Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bleskové retro moučníky z jablek, které servírovaly naše babičky

  0:23aktualizováno  0:23
Pamatujete na nedělní obědy u prarodičů? Po domácí polévce a vydatném hlavním jídle nikdy nechyběla sladká tečka v podobě moučníku. Taky si říkáte, jak to ta babička všechno stíhala? Snadno. Měla v rukávu mega rychlé recepty, které zabraly sotva pár desítek minut, ale výsledek byl nezapomenutelný.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou | foto: Profimedia.cz

V sezoně našim babičkám v kuchyni hodně pomáhaly čerstvé plody ze zahrádky, které stačilo jen ozdobit šlehačkou nebo z nich vykouzlit rychlobublaninu. Na konci zimy se ale vesele spokojily s domácí zásobou jablek.

Udělejte to jako ony. Tyhle starodávné, ale vlastně pořád hrozně trendy moučníky, jsou nejen snadné (takže je zvládne i začátečník) a rychlé, ale také vám nevycucnou z peněženky nadměrné množství financí. Což se – s výplatou v nedohlednu – taky docela hodí.

Jablko v županu s medovým přelivem

Jablko v županu s medovým přelivem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 jablka
  • 4 lžíce marmelády
  • 1 lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr a skořice dle chuti
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • med na přelití

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme a (ideálně pomocí speciálního vykrajovače) vyjmeme jádřinec. Jablko musí zůstat vcelku. Marmeládu promícháme s tuzemákem.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři stejně velké čtverce.
  3. Na každý z nich položíme jedno jablko. Do každého vmáčkneme po lžíci připravené marmelády s tuzemákem.
  4. Každé jablko posypeme moučkovým cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám lépe držel spoj, můžeme ho natřít rozšlehaným vejcem, které pak použijeme na potření celého jablka v županu.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj jablka zabalená v těstě a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
  6. Podáváme ještě teplé, přelité medem.

Tip: Místo medu můžete použít javorový sirup nebo vanilkovou omáčku, jakou se polévá štrúdl.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Ingredience na kulatou formu

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 velkých jablek
  • skořice dle chuti
  • 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla a 2 lžíce krupicového cukru na drobenku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky.
  2. V míse smíchám cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto.
  3. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku.
  4. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici.
  5. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky strouhaných jablek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • nasekané restované mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Do hrnce vložíme nastrouhaná jablka, zalijeme je dvěma hrnky vody a přisypeme cukr i skořici. Přivedeme k varu a asi minutu vaříme.
  2. Pak přidáme pudinkový prášek, který jsme rozmíchali v 1/2 hrnku studené vody, a za stálého míchání vaříme ještě asi dvě minuty.
  3. Pudink nalijeme do misek nebo pohárů a necháme lehce vychladnout. Před podáváním posypeme nasekanými restovanými mandlemi.

Tip: Nakyslá chuť jablek si skvěle rozumí se šlehanou smetanou. Podávejte ji ale vedle na misce, aby si každý mohl svou porci ozdobit až u stolu. Teplý pudink by šlehačku rozehřál.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Staňte se čichovými nomády
Staňte se čichovými nomády

Francouzská značka Une Nuit Nomade v těchto dnech představuje novou řadu Une Nuit a Montauk. První dva zástupci řady jsou vůně Rose America a Memory Motel. Ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.