Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ryby: zdravé, snadno k sehnání a lehké na přípravu

  9:17aktualizováno  12:17
Ať si vyberete jakoukoliv rybu, neprohloupíte. Skvěle chutná, zdraví zajásá a některé jsou velmi dostupné.

Treska s okurkovou omáčkou. | foto: Isifa

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré.

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré.

Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce ryby - bělomasá treska
* 1 malá petržel
* 2 menší mrkve
* 1/4 fenyklu
* 1 velká cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml bílého vína
* 100 ml zeleninového vývaru
* 600 g rozmraženého hrášku
* 5 čerstvých mátových lístků
* 1 citron

1. Porce ryby omyjeme a osušíme. Omytou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Troubu zahřejeme na 80°C.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu, vyjmeme ji z pánve a uchováme v teple v troubě.
3. Ve stejné pánvi zahřejeme víno, zeleninový vývar, sůl, pepř a vložíme do něj ryby. Přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu na minimum a asi deset minut povaříme. Hotovou rybu odložíme do tepla k zelenině.
4. Do vývaru z ryby přidáme máslo a šťávu povaříme za stálého míchání, dokud se část tekutiny neodpaří a šťáva nezhoustne.
5. Do hrnce s vroucí vodou vsypeme hrášek, špetku soli a nasekané mátové lístky a povaříme asi 5 minut do změknutí. Slijeme a rozmixujeme.
6. Zeleninu a ryby rozdělíme na talíře a podáváme s hráškovým pyré a měsíčky citronu.

Těstoviny s tuňákem a kapary

Těstoviny s tuňákem a kapary.

Těstoviny s tuňákem a kapary.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

* čerstvá petrželová nať
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce černých oliv
* sůl
* 300 g těstovin
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 konzerva tuňáka v oleji
* 100 ml suchého bílého vína
* pepř
* 50 g parmazánu

1. Petržel jemně nasekáme. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme nebo prolisujeme. Větší kapary a olivy překrájíme.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme česnek, přidáme slitou konzervu tuňáka, promícháme a asi minutu společně prohříváme.
4. Přilijeme víno, kapary a olivy, polovinu petržele a vaříme na mírném plameni dvě minuty.
5. Hotové těstoviny slijeme, asi 100 ml tekutiny odložíme v hrnečku na stranu.
6. V hrnci promícháme uvařené těstoviny, tuňáka s kapary, vodu z těstovin, zakryjeme pokličkou a necháme minutu odpočinout.
7. Jednotlivé porce těstovin podáváme ochucené čerstvě mletým pepřem, zbylou petrželí a strouhaným parmazánem.

Treska s okurkovou omáčkou

Treska s okurkovou omáčkou.

Treska s okurkovou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce tresky
* sůl, pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 malá okurka
* 600 g brambor
* 50 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* špetka cukru
* 4 lžíce bílého vína
* 200 ml bílého jogurtu
* 1 žloutek
* čerstvý kopr

1. Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a polovinou tymiánu.
2. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
3. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
4. Na pánvi rozpustíme máslo, rybu na něm opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
5. V jiné pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, okurku, zbylý tymián, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut.
6. Jogurt promícháme se žloutkem, přimícháme šťávu z podušené ryby a přelijeme jím okurky, společně prohříváme asi minutu.
7. Do okurek s jogurtem přisypeme uvařené brambory, promícháme a podáváme s rybou a čerstvým natrhaným koprem.

Pstruh na mandlích a hroznech

Pstruh na mandlích a hroznech.

Pstruh na mandlích a hroznech.

Příprava: 10 minut + pečení 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší pstruzi
* 1 citron
* sůl
* 100 g másla
* 100 g sladkého bílého hroznového vína
* 100 g mandlových lupínků
* 150 ml bílého vína
* pepř

1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme. Citron a hroznové víno omyjeme, polovinu citronu nakrájíme na plátky, kuličky vína překrojíme, máslo rozpustíme.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem.
3. Pekáč vyložíme plátky citronu a na ně položíme osolené pstruhy, polijeme polovinou rozpuštěného másla a dáme je péct do trouby.
4. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vsypeme do něj lupínky mandlí a krátce je orestujeme, přisypeme hroznové víno, přilijeme víno, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a společně povaříme asi 2 minuty.
5. Po dvaceti minutách pečení přelijeme ryby mandlemi s vínem a ještě 5-10 minut dopékáme.

Filety z pangasia s čočkou

Filety z pangasia s čočkou.

Filety z pangasia s čočkou.

Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 300 g červené čočky
* 1 malá cibulka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* sůl
* mletý kmín
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 150 ml smetany na vaření
* 50 ml kokosového mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 4 porce pangasia
* 3 lžíce oleje

1. Čočku přebereme, cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a česnek na něm osmahneme, přidáme čočku, sůl, špetku kmínu, koriandr a zalijeme vodou. Vaříme bez pokličky mírným varem asi 10 minut, přilijeme smetanu, kokosové mléko a dovaříme doměkka.
3. Omyté a osušené porce ryby osolíme, opepříme a opečeme je na rozpáleném oleji nebo v troubě pod grilem.
4. Uvařenou čočku dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy.

Autoři:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.