Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Roman Hadrbolec přivezl zdravou stravu z Hollywoodu

aktualizováno 
Jak mlsný má jazýček Tom Cruis? Díky čemu si udržuje nestárnoucí Cher štíhlou postavu, nebo co nechutná Jacku Nicholsonovi? To vše dobře ví český šéfkuchař Roman Hadrbolec, který prošel kuchyněmi i dalších hollywoodských hvězd.

"Třeba Cher je vegetariánka, tak jsem se zdokonalil v bezmasých pokrmech. I manželka Arnolda Schwarzeneggera Maria Shriver a jejich děti jedí lehkou zdravou stravu, ale Arnold si dá raději klasický ‘schnitzel‘ - tedy smažený řízek, jak je zvyklý z Rakouska," směje se Roman.

Zpravidla měla jeho jídla u hollywoodských hvězd úspěch, ale prý se i stalo, že se netrefil. Třeba když se snažil propagovat typicky českou kuchyni. "Jacku Nicholsonovi nechutnala, prý je to moc moučné. Tam totiž nejsou zvyklí zahušťovat omáčku moukou. Tak jsem mu hned uvařil něco jiného," přiznává Roman. Největší úspěch prý naopak slavil s polévkami, na které je ze svých původních receptů nejvíc pyšný.

A kdo ze slavných mu byl nejsympatičtější? "Rozhodně Paul Newman, který neváhal vařit se mnou. Vymýšleli jsme různé omáčky, protože on má na ně továrnu, a skvěle jsme se při tom bavili," vzpomíná šéfkuchař.

Zdravá strava vyžaduje i zdravé ingredience, což za velkou louží takový problém nebyl, ale co tady? Roman Hadrbolec se po návratu do Česka zapojil do projektu Gustino, který podporuje restaurace, kde se nemusí bát najíst zastánce zdravé výživy i ten, kdo nechce do sebe cpát zbytečné kalorie.

"Chodím hodně na vietnamská tržiště, kde vím, že seženu čerstvou zeleninu, ne jako v supermarketech. Nebo se ptám po samopěstitelích a jezdím na různé farmy, kde ovoce a zeleninu nakupuji. Pro bylinky si nejčastěji jezdím na trh do Vídně, protože mám restauraci v Brně, tak to nemám daleko." A co říká na tolik poslední dobou propagované biopotraviny?

"Rozhodně proti nim nic nemám, ale nic se nemá přehánět. Právě bylinky a zeleninu bych doporučil, ale jinak je to myslím zbytečné. V Americe jsem jednou připravoval kuře z organického chovu a nemělo vůbec žádnou chuť."

Inspirace pro Čechy

Teď je jeho úkolem sestavit pro restaurace zapojené v projektu zdravá menu, která by je měla inspirovat. "Samozřejmě budu i v kontrolní komisi, která bude dohlížet, aby se při vaření používaly zaručeně čerstvé suroviny a dodržoval doporučený poměr živin. Tyto restaurace pak od nás dostanou známku Gustino s vyobrazeným rajčetem a podle toho zákazníci poznají, kde mají záruku zdravě vyváženého jídla," vysvětluje Roman.

Ale pozor, nejde o vyloženě dietní stravování! V praxi to sice znamená, že vám nenaservírují svíčkovou se šesti a knedlo vepřo zelo, ale třeba zapečeného lososa ve smetanové omáčce a jako přílohu restovanou zeleninu. Právě smetanová omáčka nepatří zrovna do dietního jídelníčku, ale v poměru s ostatními ingrediencemi, v jakém bude pokrm připraven, nebude těžkou kalorickou bombou, ale zdravě vyváženým obědem, po kterém rozhodně nepřiberete.

Pórkovo-hruškový krém pro Cher

(osm porcí)

- 4 lžíce másla
- 5 bílých částí pórků (rozpůlených a nakrájených na drobné proužky)
- 3 středně velké brambory (nakrájené na kostičky)
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1 kg kompotovaných hrušek (nakrájené na větší kusy)
- 1 hrnek nálevu z kompotu
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky bílého mletého pepře
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 150 g rozdrobeného sýru s modrou plísní
- 2 lžíce čerstvé pažitky

Ve větším hrnci při střední teplotě pět minut podusíme na másle nakrájené pórky. Přidáme brambory a za občasného míchání restujeme další tři minuty. Zalijeme kuřecím vývarem a nálevem z hrušek, přidáme sůl, pepř a vaříme cca 10 min. - dokud brambory nezměknou. Odstavíme, přidáme hrušky a rozmixujeme ručním mixérem. Vrátíme na vařič, vmícháme smetanu a ještě dochutíme pepřem a solí. Při mírné teplotě prohřejeme asi pět minut. Podáváme posypané sýrem a pažitkou.
Autoři:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčid... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.