Rozpalte gril. Propečené recepty na letní barbeque

  1:10
Letní večer si snad ani nejde užít lépe – pozvat pár přátel, vytáhnout gril a nad praskajícím ohněm opékat, popíjet a bavit se... Nejčastěji se griluje maso či klobásy, ale nebojte se na rošt přidat i zeleninu či ovoce.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Základ je kvalitní maso

Z vepřového masa je nejlepší krkovička, kotleta či panenka, z drůbežího prsa (nechte na nich kůži), stehna a křídla, ryby jsou ideální čerstvé. Do hovězího masa by se měli pouštět spíš zkušení kuchaři, přece jen hrozí, že místo šťavnatého steaku stáhnete z roštu tuhou podrážku.

Před grilováním maso naložte do marinády. Do ní používejte kvalitní olej, čerstvé bylinky. Kuřecí stačí nechat uležet pár hodin, vepřové by mělo být naloženo alespoň 12 hodin, až den pak hovězí. Miska by neměla být z hliníku či železa, maso by pak mělo nepříjemnou kovovou příchuť.

Maso nenaklepávejte ani nesolte, sůl z něj vytahuje vodu. Dosolte ho až na talíři. Aby marináda nepřebíjela chuť masa, otřete ji před grilováním do ubrousku. Každé maso má být na grilu jinak dlouho, kuřecímu či rybám stačí pár minut, steakům dopřejte víc času na mírném ohni a pak je ještě nechte dojít.

Grilovaná žebírka

Grilovaná žebírka.Pro 4 osoby

* 16 žebírek
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce chilli omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce javorového sirupu

1. Opláchnutá žebírka dáme do hrnce se studenou vodou a 45 minut je necháme vařit.
2. Připravíme si marinádu ze sójové a chilli omáčky, citronové šťávy a javorového sirupu.
3. Uvařená žebírka slijeme, osušíme a vložíme do marinády. Necháme je marinovat alespoň dvě hodiny.
4. Grilujeme na rozpáleném grilu asi 20 minut, při obracení je můžeme potírat zbylou marinádou.

NÁŠ TIP

Javorový sirup nahraďte medem, citronovou šťávu vinným octem.

Grilovaná cibule

Grilovaná cibule.Pro 4 osoby

* 2 velké cibule
* 50 g másla
* česneková sůl
* 100 g Castello Blue Cheese

1. Cibuli oloupeme a překrojíme napůl. Sýr rozdrobíme na malé kousky.
2. Z aluminiové fólie si připravíme osm čtverců. Každou půlku cibule položíme na dvojitý alobal.
3. Pomažeme řeznou stranu cibule rozpuštěným máslem, ochutíme česnekovou solí. Alobal neprodyšně uzavřeme a grilujeme 20 minut.
4. Balíčky opatrně rozevřeme, pozor na páru, cibule otočíme a grilujeme již nezakryté. Po deseti minutách cibuli otočíme a necháme grilovat dalších pět až deset minut, dokud není krásně hnědá. Hotové cibule posypeme rozdrobeným sýrem.

NÁŠ TIP

Vhodné jako příloha k steakům. Obdobným způsobem se dají připravovat i kolečka cibule, jen doba grilování je o něco kratší.

Grilovaná křídla

Grilovaná křídla.Pro 4 osoby

* 16 kuřecích křídel
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce worcesterské omáčky
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 ml koly
* 1 lžička soli
* pepř

1. Z kuřecích křídel odsekneme krajní část, větší křídla můžeme ještě rozkrojit. Křídla omyjeme a osušíme.
2. V misce promícháme utřený česnek, worcester, sójovou omáčku,olej, kolu, sůl a pepř.
3. Do většího plastikového sáčku vlijeme marinádu, přidáme kuřecí křídla, sáček uzavřeme nebo zavážeme a dáme vychladit nejméně na dvě hodiny, čím déle, tím lépe.
4. Kuřecí křídla grilujeme asi 15 minut, záleží na jejich velikosti.

NÁŠ TIP

Podávejte s dipem (200 g řeckého jogurtu promíchejte se 100 g sýru s modrou plísní, nasekanou jarní cibulkou, solí a pepřem) a salátem. Když křídla předvaříte doměkka ve slané vodě, pak stačí ke grilování tři minuty po každé straně.

Špíz z tuňáka

Špíz z tuňáka.Pro 4 osoby

* 4 steaky z tuňáka
* 8 cherry rajčat
* 2 zelené papriky
* 1 malá cibule
* 1 snítka čerstvého rozmarýnu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička soli
* 1/2 lžičky pepře
* 100 ml oleje

1. Steaky z tuňáka omyjeme a nakrájíme. Rajčata a papriku omyjeme,papriku rozkrojíme, vyjmeme jádra a rozkrájíme na kousky přibližně stejně velké jako tuňák.
2. Cibuli oloupeme, rozmixujeme s nasekanými rozmarýnovými lístky, oloupaným česnekem, solí a pepřem. Přilijeme olej a ještě jednou krátce promixujeme.
3. Rajčata, papriku a tuňáka vložíme do marinády a necháme chladit dvě až osm hodin. Poté je vyjmeme z marinády a střídavě napichujeme na špíz. Na každou porci jsou dva malé špízy.
4. Tuňákové špízy grilujeme 3–6 minut pokaždé straně, záleží na tom, jestli chceme mít maso uvnitř růžové, nebo propečené.

NÁŠ TIP

Podávejte s měsíčky citronu. Přidejte do marinády a na špíz malé kloboučky žampionů nebo klínky červené cibule.

Grilovaný sýrový špíz se salátem

Sýrový špíz se salátem.Pro 4 osoby

* 500 g sýra halloumi
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička dijonské hořčice
* tymián
* 4 velká rajčata
* 1 červená cibule
* 1 zelená feferonka
* 1 lžíce oleje
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce cukru
* sůl, pepř

1. Sýr nakrájíme na kostky. V misce prošleháme olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a nasekaný čerstvý tymián.
2. Rajčata omyjeme a nakrájíme, cibuli oloupeme, překrojíme napolovic a pokrájíme na plátky. Z oleje, octa, cukru, vody, soli a pepře si připravíme zálivku. Promícháme s rajčaty a cibulí a dáme chladit.
3. Kostky sýra napícháme na špejle, potřeme připravenou směsí a grilujeme asi šest minut, během grilování obracíme, případně potíráme zbylou směsí. Podáváme s rajčatovým salátem.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte oštěpok, parenici nebo jiný tvrdý sýr.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...