Salát není jen šopák. Druhá várka receptů na lehké a zdravé večeře

  0:02
V létě je zeleniny nejvíc, navíc je křehčí a chutnější. Saláty mají také oprávněnou pověst zdravého a dietního jídla. Takže kdy jindy s nimi experimentovat než právě teď.

Vajíčkový salát s ředkvičkami. | foto: Isifa

Jahodový salát s kozím sýrem

Jahodový salát s kozím sýrem.Pro 4 osoby:

* 50 g oloupaných mandlí
* 200 g měkkého kozího sýra
* sůl
* pažitka nebo petržel
* 1 římský salát
* několik listů radicchia
* 1 svazek ředkviček
* 4 velké plody jahod
* olivový olej

1. Oloupané mandle nasekáme na nudličky a krátce je na sucho na pánvi orestujeme,dokud nezezlátnou.
2. Kozí sýr promícháme s trochou soli a nasekanou pažitkou. Ze směsi vytvoříme několik kuliček a dáme je do ledničky vychladit.
3. Do salátové mísy natrháme omyté a okapané listy salátu, očištěné a pokrájené ředkvičky, omyté a
na plátky rozkrájené jahody.
4. Salát pokapeme olivovým olejem a ozdobíme kuličkami ze sýra a pažitky.

NÁŠ TIP

Nahraďte kozí sýr lučinou.

Salát s kapustou a pancettou

Salát s kapustou a pancettou.Pro 4 osoby:

* 500 g růžičkové kapusty
* 1 menší pórek
* 1/4 červené papriky
* 150 g pancetty
* sůl
* pepř
* olivový olej
* balsamikový ocet

1. Zeleninu omyjeme, růžičkovou kapustu rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, pórek nakrájíme na silnější kolečka, papriku nakrájíme na nudličky.
2. Pancettu nakrájíme a na rozpálené pánvi orestujeme. Přidáme růžičkovou kapustu, pórek, papriku. Zeleninu s pancettou restujeme jen 3-4 minuty, zelenina by měla být křupavá, nepodušená. Můžeme ji podlít lžící vody.
3. Hotovou zeleninu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a trochou balsamikového octa a podáváme teplou samostatně nebo jako přílohu k masu.

NÁŠ TIP

Na pánev můžete přidat cuketu podélně přepůlenou a pokrájenou na plátky.

Wurst salát

Wurst salát.Pro 4 osoby:

* 500 g oblíbené uzeniny
* 1 menší žlutá paprika
* 4 menší kyselé okurky
* 1 malá cibule
* 1 svazek ředkviček
* 50 ml bílého vinného octa
* 100 ml oleje
* 1 lžíce hořčice
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* čerstvá petržel

1. Uzeninu oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriku omyjeme, rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, nakrájíme na proužky. Okurky a cibuli pokrájíme na kolečka.
2. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky.
3. V misce promícháme ocet, olej, hořčici a zálivku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a cukrem.
4. Uzeninu a zeleninu smícháme se zálivkou a dáme vychladit,nejméně na dvě hodiny. Podáváme s nasekanou petrželkou a tmavým chlebem.

NÁŠ TIP

Tento salát je vhodný k zužitkování zbytků po grilování. Přidejte 150 g ementálu nakrájeného na nudličky.

Vajíčkový salát s ředkvičkami

Vajíčkový salát s ředkvičkami.Pro 4 osoby:

* 4 vejce
* 2 svazky ředkviček
* 1 salátová okurka
* 1 hlávkový salát
* 1 jarní cibulka
* 1 zakysaná smetana
* 1 lžíce majonézy
* sůl
* pepř

1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, dvě rozkrájíme na menší kousky, ostatní na měsíčky.
2. Zeleninu omyjeme. Ředkvičky a okurku nakrájíme nadrobno, salát natrháme, z jarní cibulky nasekáme zelenou nať.
3. Smícháme zakysanou smetanu s majonézou, ochutíme solí a pepřem.
4. Do mísy dáme natrhaný salát, nakrájenou zeleninu a vejce, promícháme se zakysanou smetanou a dozdobíme měsíčky vajec. Salát podáváme vychlazený s celozrnným pečivem.

NÁŠ TIP

Tento salát lze servírovat i jako letní oběd - doplňte ho nasekanou šunkou nebo kuřecím masem.

Těstoviny s jablkem a nivou

Těstoviny s jablkem a nivou.Pro 4 osoby:

* 300 g těstovin
* 1 lžíce oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 menší kyselé jablko
* hrst rukoly
* několik listů radicchia
* 1/4 bílé cibule
* 1 jarní cibulka
* 100 g nivy
* 70 g vlašských ořechů

1. Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s jednou lžící oleje. Připravíme zálivku z olivového oleje a octa.
2. Jablko omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a rozkrájíme na slabší měsíčky. Troubu rozehřejeme na 250°C, malý rošt do plechu pomažeme olejem a jablka na něm grilujeme.
3. Saláty opláchneme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme, jarní cibulku nasekáme.
4. V salátové míse promícháme těstoviny, natrhaný salát, cibuli, jablka a ořechy. Ozdobíme na drobenou nivou. Pokapeme zálivkou.

NÁŠ TIP

Salát můžete podávat jak teplý, tak i vychlazený. Vlašské ořechy můžete krátce opražit na pánvi.

Zeleninový salát s falafelem

Zeleninový salát s falafelem.Pro 4 osoby:

* 400 g konzervované cizrny
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* 2 lžíce mouky
* 1 hrst čerstvého koriandru
* mletý římský kmín
* sůl
* 50 g loupaných mandlí
* olej
* 4 rajčata
* 1 okurka
* 100 g rukoly
* 100 g polníčku
* citronová šťáva
* olivový olej

1. Slitou cizrnu rozmačkáme na kaši a promícháme s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekaným koriandrem a dochutíme kmínem a solí. Těsto na falafel necháme odležet v chladničce alespoň hodinu.
2. Mandle nasekáme a na sucho opražíme na pánvi.
3. Lžící vytvoříme z těsta kuličky a smažíme je ve vrstvě rozpáleného oleje asi tři minuty.
4. V míse promícháme rozkrájená rajčata a okurku a natrhaný salát, přidáme osmažené kuličky, mandle a zakápneme citronovou šťávou a olejem.

NÁŠ TIP

Do těsta můžete přidat lžíci sezamové pasty tahini, česnekem nešetřete.

Květákový salát a la Indie

Květákový salát a la Indie.Pro 4 osoby:

* 1 květák
* 2 kelímky bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička cukru
* sůl
* 1 menší mrkev
* 1 hrst zelených fazolek
* kari koření

1. Květák propláchneme a rozebereme ho na drobnější růžičky. Povaříme ho krátce ve studené vodě, tak aby nebyl úplně měkký.
2. Jogurt smícháme s utřeným česnekem, zázvorem, cukrem a solí.
3. Růžičky květáku necháme v jogurtu hodinu marinovat v chladu.
4. Servírujeme s krátce spařenými fazolkami, nastrouhanou mrkví a ochucené kari kořením.

NÁŠ TIP

Zostřete nasekanou chilli papričkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...