Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rohlíčky a úlečky už máte? Teď zkuste vánoční cukroví s brusinkami

  4:36aktualizováno  4:36
Není nad tradiční české cukroví, ale občas to chce změnu. Nabídněte letos o Vánocích návštěvám i rodině netradiční pečené dobroty se sušenými brusinkami. Jejich pikantní nakyslá chuť si překvapivě dobře rozumí se sladkým těstem nebo čokoládou.

Křehké sušenky plněné brusinkami | foto: www.cranberries-usa.cz

Křehké sušenky plněné brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 55 kusů

Na těsto:

  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g másla
  • Náplň a ozdoba:
  • 70 g sušených brusinek (cranberries)
  • 125 g měkkého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 1 čajová lžička třešňové pálenky (nebo šťávy)
  • 150 g mléčné čokoládové dortové polevy

1. Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme v misce. Přidáme kousky másla a rychle prohněteme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce nejméně 30 minut.

2. Těsto vyválíme na sílu 2 až 3 mm na vále lehce poprášeném moukou. Vykrájíme kolečka (o průměr asi 4 cm) a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 10 až 12 minut v předehřáté troubě při 180 stupních. Pečivo necháme vychladnout nejlépe na drátěné podložce.

3. 40 g sušenek brusinek posekáme najemno, zbylé necháme na ozdobu. Smícháme moučkový cukr, máslo a třešňovou pálenku a do směsi přidáme brusinky. Spojíme vždy dvě kolečka máslovým krémem. Necháme 1 hodinu vychladnout.

4. Posekáme polevu najemno, vložíme ji do misky a necháme roztát v horké vodní lázni. Kolečka ozdobíme polevou a zbývajícími brusinkami.

Brusinkové jednohubky ze štoly

Doba přípravy: cca 50 minut
Množství: cca 40 kusů

Brusinkové jednohubky ze štoly

Na těsto:

  • 500 g mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
  • 225 g měkkého másla
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g sušených amerických brusinek

Na ozdobu:

  • 250 g moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy
  • 40 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme ďolíček. Mléko zahřejeme do vlažna.

2. Nadrobíme kvasnice, zamícháme s mlékem a jednou lžičkou cukru a promícháme s moukou. Těsto zakryjeme a necháme kynout 10 až 15 minut na teple. Poté přidáme zbývající cukr, 175 g másla a tvaroh a vše zpraceme do hladkého těsta ručním hnětačem. Zakryté těsto necháme jednu hodinu kynout. Pak lehce vmícháme americké brusinky.

3. Těsto vyválíme po pracovní ploše mírně posypané moukou na výšku 2 až 3 cm. Pak z těsta vykrojíme čtverečky (cca 6 x 6 cm) a položíme je na plech vyložený pečícím papírem (mezi čtverečky necháme mezery, těsto nabyde). Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca 15 až 20 minut. Po upečení rozpustíme zbývající máslo a jednohubky potřeme štětečkem. Necháme vychladnout.

4. Citrónovou šťávu rozmícháme s práškovým cukrem a 2 až 3 lžícemi vody. Jednohubky ze štoly touto směsí potřeme a ozdobíme americkými brusinkami. Lehce posypeme moučkovým cukrem.

Husarské koblížky s brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 24 kusů

Husarské koblížky s brusinkami

Na těsto:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 170 g mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka nového (mletého) koření
  • 100 g másla
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • 100 g cranberry želé
  • 30 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Vlašské ořechy pomeleme na jemno. V misce smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, novým kořením a ořechy. Přidáme po kouskách máslo a žloutek. Vše dobře rozdělíme nožem na malé kousky, aby se suché a mokré části spojily. Pak vše rychle prohněteme rukama do hladkého těsta.

2. Z těsta vytvarujeme kuličky ve velikosti vlašského ořechu a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou stranou lžíce dolíček. Plech odložíme asi na 1 hodinu na chladné místo.

3. Želé zahřejeme a kápneme do každého dolíčku. Dáme péct na cca 12 až 15 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.

4. Posekáme brusinky a smícháme je se zbytkem želé. To pak svaříme a naplníme jím dolíčky. Před podáváním koblížky pocukrujeme.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.