Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Salát není jen šopák. Druhá várka receptů na lehké a zdravé večeře

  0:02aktualizováno  0:02
V létě je zeleniny nejvíc, navíc je křehčí a chutnější. Saláty mají také oprávněnou pověst zdravého a dietního jídla. Takže kdy jindy s nimi experimentovat než právě teď.

Vajíčkový salát s ředkvičkami. | foto: Isifa

Jahodový salát s kozím sýrem

Jahodový salát s kozím sýrem.Pro 4 osoby:

* 50 g oloupaných mandlí
* 200 g měkkého kozího sýra
* sůl
* pažitka nebo petržel
* 1 římský salát
* několik listů radicchia
* 1 svazek ředkviček
* 4 velké plody jahod
* olivový olej

1. Oloupané mandle nasekáme na nudličky a krátce je na sucho na pánvi orestujeme,dokud nezezlátnou.
2. Kozí sýr promícháme s trochou soli a nasekanou pažitkou. Ze směsi vytvoříme několik kuliček a dáme je do ledničky vychladit.
3. Do salátové mísy natrháme omyté a okapané listy salátu, očištěné a pokrájené ředkvičky, omyté a
na plátky rozkrájené jahody.
4. Salát pokapeme olivovým olejem a ozdobíme kuličkami ze sýra a pažitky.

NÁŠ TIP

Nahraďte kozí sýr lučinou.

Salát s kapustou a pancettou

Salát s kapustou a pancettou.Pro 4 osoby:

* 500 g růžičkové kapusty
* 1 menší pórek
* 1/4 červené papriky
* 150 g pancetty
* sůl
* pepř
* olivový olej
* balsamikový ocet

1. Zeleninu omyjeme, růžičkovou kapustu rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, pórek nakrájíme na silnější kolečka, papriku nakrájíme na nudličky.
2. Pancettu nakrájíme a na rozpálené pánvi orestujeme. Přidáme růžičkovou kapustu, pórek, papriku. Zeleninu s pancettou restujeme jen 3-4 minuty, zelenina by měla být křupavá, nepodušená. Můžeme ji podlít lžící vody.
3. Hotovou zeleninu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a trochou balsamikového octa a podáváme teplou samostatně nebo jako přílohu k masu.

NÁŠ TIP

Na pánev můžete přidat cuketu podélně přepůlenou a pokrájenou na plátky.

Wurst salát

Wurst salát.Pro 4 osoby:

* 500 g oblíbené uzeniny
* 1 menší žlutá paprika
* 4 menší kyselé okurky
* 1 malá cibule
* 1 svazek ředkviček
* 50 ml bílého vinného octa
* 100 ml oleje
* 1 lžíce hořčice
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* čerstvá petržel

1. Uzeninu oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriku omyjeme, rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, nakrájíme na proužky. Okurky a cibuli pokrájíme na kolečka.
2. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky.
3. V misce promícháme ocet, olej, hořčici a zálivku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a cukrem.
4. Uzeninu a zeleninu smícháme se zálivkou a dáme vychladit,nejméně na dvě hodiny. Podáváme s nasekanou petrželkou a tmavým chlebem.

NÁŠ TIP

Tento salát je vhodný k zužitkování zbytků po grilování. Přidejte 150 g ementálu nakrájeného na nudličky.

Vajíčkový salát s ředkvičkami

Vajíčkový salát s ředkvičkami.Pro 4 osoby:

* 4 vejce
* 2 svazky ředkviček
* 1 salátová okurka
* 1 hlávkový salát
* 1 jarní cibulka
* 1 zakysaná smetana
* 1 lžíce majonézy
* sůl
* pepř

1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, dvě rozkrájíme na menší kousky, ostatní na měsíčky.
2. Zeleninu omyjeme. Ředkvičky a okurku nakrájíme nadrobno, salát natrháme, z jarní cibulky nasekáme zelenou nať.
3. Smícháme zakysanou smetanu s majonézou, ochutíme solí a pepřem.
4. Do mísy dáme natrhaný salát, nakrájenou zeleninu a vejce, promícháme se zakysanou smetanou a dozdobíme měsíčky vajec. Salát podáváme vychlazený s celozrnným pečivem.

NÁŠ TIP

Tento salát lze servírovat i jako letní oběd - doplňte ho nasekanou šunkou nebo kuřecím masem.

Těstoviny s jablkem a nivou

Těstoviny s jablkem a nivou.Pro 4 osoby:

* 300 g těstovin
* 1 lžíce oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 menší kyselé jablko
* hrst rukoly
* několik listů radicchia
* 1/4 bílé cibule
* 1 jarní cibulka
* 100 g nivy
* 70 g vlašských ořechů

1. Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s jednou lžící oleje. Připravíme zálivku z olivového oleje a octa.
2. Jablko omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a rozkrájíme na slabší měsíčky. Troubu rozehřejeme na 250°C, malý rošt do plechu pomažeme olejem a jablka na něm grilujeme.
3. Saláty opláchneme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme, jarní cibulku nasekáme.
4. V salátové míse promícháme těstoviny, natrhaný salát, cibuli, jablka a ořechy. Ozdobíme na drobenou nivou. Pokapeme zálivkou.

NÁŠ TIP

Salát můžete podávat jak teplý, tak i vychlazený. Vlašské ořechy můžete krátce opražit na pánvi.

Zeleninový salát s falafelem

Zeleninový salát s falafelem.Pro 4 osoby:

* 400 g konzervované cizrny
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* 2 lžíce mouky
* 1 hrst čerstvého koriandru
* mletý římský kmín
* sůl
* 50 g loupaných mandlí
* olej
* 4 rajčata
* 1 okurka
* 100 g rukoly
* 100 g polníčku
* citronová šťáva
* olivový olej

1. Slitou cizrnu rozmačkáme na kaši a promícháme s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekaným koriandrem a dochutíme kmínem a solí. Těsto na falafel necháme odležet v chladničce alespoň hodinu.
2. Mandle nasekáme a na sucho opražíme na pánvi.
3. Lžící vytvoříme z těsta kuličky a smažíme je ve vrstvě rozpáleného oleje asi tři minuty.
4. V míse promícháme rozkrájená rajčata a okurku a natrhaný salát, přidáme osmažené kuličky, mandle a zakápneme citronovou šťávou a olejem.

NÁŠ TIP

Do těsta můžete přidat lžíci sezamové pasty tahini, česnekem nešetřete.

Květákový salát a la Indie

Květákový salát a la Indie.Pro 4 osoby:

* 1 květák
* 2 kelímky bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička cukru
* sůl
* 1 menší mrkev
* 1 hrst zelených fazolek
* kari koření

1. Květák propláchneme a rozebereme ho na drobnější růžičky. Povaříme ho krátce ve studené vodě, tak aby nebyl úplně měkký.
2. Jogurt smícháme s utřeným česnekem, zázvorem, cukrem a solí.
3. Růžičky květáku necháme v jogurtu hodinu marinovat v chladu.
4. Servírujeme s krátce spařenými fazolkami, nastrouhanou mrkví a ochucené kari kořením.

NÁŠ TIP

Zostřete nasekanou chilli papričkou.

Autoři:






Nejčtenější

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto
4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto

Vody ve spreji dokáže zachránit pleť hlavně v létě, a proto mám většinou alespoň jednu z nich s sebou na cestách nebo v kabelce.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.