Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

  4:00aktualizováno  4:00
Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.

"Rostlinné tuky jsou sice zdravější, ale ani ty nemůžeme konzumovat v neomezeném množství. Důležité je vybírat hlavně tuky kvalitní a sledovat zastoupení jednotlivých mastných kyselin," říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Ty nenasycené potřebuje lidské tělo kvůli příjmu takzvaných esenciálních neboli pro tělo nezbytných mastných kyselin. Vyrobit si je totiž nedokáže, a musí je tedy přijímat stravou. Oproti tomu tuky, které obsahuje máslo, si dokáže vyrobit lidské tělo i samo.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Odborníci proto doporučují přijímat tuky v poměru 1/3 nasycených a 2/3 nenasycených z celkového doporučeného denního příjmu tuků, který podle nejmodernějších výživových doporučení činí 60 až 90 gramů tuku za den v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě, ale i celkovém zdravotnímu stavu člověka.

I mezi rostlinnými tuky se však najdou tuky rizikové, které mají vysokých obsah nasycených mastných kyselin. Je to tuk kokosový, palmojádrový a kakaové máslo. Například kokosový tuk se kvůli nízké ceně a dobrým funkčním vlastnostem začal hojně používat při výrobě zmrzlin, polev, ale i dalších výrobků.

Raději řepkový než slunečnicový

Při výběru olejů lidé stále dělají chyby. "Nejčastěji totiž Češi kupují slunečnicový olej, protože ho považují za nejzdravější. To ale není pravda," upozorňuje dietoložka. Je sice výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega 6 kyseliny.

"Omega 6 nenasycené mastné kyseliny v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév, včetně zánětů. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji," vysvětluje Hlavatá.

Z výživového hlediska je mnohem vhodnější olej řepkový. "Má totiž vhodné složení mastných kyselin. Hlavně obsahuje takzvané omega 3 mastné kyseliny, kterých přijímáme málo," vysvětluje profesorka Jana Dostálová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT.

Podrobný text o tom, jak vybírat oleje, čtěte zde.

Diskutované margaríny

Největší diskuzi z rostlinných tuků vzbuzují margaríny. "Není snad potraviny, o které by kolovalo tolik mýtů, jako o margarínech," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. A k tomu se přiklání i profesorka Dostálová. Jedním z těchto mýtů je i to, že obsahují vysoké množství trans nenasycených mastných kyselin.

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají," vysvětluje profesorka Jana Dostálová.

Jak se dnes vyrábějí margaríny a proč byla v minulosti řepka zatracovaná? Podívejte se na video.

Autor:




Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Sedm potravin, které mohou hrát roli v prevenci rakoviny

Je to tenký led, na který se vědci pouštějí neradi. Žádné jídlo samozřejmě nedokáže zcela předejít rakovině a už vůbec ne všem typům a žádné také samo o sobě...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.