Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rybí prsty slaví 40 let

  12:04aktualizováno  12:04
- Před 40 lety uvedl britský potravinářský koncern Birds Eye Wall's na trh rybí maso v předsmaženém obalu a rybí prsty byly na světě. "A nejen děti milují ty malé cihličky i dnes," napsala agentura DPA.
Největším výrobním centrem rybích prstů pro západní Evropu je německý rybářský přístav Bremerhaven.

"Jen my tady vyrobíme kolem 32 tisíc tun rybích prstů ročně," říká vedoucí oddělení kontroly kvality u firmy Frozen Fish International v Bremerhavenu Lütje-Wilhelm Bahrs. Produkce této firmy je určena pro mezinárodní potravinářský koncern Unilever, jehož dceřiným podnikem se mezitím stal i britský objevitel rybích prstů Birds Eye Wall's. Logo na krabičkách této společnosti zná snad každý: Kapitán Iglo. Dalších zhruba 12.800 tun rybích prstů pak sjede z běžících pásů sousední firmy Frosta AG.

"Navzdory opačným tvrzením se při výrobě rybích prstů používá výhradně maso mořského lososa," zdůrazňuje Bahrs. V prvních letech se ještě zpracovávala do "prstů" treska, pak se ale maso této ryby stalo příliš drahým. Dnes se v Německu na oblíbenou pochoutku zpracovává maso mořského lososa ze severního Atlantiku a severního Pacifiku.

Bloky rybích filetů, hluboce zamražené už na rybářských lodích, putují v bremerhavenských výrobních halách pod pásovou pilu. Z jednoho bloku o váze 7,5 kilogramu vznikne kolem 450 polotovarů. Budoucí rybí prsty pak procházejí v několika řadách obalovou lázní, třesou se na pásu se strouhankovými drobečky a smaží ve fritéze se slunečnicovým olejem. "Pobudou tam přesně 20 vteřin při teplotě 190 stupňů," vysvětluje Andreas Seitz, náš průvodce u 80 metrů dlouhé výrobní linky.

Aby pak rybí prsty neroztály, procházejí nakonec mrazicím tunelem s teplotou minus 35 stupňů. Poté se už jen plně automaticky balí pro národní dceřiné podniky Iglo v Německu, Nizozemsku, Belgii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Švýcarsku a Rakousku. "Kdyby se naše roční produkce poskládala do souvislé řady, vznikl by řetěz rybích prstů dlouhý 80 tisíc kilometrů. To je dvakrát kolem zeměkoule," říká Bahrs.

Německý rybí prst váží přesně 30 gramů. Pro Itálii mají ale marketingoví experti jinou strategii - italský rybí prst váží jen 25 gramů. "Typická italská rodina má dvě děti. Jedno balení musí proto obsahovat počet rybích prstů dělitelný čtyřmi," vysvětluje Bahrs. V Nizozemsku naproti tomu trend očividně směřuje k jednočlenným domácnostem. A tak je tu holandský maxi- prst o váze 50 gramů.

Za uplynulých 40 let se toho na rybích prstech a jejich výrobě změnilo jen málo. Jen ruční pily nahradily pily pásové a obal prstů  se co do zrnitosti a barvy přizpůsobil duchu doby. "Načervenalé zabarvení pochází od mleté papriky," říká Bahrs.

Autor:




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.