Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Fazole a čočka vám zachutnají ve čtyřech netradičních receptech

  0:21aktualizováno  0:21
Hrachová kaše a čočka nakyselo se vám už zajídají? Luštěniny nabízejí pestrou paletu živin a vitamínů, ale i chutí. Vyzkoušejte fazolovou polévku s asijským nádechem, luštěninový nákyp a další zdravé recepty.

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem | foto: archiv Menu Gold

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Luštěniny

Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny B a aminokyseliny.

Červená čočka je oproti hnědé pro naše tělo lépe stravitelnější, méně nadýmá i její doba přípravy je kratší. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.


Fazole

Na přípravu 4 porcí:

  • 250 g barevných fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • větší cibule
  • 450 g mrkve
  • 10 g zázvoru
  • 5 ml pomerančové šťávy
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 200 ml kokosového mléka (konzervovaného)
  • sůl podle vlastní chuti

Postup:

  1. Namočené fazole uvaříme doměkka. 
  2. V jiném hrnci na slunečnicovém oleji dozlatova opečeme nadrobno nakrájenou cibulku a na hrubší nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme nastrouhaný čerstvý zázvor a asi minutu mícháme.
  3. Následně přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu a zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme 10 minut, přilijeme kokosové mléko a přidáme scezené, uvařené fazole. Dle chuti dosolíme a můžeme podávat.

Salát z červené čočky s paprikami a vlašskými ořechy

Na přípravu 4 porcí:

Salát z červené čočky s paprikou a vlaškými ořechy
  • 250 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 2 ml olivového oleje
  • cibule
  • 85 g papriky červené
  • 35 g očištěných vlašských ořechů
  • mix salátů podle chuti (polníček, rukola, hlávkový apod. )
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • cukr podle chuti

Postup:

  1. Přebranou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku. 
  2. Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky.
  3. Nakonec do přelitého salátu přidáme opražené vlašské ořechy. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip: Čočku můžeme před vařením na 20 minut namočit.

Polévka z červené čočky s tuňákem

Na přípravu 4 porcí:

Polévka z červené čočky s tuňákem
  • 280 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 65 g cibule
  • 200 ml smetany na vaření (33 %)
  • 100 g tuňáka ve slunečnicovém oleji
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Na slunečnicovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přisypeme červenou čočku, kterou jemně orestujeme. Zalejeme zeleninovým vývarem a povaříme krátce do měkka.
  2. Jakmile je čočka měkká, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Na závěr přidáme zcezeného tuňáka a případně dosolíme podle chuti. 

Tip: Čočku je možné nahradit i jinou luštěninou. Polévka je vhodná pro celiaky.

Luštěninový nákyp s mletým masem na tomatové omáčce

Na přípravu 4 porcí:

Luštěninový nákyp
  • 240 g luštěninové směsi polévkové (např. hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuki a fazole mungo)
  • 1,5 lžičky zeleninové přísady do polévek
  • majoránka
  • pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • 400 g mletého masa
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • 43 g polohrubé mouky
  • 160 g drcených rajčat
  • menší cibule
  • polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 3 g cukru

Postup:

  1. Luštěninovou směs uvaříme v osolené vodě doměkka. Zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř a zaprášíme polohrubou moukou.
  2. Ze zbylých bílků si vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
  3. Nákyp pečeme ve vymazané a vysypané zapékací nádobě v troubě na 160 stupňů asi 30 minut.
  4. Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme mleté maso a opečeme ho. Nakonec zalijeme drcenými rajčaty, povaříme a dochutíme cukrem dle chuti.

Kuchař David Brada doporučuje: K nákypu můžete podávat různé druhy omáček, třeba rajčatovou, smetanovou nebo směsí naplňte paprikové lusky, hodí se taktéž k bílému zelí.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Bentley 6,0 Bentayga W12 First Edition
Bentley 6,0 Bentayga W12 First Edition

r.v. 2016, naj. 210 km, benzín, 1. majitel
10 550 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.