Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Fazole a čočka vám zachutnají ve čtyřech netradičních receptech

  0:21aktualizováno  0:21
Hrachová kaše a čočka nakyselo se vám už zajídají? Luštěniny nabízejí pestrou paletu živin a vitamínů, ale i chutí. Vyzkoušejte fazolovou polévku s asijským nádechem, luštěninový nákyp a další zdravé recepty.

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem | foto: archiv Menu Gold

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Luštěniny

Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny B a aminokyseliny.

Červená čočka je oproti hnědé pro naše tělo lépe stravitelnější, méně nadýmá i její doba přípravy je kratší. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.


Fazole

Na přípravu 4 porcí:

  • 250 g barevných fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • větší cibule
  • 450 g mrkve
  • 10 g zázvoru
  • 5 ml pomerančové šťávy
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 200 ml kokosového mléka (konzervovaného)
  • sůl podle vlastní chuti

Postup:

  1. Namočené fazole uvaříme doměkka. 
  2. V jiném hrnci na slunečnicovém oleji dozlatova opečeme nadrobno nakrájenou cibulku a na hrubší nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme nastrouhaný čerstvý zázvor a asi minutu mícháme.
  3. Následně přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu a zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme 10 minut, přilijeme kokosové mléko a přidáme scezené, uvařené fazole. Dle chuti dosolíme a můžeme podávat.

Salát z červené čočky s paprikami a vlašskými ořechy

Na přípravu 4 porcí:

Salát z červené čočky s paprikou a vlaškými ořechy
  • 250 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 2 ml olivového oleje
  • cibule
  • 85 g papriky červené
  • 35 g očištěných vlašských ořechů
  • mix salátů podle chuti (polníček, rukola, hlávkový apod. )
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • cukr podle chuti

Postup:

  1. Přebranou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku. 
  2. Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky.
  3. Nakonec do přelitého salátu přidáme opražené vlašské ořechy. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip: Čočku můžeme před vařením na 20 minut namočit.

Polévka z červené čočky s tuňákem

Na přípravu 4 porcí:

Polévka z červené čočky s tuňákem
  • 280 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 65 g cibule
  • 200 ml smetany na vaření (33 %)
  • 100 g tuňáka ve slunečnicovém oleji
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Na slunečnicovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přisypeme červenou čočku, kterou jemně orestujeme. Zalejeme zeleninovým vývarem a povaříme krátce do měkka.
  2. Jakmile je čočka měkká, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Na závěr přidáme zcezeného tuňáka a případně dosolíme podle chuti. 

Tip: Čočku je možné nahradit i jinou luštěninou. Polévka je vhodná pro celiaky.

Luštěninový nákyp s mletým masem na tomatové omáčce

Na přípravu 4 porcí:

Luštěninový nákyp
  • 240 g luštěninové směsi polévkové (např. hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuki a fazole mungo)
  • 1,5 lžičky zeleninové přísady do polévek
  • majoránka
  • pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • 400 g mletého masa
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • 43 g polohrubé mouky
  • 160 g drcených rajčat
  • menší cibule
  • polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 3 g cukru

Postup:

  1. Luštěninovou směs uvaříme v osolené vodě doměkka. Zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř a zaprášíme polohrubou moukou.
  2. Ze zbylých bílků si vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
  3. Nákyp pečeme ve vymazané a vysypané zapékací nádobě v troubě na 160 stupňů asi 30 minut.
  4. Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme mleté maso a opečeme ho. Nakonec zalijeme drcenými rajčaty, povaříme a dochutíme cukrem dle chuti.

Kuchař David Brada doporučuje: K nákypu můžete podávat různé druhy omáček, třeba rajčatovou, smetanovou nebo směsí naplňte paprikové lusky, hodí se taktéž k bílému zelí.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sbalit se šikovně je umění. Zvládnou to ale může každý.
Šest triků, jak se zabalit, aby kufr tolik nevážil

Hlavně nic nezapomenout. To se nám honí hlavou, když se snažíme do batohu či kufru složit vše potřebné na dovolenou. Mnohdy proto volíme objemnější verze...  celý článek

Céline Dion si na Oscary 1999 vzala smoking od Diora.
Předběhla jsem dobu, říká o svém výstředním modelu Céline Dion

Céline Dion (49) se nebojí vyrazit na červený koberec i v trochu bláznivých modelech. Podle zpěvačky jsou některé outfity jen nepochopeny. Za takový považuje i...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

(ilustrační snímek)
Zapomeňte na hádky o penězích, najděte si svůj model hospodaření

V životě jsou daleko důležitější věci. Třeba charakter. S tím nelze než souhlasit, pravda je ovšem taky ta, že jsou to právě peníze, kvůli kterým se ve vztahu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.