetanu promícháme se lžící medu, trochou soli a čerstvě mletého pepře.
7. Vychlazený salát rozdělíme na porce, přelijeme dresinkem a posypeme zbylými bylinkami.  

Salát s vejcem a ančovičkami

Salát s vejcem a ančovičkami.

Příprava: 30 minut + pečení 10 minut

Pro 4 osoby

* 2 vejce
* 1 menší celozrnná bageta
* olivový olej
* 2 srdíčka ledového salátu
* sůl, pepř
* 1 malá sklenička ančoviček
* čerstvá pažitka

928 kJ

Pro milovníky ostřejší rybí chuti. S celozrnnou bagetou tvoří díky vajíčkům sytý oběd.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na šestiny.
3. Bagetu rozkrájíme na kostičky, pokapeme olejem a necháme asi deset minut dozlatova opéct v troubě.
4. Mísu vyložíme salátovými listy, přidáme vejce, krutony, plátky ančoviček, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, zakápneme olivovým olejem a podáváme.

Ledový salát s tortillami

Ledový salát s tortillami.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 5 velkých rajčat
* 1 menší červená cibule
* 1 stroužek česneku
* čerstvá bazalka
* čerstvá petržel
* 150 g lučiny
* 200 g eidamu
* 4 velké tortilly
* 1 hlávka ledového salátu

1 168 kJ

To je tak dietní jídlo, že si můžete dovolit i dresink. Co si dáte? Lehkou majonézu, protlak, balsamiko?

1. Omytá rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a cibuli najemno nasekáme, česnek prolisujeme.
2. Bazalku a petržel opereme a natrháme na malé kousky. Promícháme s rajčaty, cibulí, dochutíme solí, pepřem.
3. Lučinu utřeme s česnekem, eidam nahrubo nastrouháme. Natrhané listy ledového salátu rozložíme na talíř.
4. Tortilly namažeme ochucenou lučinou, posypeme rajčaty, sýrem a zavineme.
5. Svinuté rolky překrojíme a uložíme na listy salátu a necháme alespoň hodinu vychladit.

Salát s grapefruitem a avokádem

Salát s grapefruitem a avokádem.

Příprava: 30 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 1 grapefruit
* 2 lžíce medu
* 1 hlávka ledového salátu
* 2 jalapeňos papričky
* 1 zralé avokádo
* olivový olej 

685 kJ

Exotická svačina nebo (jako příloha ke steaku) skvělý oběd. Dodá energii i vitaminy do druhé půlky dne.

1. Grapefruit rozpůlíme, z poloviny vymačkáme šťávu a promícháme s medem. Z druhé poloviny vyřežeme dužinu.
2. Listy ledového salátu natrháme nebo pokrájíme. Jalapeňos nakrájíme na plátky.
3. Z přepůleného avokáda vyjmeme pecku, dužinu nakrájíme na měsíčky a lžicí vyloupneme ze slupky.
4. Promícháme salát, grapefruit, avokádo, jalapeňos a přelijeme šťávou s medem, necháme vychladit. Před podáváním zakápneme olivovým olejem.  

Ledový salát s pepřovým dresinkem

Ledový salát s pepřovým dresinkem.

Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 6 osob

* 50 ml olivového oleje
* 1 lžíce nahrubo mletého pepře
* 150 ml zakysané smetany
* 4 lžíce majonézy light
* 4 lžíce mléka
* 2 lžičky dijonské hořčice
* 2 lžičky vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* 1 ledový salát

746 kJ

Jednoduchá a vydatná odpolední svačina. S pár rajčaty a 10 dkg drůběží šunky máte zdravou večeři.

1. V malém hrnečku pomalu zahřejeme olej, přisypeme čerstvě namletý pepř a asi 5-7 minut pomalu prohříváme. Stáhneme z plotýnky a necháme zchladnout.
2. Prošleháme zakysanou smetanu, majonézu, mléko, hořčici, ocet, utřený česnek. Směs dochutíme solí, přišleháme olej s pepřem a dobře promícháme. Odložíme vychladit alespoň na dvě hodiny.
3. Hlávku ledového salátu rozkrojíme na čtvrtiny a jednotlivé porce přelijeme dresinkem.

Salát s divokou rýží a lososem

Salát s divokou rýží a lososem.

Příprava: 30 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 250 g směsi bílé a divoké rýže
* 1 větší mrkev
* 80 g plátků uzeného lososa
* 6 lžic olivového oleje
* 1 lžíce estragonového oleje
* 2 lžíce vinného octa
* 2 lžičky dijonské hořčice
* 1 hlávka ledového salátu
* 1 malá plechovka kukuřice

1 483 kJ

Lososa se nebojte. Obsahuje zdravé tuky a chybí v něm sacharidy, takže do redukční diety je ideální.

1. Rýži uvaříme a necháme vychladnout.
2. Mrkev omyjeme a očistíme, škrabkou na brambory z ní nakrájíme tenké plátky. Lososa pokrájíme na menší kousky.
3. Olivový olej prošleháme s estragonovým, přidáme ocet a hořčici.
4. Ledový salát natrháme a vyložíme jím velký talíř, posypeme rýží, plátky lososa, mrkve, slitou kukuřicí a zalijeme dresinkem.  

