1/4 l hrnek rýže
1/2 sklenice sterilované kapie
3 čerstvá nebo sterilovaná rajčata
2 pomeranče
1 grapefruit (nebo malá konzerva ananasu)
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
2 dl smetany ke šlehání
2 lžíce jemné hořčice
2 lžíce tatarské omáčky
několik listů hlávkového salátu
1 pomeranč na ozdobu
Rajčata spaříme a oloupeme, kapie překrájíme, citrusové ovoce oloupeme. Všechno nakrájíme na menší proužky a smícháme s rýží. dobře ušlehanou šlehačku ochutíme cukrem, citrónovou šťávou, špetkou soli, hořčicí a tatarskou omáčkou a vmícháme ji do rýže s ovocem. Skleněnou mísu vyložíme omytými a okapanými listy hlávkového salátu a dobře promíchaný rýžový salát na ně rozložíme. Ozdobíme dílky pomeranče a podáváme vychlazené.
Do rýžového salátu není nutné dávat všechny uvedené suroviny. Můžeme je nahradit i kompotovaným ovocem, jablky, na nudličky nakrájeným hlávkovým salátem a podobně. Spojit jej lze majolkou nebo tatarskou omáčkou smíchanou s jogurtem a dochucenou hořčicí nebo jenom ovocnou šťávou.
Do rýžového salátu lze vmíchat i šunku, salám nebo uzenou rybu, vše nakrájené na kostičky. Při jeho přípravě se meze vaší fantazii nekladou. |