Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ryby, jak je zaručeně nepoznáte

aktualizováno 
Jsou zdravé, ale ne každý jásá nad jejich chutí. Jak chytře zabalit a chutně utajit rybí maso? Zapečte ho do sekané, do kroket či zasmažte do bramboráku. Dobrou chuť.

Rybí sekaná | foto: JAKUB SALVETMF DNES

Rybí sekaná

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
400-500 g mletého rybího masa bez kostí a kůže, nejlépe sladkovodní, ale může být i filé
2 vejce
200 g bílého (toastového) chleba nebo 3 tvrdší housky
2-3 lžíce smetany 33%
sůl
mletý pepř
1 cibule nakrájená najemno
4-5 stroužků drceného česneku
hrst listů pokrájené bazalky
snítka posekané rozmarýny
špetka citronové kůry
popřípadě trochu strouhanky
na zahuštění máslo na potření alobalu

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vykostěné rybí maso semeleme na strojku nebo v

TIP
Do směsi přidejte místo housky uvařenou rýži, místo cibule trochu strouhaného sýra a naplňte jí seříznuté a vydlabané paprikové lusky nebo rajčata. Pečte v předehřáté troubě asi 15 - 20 minut. 

mixéru, přidáme k němu do mísy nadrobený bílý chléb nebo nastrouhané starší pečivo. Směs osolíme, opepříme, přidáme vejce a smetanu, najemno usekanou cibuli a drcený česnek, bylinky, špetku citronové kůry a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky na zahuštění. Alobal potřeme máslem, směs upravíme do tvaru šišky, zabalíme a okraje založíme.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu nebo v pekáči podlité trochou vody. Po 20 minutách alobal rozevřeme a dopečeme asi 5 minut. Podáváme s vařeným novým bramborem, zeleninovým salátem a studenými omáčkami.

400-500 g mletého rybího masa bez kostí a kůže, nejlépe sladkovodní, ale může být i filé 2 vejce 200 g bílého (toastového) chleba nebo 3 tvrdší housky 2-3 lžíce smetany 33% sůl mletý pepř1 cibule nakrájená najemno 4-5 stroužků drceného česnekuhrst listů pokrájené bazalkysnítka posekané rozmarýnyšpetka citronové kůry popřípadě trochu strouhanky na zahuštění máslo na potření alobalu Předehřejeme troubu na 180 °C. Vykostěné rybí maso semeleme na strojku nebo v mixéru, přidáme k němu do mísy nadrobený bílý chléb nebo nastrouhané starší pečivo. Směs osolíme, opepříme, přidáme vejce a smetanu, najemno usekanou cibuli a drcený česnek, bylinky, špetku citronové kůry a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky na zahuštění. Alobal potřeme máslem, směs upravíme do tvaru šišky, zabalíme a okraje založíme. Pečeme v předehřáté troubě na plechu nebo v pekáči podlité trochou vody. Po 20 minutách alobal rozevřeme a dopečeme asi 5 minut. Podáváme s vařeným novým bramborem, zeleninovým salátem a studenými omáčkami.

Rybí krokety s vínem a muškátem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
 500-600 g filetů z tresky nebo rybího filé
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 větší cibule nadrobno pokrájená
150 ml bílého vína
sůl
citronová šťáva na dochucení rybí směsi
mletý pepř
mletý muškátový květ
hrst posekané petrželky
hrst posekané pažitky
4 větší brambory uvařené ve slupce asi 500 g
2 vejce + 2 vejce na obalení kroket
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
olej na smažení

1. V kastrole rozehřejeme lžíci másla a olej, zesklovatíme na něm drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kousky pokrájené rybí maso, osmahneme, podlijeme vínem a pod poklicí dusíme asi 10 - 15 minut. Směs necháme částečně vychladnout, ochutíme citronovou šťávou, muškátovým květem, mletým pepřem a semeleme nebo rozmělníme v mixéru.
2. Do směsi vmícháme pokrájenou pažitku a petrželku, přidáme uvařené prolisované brambory, 2 vejce a dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme pomocí lžíce namočené do vody nebo oleje malé krokety velikosti vlašského ořechu jako kuličky, popřípadě válečky, které obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Krokety smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě dobře rozehřátého oleje. Teplotu oleje, pokud nesmažíme ve fritovacím hrnci, vyzkoušíme drobečkem housky zbylé z obalování. Měl by se v oleji ihned roztančit a zlátnout. Olej se také nesmí začít přepalovat a nesmí se z něj kouřit.
3. Usmažené rybí krokety přendáme na papírové ubrousky, necháme odsát přebytečný tuk a podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší nebo novými vařenými brambory.