Tip

Na ostřejší zálivku nahraďte estragonový olej chilli olejem a nasekanou chilli papričkou.

Wrapy s fazolemi, avokádem a ledovým salátem

Wrapy s fazolemi, avokádem a ledovým salátem.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* špetka chilli
* 1 plechovka fazolí v tomatové omáčce
* sůl, pepř
* citronová šťáva
* 1 avokádo
* 2-3 listy ledového salátu
* 4 tortilly

1 479 kJ

Hodí se jako oběd. Večer bychom sacharidy z moučné placky konzumovat neměli.

1. Cibuli a česnek oloupeme, najemno nasekáme. Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cibuli a česnek, přidáme chilli koření, promícháme a vlijeme plechovku fazolí, společně prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a stáhneme z plotýnky.
2. Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku, nařežeme na tenčí plátky a vyloupneme ze slupky. Salátové listy nakrájíme na nudličky.
3. Tortilly naplníme fazolovou směsí, poklademe plátky avokáda, posypeme ledovým salátem a zavineme.  

Tip

Přidejte do náplně nastrouhaný sýr a podávejte se zakysanou smetanou. 

Caesar salát s kuřecím masem

Caesar salát s kuřecím masem.

Příprava: 30 minut + vaření 10 minut

Pro 6 osob

* 2 větší stroužky
* 1/2 lžičky worcesteru
* 1 vejce česneku
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 kuřecí prso
* 3 filety z ančoviček
* 4 plátky bílého
* sůl, pepř
* 1 citron toustového chleba
* 70 g parmazánu vcelku
* 2 hlávky římského salátu (nebo ledového)
* olej
* 150 ml olivového oleje 

1 528 kJ

Originální receptura obsahuje římský salát. Z ledového salátu je Caesar jemnější.

1. Vejce vložíme do vroucí vody a povaříme je jednu minutu. Necháme zchladnout.
2. Kuřecí maso omyjeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a opečeme na pánvi dozlatova.
3. Česnek oloupeme a prolisujeme. Ančovičky jemně nasekáme. Z citronu vymačkáme šťávu. Z části parmazánu nakrájíme hoblinky, zbytek nastrouháme.
4. Plátky chleba opečeme v toustovači, nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi s trochou oleje a polovinou česneku.
5. V misce prošleháme olej, worcester, hořčici, česnek a citronovou šťávu. Přidáme ančovičky, část strouhaného parmazánu a vajíčko. Společně dobře promícháme.
6. Opláchnuté listy salátu osušíme a natrháme, posypeme krutony, zalijeme dresinkem a promícháme. Salát poklademe na plátky nakrájeným kuřecím masem a ozdobíme hoblinami parmazánu.

Kuřecí kuličky v ledovém salátu

Kuřecí kuličky v ledovém salátu.

Příprava: 30 minut + pečení 30 minut

Pro 2 osoby

* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* čerstvý koriandr
* 500 g mletého kuřecího masa
* pepř, sůl
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce škrobové moučky
* špetka chilli koření
* strouhanka
* hnědý přírodní cukr
* 1 hlávka ledového salátu
* pórek
* 2 větší rajčata
* 1 žlutá paprika
* sladká chilli omáčka

1 484 kJ

Takhle vypadá vzorného dietáře, pro zbytek rodiny můžete do listu zabalit vydatnější náplň.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli a koriandr jemně nasekáme, česnek prolisujeme.
3. Kuřecí maso promícháme s pepřem, solí, cibulí, česnekem a koriandrem, sójovou omáčkou, škrobem a chilli. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
4. Navlhčenýma nebo naolejovanýma rukama tvoříme větší kuličky, které zlehka obalíme v cukru a dáme péct do zlatohněda. Během pečení je obrátíme, aby se obalily ve zkaramelizované šťávě.
5. Ledový salát rozebereme na listy, z listů pórku nakrájíme proužky na převázání balíčků.
6. Rajče a papriku nakrájíme na malé kousky a promícháme se sladkou chilli omáčkou.
7. Na každý list salátu dáme lžíci zeleniny, masovou kuličku a list salátu svážeme pórkem.

Salátové rolky se šunkou

Salátové rolky se šunkou.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 50 g mandlí
* 1 hlávka ledového salátu
* 10 plátků šunky
* 3 rajčata
* 1 malá červená čekanka
* 100 g mozzarelly
* sůl, pepř
* olivový olej
* citronová šťáva

883 kJ

Pakliže jste přes den zhřešila, třeba svíčkovou u maminky, je tohle vaše odpustková večeře.

1. Mandle spaříme horkou vodou, vyloupeme a na pánvi opražíme.
2. Ledový salát rozebereme na listy, větší listy rozložíme a položíme na ně plátky šunky, srdíčko salátu pokrájíme.
3. Omytá rajčata a čekankové listy nasekáme, mozzarellu nakrájíme na nudličky, promícháme s nakrájeným salátem, dochutíme solí, pepřem, přidáme opražené mandle.
4. Listy salátu zavineme a spíchneme párátkem.
5. Podáváme vychlazené s trochou olivového oleje a citronové šťávy.  

Autoři:






Nejčtenější

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto
4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto

Vody ve spreji dokáže zachránit pleť hlavně v létě, a proto mám většinou alespoň jednu z nich s sebou na cestách nebo v kabelce.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.