Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlé večeře z mletého masa, při kterých stihnete i zprávy

  0:44aktualizováno  0:44
Rodina vyžaduje poctivé teplé jídlo k večeři, ale vám se nechce trávit dlouhý čas u sporáku. Snadná pomoc. Tyhle snadné recepty se budou částečně připravovat bez vaší asistence, takže si klidně pusťte večerní zprávy nebo seriál.

Masové kuličky s míchaným salátem | foto: Profimedia.cz

Špagety s boloňskou omáčkou

Ingredience na 4 porce:

Špagety s boloňskou omáčkou
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 400 g špaget
  • parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek a necháme trochu rozvonět. Pak přidáme strouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme.
  3. Když začne zlátnout, přidáme tymián a mleté maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 10 minut. Pak přidáme passatu, promícháme a opět přiklopíme a dál dusíme.
  4. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vsypeme špagety a vaříme podle návodu.
  5. Když jsou špagety hotové, slijeme je a vrátíme do hrnce. Přidáme hotovou masovou omáčku, promícháme a rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným parmazánem a podáváme.

Masové kuličky s míchaným salátem

Ingredience na 4 porce:

Masové kuličky s míchaným salátem
  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička římského kmínu
  • strouhanka na zahuštění

Na salát:

  • 1 hlávka listového salátu
  • 4 rajská jablka
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mleté maso ve větší míse smícháme s vajíčkem a najemno nasekanou cibulí. Přidáme sůl, pepř a římským kmín. Rukama propracujeme, pokud je třeba, zahustíme trochou strouhanky.
  2. Z těsta tvoříme vlhkýma rukama stejně velké kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
  3. Než se kuličky upečou, připravíme salát. Zeleninu omyjeme a očistíme. Salát natrháme, rajčata, okurku a papriku nakrájíme na malé kousky. Osolíme, opepříme, přelijeme šťávou z půlky citronu a lehce promícháme.
  4. Kuličky podáváme s čerstvým pečivem a míchaným salátem.

Tip: Do směsi na kuličky můžeme přidat nastrouhaný sýr nebo dvě až tři nastrouhané uvařené brambory.

Štrúdl s mletým masem a paprikou

Ingredience na 4 porce:

Štrúdl s mletým masem a paprikou
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • uzená mletá paprika, kurkuma, římský kmín
  • 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • sůl a pepř
  • 1 červená paprika
  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleji ji orestujeme do sklovata, zasypeme kořením a necháme rozvonět.
  2. Pak přidáme mleté maso a mícháme, aby se rozdělilo a opeklo ze všech stran. Osolíme a opepříme, promícháme a pod pokličkou necháme dusit asi 15 minut.
  3. Mezitím omyjeme papriku, rozkrojíme ji, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vmícháme k mletému a masu a ještě asi pět až deset minut dusíme. Necháme vychladnout.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozbalíme a rozválíme. Na jednu třetinu naneseme masovou směs a zabalíme jako štrúdl. Opatrně přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Pečeme asi 25 minut dozlatova. Necháme trochu zchladnout a krájíme na plátky.

Tip: Místo štrúdlu můžete připravit pirožky. Rozválené těsto rozkrájejte na stejně velké čtverce, doprostřed každého lžící naneste masovou směs a přeložte. Okraje přitlačte, přendejte na plech a potřete vajíčkem. Pečte asi 20 minut. Místo papriky můžete k masu přimíchat hrášek nebo kukuřici.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.