Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlé večeře z mletého masa, při kterých stihnete i zprávy

  0:44aktualizováno  0:44
Rodina vyžaduje poctivé teplé jídlo k večeři, ale vám se nechce trávit dlouhý čas u sporáku. Snadná pomoc. Tyhle snadné recepty se budou částečně připravovat bez vaší asistence, takže si klidně pusťte večerní zprávy nebo seriál.

Masové kuličky s míchaným salátem | foto: Profimedia.cz

Špagety s boloňskou omáčkou

Ingredience na 4 porce:

Špagety s boloňskou omáčkou
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 400 g špaget
  • parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek a necháme trochu rozvonět. Pak přidáme strouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme.
  3. Když začne zlátnout, přidáme tymián a mleté maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 10 minut. Pak přidáme passatu, promícháme a opět přiklopíme a dál dusíme.
  4. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vsypeme špagety a vaříme podle návodu.
  5. Když jsou špagety hotové, slijeme je a vrátíme do hrnce. Přidáme hotovou masovou omáčku, promícháme a rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným parmazánem a podáváme.

Masové kuličky s míchaným salátem

Ingredience na 4 porce:

Masové kuličky s míchaným salátem
  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička římského kmínu
  • strouhanka na zahuštění

Na salát:

  • 1 hlávka listového salátu
  • 4 rajská jablka
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mleté maso ve větší míse smícháme s vajíčkem a najemno nasekanou cibulí. Přidáme sůl, pepř a římským kmín. Rukama propracujeme, pokud je třeba, zahustíme trochou strouhanky.
  2. Z těsta tvoříme vlhkýma rukama stejně velké kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
  3. Než se kuličky upečou, připravíme salát. Zeleninu omyjeme a očistíme. Salát natrháme, rajčata, okurku a papriku nakrájíme na malé kousky. Osolíme, opepříme, přelijeme šťávou z půlky citronu a lehce promícháme.
  4. Kuličky podáváme s čerstvým pečivem a míchaným salátem.

Tip: Do směsi na kuličky můžeme přidat nastrouhaný sýr nebo dvě až tři nastrouhané uvařené brambory.

Štrúdl s mletým masem a paprikou

Ingredience na 4 porce:

Štrúdl s mletým masem a paprikou
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • uzená mletá paprika, kurkuma, římský kmín
  • 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • sůl a pepř
  • 1 červená paprika
  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleji ji orestujeme do sklovata, zasypeme kořením a necháme rozvonět.
  2. Pak přidáme mleté maso a mícháme, aby se rozdělilo a opeklo ze všech stran. Osolíme a opepříme, promícháme a pod pokličkou necháme dusit asi 15 minut.
  3. Mezitím omyjeme papriku, rozkrojíme ji, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vmícháme k mletému a masu a ještě asi pět až deset minut dusíme. Necháme vychladnout.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozbalíme a rozválíme. Na jednu třetinu naneseme masovou směs a zabalíme jako štrúdl. Opatrně přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Pečeme asi 25 minut dozlatova. Necháme trochu zchladnout a krájíme na plátky.

Tip: Místo štrúdlu můžete připravit pirožky. Rozválené těsto rozkrájejte na stejně velké čtverce, doprostřed každého lžící naneste masovou směs a přeložte. Okraje přitlačte, přendejte na plech a potřete vajíčkem. Pečte asi 20 minut. Místo papriky můžete k masu přimíchat hrášek nebo kukuřici.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.