Treska v bramboráku

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 porce tresky nebo jiné bělomasé ryby bez kostí a kůže po 100-150 g
sůl
hladká mouka na poprášení ryby
2 lžíce olivového oleje na opečení ryby
4 větší brambory nastrouhané nahrubo
1 vejce
2-3 lžíce polohrubé mouky
hrst posekaného libečku a čerstvé majoránky
mletý pepř a mletý kmín na dochucení
olej na smažení

1. Porce ryby osušíme, osolíme a poprášíme z obou stran hladkou moukou. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a rybu z obou stran prudce opečeme a přendáme na talíř. Z hruběji strouhaných syrových brambor, vejce, mouky, soli, koření, nasekaného libečku a majoránky připravíme hustší bramborákové těstíčko.
2.
Porce ryby obalíme v těstě a ve větší vrstvě rozpáleného oleje smažíme z obou stran dozlatova. 3. Přendáme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a podáváme nejlépe se zeleninovým salátem. Porce ryby můžeme také nakrájet na menší kousky (musí být bez kostí), opéct je prudce na pánvi a zalít bramborákovým těstem.

Rybí filé zapečené se sýrem a vejci

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 porce rybího filé, po 100-150 g
sůl
mletý kmín
citronová šťáva z 1/2 citronu trochu másla na vymazání
zapékací misky 1 lžíce oleje svazek jarní cibulky s natí,
nakrájený 3-4 vejce mletý pepř 100 g sýra gouda

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 °C. Použijeme-li mražené rybí filé, necháme ho částečně povolit a slijeme vodu, kterou pustilo. Zapékací mísu vymažeme máslem, filé osolíme, rozložíme na dno zapékací nádoby, zakapeme citronovou šťávou, posypeme mletým kmínem a nakrájenou cibulkou.

TIP
Rybu můžete pokrájet na menší kousky, opéct a smíchat s pokrájenými podušenými houbami nebo uvařenými růžičkami květáku a směs zalít bešamelem zjemnělým smetanou a posypat sýrem. 

2. Povrch zakápneme olejem, přikryjeme a dáme péct do předehřáté trouby. V misce rozšleháme vejce, přidáme hruběji strouhaný sýr a směs osolíme a opepříme.
3. Po 15 minutách sejmeme poklici a rybu zalijeme rozšlehanými vejci se sýrem a dopékáme asi 10-15 minut, dokud se směs nepropeče a povrch nezezlátne. Vaječná směs krásně vyběhne a na povrchu se utvoří zlatá kůrčička. Podáváme s vařenými nebo jinak upravenými brambory a salátem. 

 

 

 

Rybí soljanka s kapary a olivami

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
 500-600 g rybích filetů
směs koření na ryby
500 g kysaného zelí
1 velká cibule nadrobno nakrájená
2 lžíce oleje
sůl
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce másla + asi 50 g na zapékání a vymazání misky
2 velké kyselé okurky nakrájené na nudličky
1 lžíce nakládaných kaparů
2 lžíce rajčatového protlaku
400 ml zeleninového nebo rybího vývaru (z kostky)
2 lžíce zelených oliv
60 g hruběji strouhaného tvrdého sýra, např. goudy

TIP
Rybí soljanku podávejte jako lehkou večeři nejlépe s tmavým chlebem nebo jiným čerstvým pečivem. Pro jemnější a zajímavější chuť můžete na talíři každou porci ještě ozdobit lžící zakysané smetany.

1. V kastrolu zpěníme na oleji polovinu pokrájené cibule, přidáme překrájené kysané zelí, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme a dusíme doměkka.
Na másle osmahneme zbylou pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na tenké nudličky, kapary a přidáme rajčatový protlak a zeleninový vývar.
2. Přikryjeme a dusíme asi 10 minut. Rybu pokrájíme na kousky, osolíme, okořeníme směsí koření na ryby a opečeme na pánvi na zbylém oleji.
3. Misku vymažeme, na dno dáme polovinu zelí a rybu, přelijeme směsí z kaparů a okurek a překryjeme zbylým zelím. Posypeme olivami a sýrem, poklademe plátky másla a zapečeme v předehřáté troubě.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.