Rychlá svatební hostina

  0:18
Když se rozhodnete nakrmit svatebčany z domácích zdrojů, nemusí vám příprava menu trvat celou věčnost. Víme, jak na to...

Meloun s parmskou šunkou | foto: In Images

Meloun s parmskou šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

* 1/2 medového melounu nebo kantalupu
* 200 g parmské šunky
* 4 lžičky bazalkového pesta
* zelená petrželka či jiná nať na ozdobu

1. Medový meloun nakrájíme na tenké řezy a odkrojíme kůru. Šunku naaranžujeme na mísu nebo talíře a obložíme plátky melounu nebo jednotlivé plátky zabalíme přímo do šunky.

2. Meloun se šunkou pokapeme trochou pesta a posypeme omytými lístky zelené petrželky nebo koriandru či celeru.

TIP
Šunku s melounem nakonec posypte parmazánovými hoblinkami a místo bazalkového pesta zkuste jemně usekanou mátu smíchanou s pár lžícemi olivového oleje a nakonec poprašte čerstvě drceným pepřem a zakapejte balzamikovým octem. Podávejte s tousty nebo banketkami. Místo parmské šunky můžete samozřejmě použít jakoukoliv kvalitní sušenou šunku nebo sušené karé.




Rajčatová polévka s bazalkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 3 lžíce olivového oleje
* 3 stroužky česneku, usekaného
* 2 jarní cibulky
* 4 rajčata, oloupaná a nakrájená nadrobno
* špetka muškátového oříšku
* 500 ml rajčatového pyré
* 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
* kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* menší svazek bazalky
* 150 ml kysané smetany

1. Rajčata lehce nařízneme na vrchní straně do kříže a vložíme na 1-2 minuty do vroucí vody. Zchladíme pod studenou vodou, sloupneme slupku a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibulku, usekaný česnek a necháme zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a ještě asi 2-3 minuty opékáme. Zalijeme rajčatovým pyré, přilijeme vývar nebo vodu. Ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a uvedeme do varu.

2. Vaříme asi 10 minut, přidáme citronovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu a část usekaných lístků bazalky. Polévku necháme přejít varem, odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, přecedíme ji přes jemné síto, ale není to nutné.

3. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, prohřejeme a podáváme ozdobenou kysanou smetanou ve tvaru srdíček a posypanou zbylými lístky bazalky. Srdíčka vytvoříme na povrchu polévky pomocí lžíce a ve střední části je pomocí malé lžičky dobarvíme rajčatovou polévkou.

Biftek s hořčičnou krustou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 12-15 min. pečení

* 4 plátky ze střední části svíčkové asi 4 cm vysoké, po 200-250 g
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvě mletý nebo drcený pepř
* sůl
* 125 g anglické slaniny, na kostičky
* 2 jarní cibulky
* 50 g strouhanky nebo střídka ze 4 silnějších krajíců bílého chleba či pečiva
* 4 vrchovaté lžíce hrubozrnné hořčice
* 2 lžíce usekaných bylinek (tymián, oregano, rozmarýn apod.)

1. Plátky ze svíčkové roztlačíme dlaní a vytvarujeme je zpět do původního tvaru a výšky. Maso opepříme, potřeme částí oleje a necháme v chladu odležet asi hodinu. Předehřejeme troubu na 200 °C

2. V pánvi na lžíci oleje rozškvaříme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, přidáme najemno pokrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Stáhneme z ohně a vmícháme strouhanku nebo nastrouhanou střídku z chleba, hořčici, usekané bylinky a podle chuti dosolíme, popřípadě opepříme. V pánvi rozpálíme zbylý olej a zprudka na něm opečeme všech stran odleželé bifteky.

3. Opečené maso přendáme na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, pokryjeme je připravenou hořčičnou směsí a pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička. Doba pečení záleží na výšce masa a stupni propečenosti, kterého chceme dosáhnout.

4. Maso přendáme na nahřáté talíře, necháme pár minut odpočinout a podáváme s různě upravenými bramborami a čerstvou i tepelně upravenou zeleninou.

Muffiny s kokosem a bílou čokoládou

NA 12 KOUSKŮ

Příprava: 20 minut + 20 min. pečení

* 300 ml bílého jogurtu
* 2 velká vejce
* 90 ml kvalitního oleje
* 100 g přírodního třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 g hladké mouky
* 4 lžičky prášku do pečiva
* 100 g bílé čokolády
* 50 g loupaných mandlí
* 3 lžíce jemně strouhaného kokosu
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1/2 sáčku ztužovače šlehačky
* jedlé čerstvé květy

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Plech s důlky na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse prošleháme elektrickým šlehačem jogurt, vejce, olej a oba cukry.

2. Do druhé mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme posekané mandle, nakrájenou čokoládu a strouhaný kokos. Přilijeme rozšlehanou jogurtovou směs a krátce promícháme. Lžící směs rovnoměrně rozdělíme do formiček a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

3. Po upečení, na špejli se po vpíchnutí do středu těsta nelepí drobky, vyjmeme plech z trouby a necháme chvíli zchladnout. Potom muffiny přendáme i s košíčky na mřížku nebo pracovní desku a necháme vychladnout.

4. Smetanu ušleháme se ztužovačem dotuha a ozdobně nastříkáme těsně před podáváním na muffiny. Dozdobíme květy a podáváme.

TIP
Nemáte-li rádi kokos, přidejte do těsta asi 50 g sušeného pokrájeného ovoce, které předem namočíte v ovocné šťávě ochucené likérem.

Sladká srdíčka s ricottou a malinami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 5-10 min. pečení

Na těsto:
* 100 g hladké mouky
* 45 g cukru moučky
* 90 g másla
* 50 g strouhaných mandlí
* špetka soli
* trochu strouhané citronové kůry

Na ozdobu:
* 1 lžíce malinového džemu
* 100 g riccoty
* 1 lžíce mléka (smetany)
* 4 hrsti malin
* růžové lístky
* 1 lžička vanilkového cukru

1. Na vále zpracujeme prosátou mouku, nakrájené změklé máslo, cukr, špetku soli a nastrouhané nebo mleté mandle v těsto. Z něj vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v lednici půl hodiny odpočinout.

2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na tenčí placku (asi 3 mm) a tvořítkem vypichujeme srdíčka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dorůžova, papír se srdíčky stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

3. Vychladlá srdíčka z jedné strany lehce potřeme malinovým džemem. Ricottu rozmícháme dohladka podle potřeby se lžící mléka nebo smetany a potřeme jí upečená a vychladlá srdíčka, ozdobně poklademe malinami a poprášíme moučkovým cukrem smíchaným s lžičkou vanilkového cukru.

TIP
Srdíčka můžete připravit i z vašeho oblíbeného vánočního těsta na linecké sušenky a místo ricotty je potřít sýrem cottage nebo utřeným jemným tvarohem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...