Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlé menu na Štědrý večer

  0:14aktualizováno  0:14
Pro ty, kdo neradi tráví Vánoce v kuchyni nebo musejí o svátcích do práce, jsme připravili recepty na nejrychlejší štědrovečerní menu a cukroví na poslední chvíli.

Pečený kapr s madlovými lupínky | foto: MF DNES

Pečený kapr s mandlovými lupínky

Pečený kapr s madlovými lupínkyPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 20-30 minut pečení

800 g kapra (filety bez kůže a kostí) nebo polovina kapra bez kůže a páteře
1 citron
sůl
1/2 lžičky mletého kmínu
trochu oleje na potření alobalu
50 g másla + trochu rozpuštěného na pokapání
snítka rozmarýnu nebo šalvěje
20 - 30 g mandlových lupínků
1/2 citronu

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kapří půlky nebo filety omyjeme a osušíme, pokapeme šťávou z půlky citronu, osolíme a posypeme kmínem.

2. Plech nebo pekáček vyložíme alobalem potřeným olejem a vložíme na něj připravenou rybu. Poklademe plátky másla a rozmarýnem nebo šalvějí a pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut, podle výšky rybích půlek či filet.

3. Asi 5 minut před dokončením kapra posypeme mandlovými lupínky, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme, dokud mandle nezezlátnou. Po upečení krájíme na jednotlivé porce a podáváme s plátky zbylého citronu.

TIP
Obdobně můžete připravit i kapra nakrájeného na jednotlivé porce, podle velikosti porcí se liší pouze doba pečení. Místo mandlí můžete použít česnek a kmín nebo přidat libovolnou zeleninu a cibuli a pokapat bílým vínem.

Jemná rybí polévka se zeleninou

Jemná rybí polévka se zeleninouPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. +30 minut vaření

70 g másla
50 g hladké mouky
1,25 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl
100 g celeru
150 g mrkve
250 g rybího masa
50 ml bílého suchého vína
špetka muškátového oříšku
veka nebo toastový chléb
máslo nebo olivový olej na opečení pečiva
lžíce usekané petrželky k podávání

1. V hrnci rozpustíme polovinu másla, přisypeme mouku a umícháme růžovou jíšku.
Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, osolíme, prošleháme, uvedeme do varu a provaříme asi 15 minut.

2. Mezitím nastrouháme na hrubším struhadle omytou a očištěnou mrkev a celer.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla a zeleninu na něm osmahneme, aby získala pěknou barvu a lepší chuť. Během opékání zeleninu mícháme, aby se nám nepřipálila.

3. Rybí filé překrájíme na menší kousky, popřípadě odstraníme všechny kosti a vložíme do hrnce k provařené jíšce a společně vaříme dalších 5 - 10 minut. Občas zamícháme, aby se polévka nepřichytila u dna. Ke konci varu přidáme osmahnutou zeleninu a povaříme. Polévku dochutíme solí, muškátovým oříškem a bílým vínem. Při podávání sypeme opečenými krutony a petrželkou.

TIP
Polévku můžete připravit i z rybího vývaru, bude mít výraznější rybí chuť. Máte-li raději jikry a mlíčí, přidejte do polévky místo rybího masa pouze omyté a pokrájené vnitřnosti.

Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salátPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 25 minut vaření

1 kg salátových brambor
3 kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky
1 červená cibule, nakrájená na kolečka nebo kostičky
sůl
mletý pepř, nejlépe čerstvě mletý
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
hrst zelené petrželky, usekané

1. Brambory ve slupce důkladně omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme teplou vodou.
Osolíme a uvaříme doměkka. Uvařené brambory slijeme a necháme chvíli chladnout.

2. Mezitím do mísy nakrájíme okurky a cibuli a v kastrůlku rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Ještě horké brambory pomocí vidličky oloupeme a nakrájíme na plátky.

3. V míse smícháme brambory s cibulí a okurkami, osolíme, opepříme a přelijeme horkým máslem s olejem a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme usekanou pažitku a ještě teplý salát podáváme.

TIP
Salát je výborný i vychladlý nebo vlažný. Máte-li rádi česnek, přidejte do zpěněného másla s olejem dva prolisované stroužky česneku a přelijte jím brambory. Přidejte dle libosti vejce natvrdo a červenou kapii nebo místo okurek a cibule zkuste třeba olivy, nasekaná sušená rajčata a místo petrželky čerstvou bazalku.

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.