Doporučujeme

Citronové kuře s česnekem | foto: Profimedia.cz

Rodinný oběd: citronové kuře s česnekem, gulášovka a hrušky s medem

  • 5
Jíst zdravě neznamená vzdát se bohatství chutí, dokonce nemusíte oželet ani oblíbená jídla, jako je gulášová polévka. Uvařte si rodinný oběd podle Zdravé kuchařky MF DNES. Kartu se třemi recepty najdete v novinách každý den.

Citronové kuře s česnekem

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Příprava: 10 minut, pečení: 50 minut
Pro 4 osoby (porce: 1 850 kJ):

  • 1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky (stehna)
  • 2–3 stroužky česneku, prolisovaného
  • šťáva ze dvou citronů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžičky oregana
  • 2 citrony
  • zelená petrželka

  1. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na čtvrtky. Ze všech stran ho osolíme a rozložíme do pekáčku. V misce smícháme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, oregano a přelejeme přes porce kuřete.
  2. Obalíme je v marinádě, pekáč přikryjeme a marinujeme v chladu alespoň 1 hodinu nebo přes noc.
  3. Předehřejeme troubu na 250 stupňů, pekáč s porcemi kuřete otočenými kůží nahoru vložíme do trouby a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 180 až 200 stupňů, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.
  4. Nakonec sundáme poklici a dopečeme kůrčičku dozlatova. Podáváme s dílky citronu, zelenou petrželkou a rýží nebo vařenými brambory a salátem z čerstvé zeleniny.

NÁŠ TIP: Omyté citrony pomačkejte válením na prkénku a potom rozkrojte a vymačkejte šťávu. Do marinády zkuste přidat pro změnu lžíci medu a lžičku strouhané citronové kůry.

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Příprava: 15 minut, vaření: 50-60 minut
Pro 4 osoby (porce: 1 370 kJ):

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 250-300 g předního hovězího bez kosti
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 60 g hladké mouky
  • 1,25 l vývaru
  • 400 g brambor
  • 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé

  1. Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky, cibuli nadrobno, tři stroužky česneku usekáme rovněž nadrobno, zbylý ponecháme na dochucení.
  2. V hrnci na rozehřátém tuku zpěníme cibulku, česnek a kmín, vložíme maso, zprudka osmahneme, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme a na mírnějším ohni dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí a maso je poloměkké, zaprášíme ho moukou a zasmahneme.
  3. Nakonec vmícháme sladkou papriku, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme, přisolíme a uvedeme k varu. Když je maso skoro měkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, necháme přejít varem, vmícháme majoránku a už nevaříme.

Karamelové hrušky s medem a oříšky

Karamelové hrušky s medem a oříšky

Příprava: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 100 kJ):

  • 2 větší hrušky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 250 ml bílého suchého vína
  • asi 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžičky medu
  • 1 lžíce másla
  • hrst nesolených jader pistáciových oříšků

  1. Hrušky podélně rozkrojíme, vykrojíme jádřince a na řezu potřeme citronovou šťávou. Do pánve se silným dnem vsypeme cukr a necháme ho na mírnějším ohni roztavit.
  2. Vložíme hrušky řeznou plochou dolů, zvětšíme plamen a hrušky v cukru opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Hruškami v pánvi mícháme a dáváme pozor, aby se nám cukr nepřipálil. Jakmile je tmavě zlatý, zalijeme vše vínem a dobře rozmícháme. Na mírném plameni dusíme, dokud hrušky nezměknou, trvá to asi 5–7 minut.
  3. Podle potřeby můžeme přilít i trochu vody, pokud se víno vyvaří a cukr by se začal přepalovat. Nakonec vmícháme med, máslo, ochutíme citronovou šťávou a společně prohřejeme.
  4. Karamelové hrušky přendáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s rozmixovanými pistáciovými oříšky.

  • Vybrali jsme pro Vás