Salát k obědu? Proč ne

  • 7
Ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny nezbytných pro zachování zdraví. Ideální jsou saláty, které mohou nahradit i některé hlavní jídlo. Lékaři jsou zajedno: Češi mají na talíři příliš málo zeleniny, a zbytečně tak ohrožují své zdraví.

Právě syrová zelenina totiž lidskému tělu ze všech potravin nejvíce dodává vitaminy, stopové prvky a také vlákninu. Rada pražské dietní sestry Věry Králové zní jasně: Denně by měl člověk sníst minimálně pět kusů ovoce a zeleniny, v přepočtu na váhu zhruba půl kila.

Zelenina obsahuje zejména vitamin C - nejvíce je ho v zelí a v paprikách. Listová zelenina a saláty obsahují kyselinu listovou, která mimo jiné chrání nervový systém člověka a je důležitá i v těhotenství. Brokolice zase obsahuje kromě vitaminů také látky zpomalující stárnutí buněk, a chrání tak před vznikem rakoviny trávicího systému.

Denně na stůl
Jenže chroupat syrovou mrkev se každému nechce. "Saláty představují vhodný způsob, jak zařadit více zeleniny a ovoce do naší stravy. Pokud zeleninový salát doplníme dalšími součástmi jako například těstovinami, tvrdým sýrem, vejci natvrdo, šunkou nebo kuřecím masem, můžeme jím nahradit i hlavní jídlo," radí dietní sestra Králová.

Doporučuje, aby se saláty objevovaly na českém stole častěji, pokud možno denně. "A výběr by měl být bohatší než jen tradiční šopský, rajčatový či okurkový," dodává.

Vyberte si salát

Při výběru listového salátu by byla škoda omezovat se jen na známý hlávkový salát. Mnoho lidí často s koupí jiného druhu váhá a tím se připravují o pestrost chutí, barev, tvarů a přicházejí také o kulinářské zážitky.
Salát Rughetta - vzhledem připomíná listy pampelišky a obsahuje látky, které podporují trávení a rozkládání tuků
Salát Rucola - má nakyslou chuť s příchutí ořechů a povzbuzuje chuť k jídlu
Polníček - má vysoký obsah železa a nejvyšší obsah vitaminu C ze všech tuzemských druhů salátů
Čekanka - chutná hořce, má močopudné účinky
Salát Radicchio - odrůda čekanky, chutná nahořkle
Salát Botavia - chutná podobně jako hlávkový salát, ale vzrůstem se spíše podobá ledovému salátu

Češi si na saláty pomalu zvykají, přibývá restaurací, které je nabízejí v hlavním menu. Zdaleka ne všichni lidé jim už přišli na chuť. Výzkum, který nedávno v několika českých městech dokončila agentura Opinion Windows, ukázal, že zeleninový salát na jaře a v létě alespoň několikrát za týden jí necelá polovina obyvatel.

V zimě je to však pouhých devět procent lidí. Více než jedna třetina lidí si dokáže představit salát jako hlavní chod, pro zbytek respondentů zůstává jen přílohou k hlavnímu jídlu.

Jaký salát podávat?
Většina Čechů si saláty připravuje doma. Na jejich přípravu používá hlavně rajčata, okurky, papriky, cibule, hlávkový salát, olej a balkánský sýr.

"Přitom při troše fantazie se dají vymyslet výborné kombinace. Při jejich přípravě se dá zapojit vlastní představivost, nikde není žádná norma, jak by měl správný salát vypadat. Nebo je dobré se inspirovat v kuchyních našich sousedů a při cestování po světě," radí Filip Sajler z Asociace kuchařů a cukrářů.

Chuť salátům mohou dát bylinky nebo různé zálivky. Ty není třeba vždy kupovat - dobře poslouží například i jogurt doplněný stroužkem nastrouhaného česneku. Pokud má být salát skutečně zdravý, musí být zelenina čerstvá.

"Pozor na nevhodnou tepelnou úpravu nebo příliš dlouhé skladování, tím se důležité látky v zelenině ničí nebo se jejich obsah značně snižuje," upozorňuje dietní sestra Králová.