Ona
Rybí maso je zdravé, i když obsahuje tuky

Rybí maso je zdravé, i když obsahuje tuky | foto: Profimedia.cz

Ryby jsou sice někdy tučné, ale při hubnutí ideální

  • 14
Kuřecí maso je dobré, ale ryba je mnohdy ještě lepší volba. Nejenže může být stejně málo kalorická, ale i když má tuku přece jen o něco více, v její prospěch hraje jeho složení.

Ryby mají jako jediné z mas výhodu, že v nich obsažený tuk často nevadí, ba naopak. Snad s výjimkou tuku zjevného, kterým se někdy obaluje i kapr.

Rybí tuk svědčí srdci i mozku a nervům. Ryby navíc obsahují mnoho důležitých živin včetně kvalitních bílkovin.

Kromě nich v rybách najdete vitaminy, D, A, B12 a jód. Odborníci na výživu proto jejich konzumaci doporučují nejen kvůli relativně nízké energetické hodnotě.

A nemusí přitom jít jen o mořské ryby, protože mastné kyseliny omega-3, které chrání srdce a cévy, do těla dostanete, i když si dáte třeba uměle chované sladkovodní živočichy.

Někdy však jdou rady lékařů trochu proti sobě - nejvíc má být těchto zdraví prospěšných látek v potravinách, jako je losos růžový, makrela, mořský pstruh či v tresčích játrech, které by se proto měly jíst dvakrát týdně.

Na druhou stranu v sobě ryby a výrobky z nich skrývají zdravotní rizika. A to zejména těžké kovy, jako je rtuť a dioxiny, které se ukládají do těl mořských ryb z oblastí, jež jsou znečištěné průmyslovým odpadem.

Větším rizikem jsou v tomto ohledu velké dravé ryby, ale i tak, pokud je jíte nejvýše jednou týdně, nic by se vám stát nemělo.

Energetické hodnoty rybího masa

Treska - 300 Kj/100 g
Z mořských ryb se jí nejčastěji

Kapr - 560 kJ/100 g

Losos - 800 kJ/100 g
Stále slušná kalorická hodnota; pro někoho může být příliš mastný, a způsobovat tak zažívací potíže

Makrela -750 kJ/100 g

Uzená makrela - 1050 kJ/100 g


Sáhnout můžete i po některých dalších rybích výrobcích, protože i v nich najdete zdravé mastné kyseliny. Ale pozor - třeba právě uzená makrela může obsahovat některé choroboplodné zárodky, vyvolávající zažívací potíže, a proto se vůbec nehodí pro malé děti a těhotné ženy. Vyhnout by se jí měli i lidé s oslabenou imunitou. Může jít zejména o salmonely nebo listerie.

Populární jsou i sardinky - mezi těmi v oleji a v tomatě není rozdíl jen v chuti. Olejové mají stejně energie jako uzená makrela a jsou tak dvakrát výživnější než rybičky v červené omáčce, které mají jen 530 kJ.

Tuňák v oleji má 830 kJ v deseti dekagramech, kdežto ten ve vlastní šťávě jen 460 kJ. V Česku je možná populárnější než tuňák v konzervě zavináč se 760 kJ na 100 gramů.

Stále populárnější jsou rovněž krabí tyčinky - s krabem nemají nic společného, pro malé děti se tak moc nehodí, ale s dietou se snesou vcelku dobře, protože mají jen 410 kilojoulů. Podobně málo energie má i většina mořských plodů - krab 400 kJ, krevety 310 kJ a slávky jen 220 kJ.

Naproti tomu opravdovou kalorickou bombou jsou tresčí játra v oleji, která ve 100 gramech skrývají 2560 kJ, a také kaviár s 1010 kJ, kterých však jen málokdo sní více najednou.