Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rodinný oběd: citronové kuře s česnekem, gulášovka a hrušky s medem

  1:08aktualizováno  1:08
Jíst zdravě neznamená vzdát se bohatství chutí, dokonce nemusíte oželet ani oblíbená jídla, jako je gulášová polévka. Uvařte si rodinný oběd podle Zdravé kuchařky MF DNES. Kartu se třemi recepty najdete v novinách každý den.

Citronové kuře s česnekem | foto: Profimedia.cz

Citronové kuře s česnekem

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Příprava: 10 minut, pečení: 50 minut
Pro 4 osoby (porce: 1 850 kJ):

  • 1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky (stehna)
  • 2–3 stroužky česneku, prolisovaného
  • šťáva ze dvou citronů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžičky oregana
  • 2 citrony
  • zelená petrželka

  1. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na čtvrtky. Ze všech stran ho osolíme a rozložíme do pekáčku. V misce smícháme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, oregano a přelejeme přes porce kuřete.
  2. Obalíme je v marinádě, pekáč přikryjeme a marinujeme v chladu alespoň 1 hodinu nebo přes noc.
  3. Předehřejeme troubu na 250 stupňů, pekáč s porcemi kuřete otočenými kůží nahoru vložíme do trouby a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 180 až 200 stupňů, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.
  4. Nakonec sundáme poklici a dopečeme kůrčičku dozlatova. Podáváme s dílky citronu, zelenou petrželkou a rýží nebo vařenými brambory a salátem z čerstvé zeleniny.

NÁŠ TIP: Omyté citrony pomačkejte válením na prkénku a potom rozkrojte a vymačkejte šťávu. Do marinády zkuste přidat pro změnu lžíci medu a lžičku strouhané citronové kůry.

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Příprava: 15 minut, vaření: 50-60 minut
Pro 4 osoby (porce: 1 370 kJ):

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 250-300 g předního hovězího bez kosti
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 60 g hladké mouky
  • 1,25 l vývaru
  • 400 g brambor
  • 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé

  1. Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky, cibuli nadrobno, tři stroužky česneku usekáme rovněž nadrobno, zbylý ponecháme na dochucení.
  2. V hrnci na rozehřátém tuku zpěníme cibulku, česnek a kmín, vložíme maso, zprudka osmahneme, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme a na mírnějším ohni dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí a maso je poloměkké, zaprášíme ho moukou a zasmahneme.
  3. Nakonec vmícháme sladkou papriku, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme, přisolíme a uvedeme k varu. Když je maso skoro měkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, necháme přejít varem, vmícháme majoránku a už nevaříme.

Karamelové hrušky s medem a oříšky

Karamelové hrušky s medem a oříšky

Příprava: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 100 kJ):

  • 2 větší hrušky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 250 ml bílého suchého vína
  • asi 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžičky medu
  • 1 lžíce másla
  • hrst nesolených jader pistáciových oříšků

  1. Hrušky podélně rozkrojíme, vykrojíme jádřince a na řezu potřeme citronovou šťávou. Do pánve se silným dnem vsypeme cukr a necháme ho na mírnějším ohni roztavit.
  2. Vložíme hrušky řeznou plochou dolů, zvětšíme plamen a hrušky v cukru opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Hruškami v pánvi mícháme a dáváme pozor, aby se nám cukr nepřipálil. Jakmile je tmavě zlatý, zalijeme vše vínem a dobře rozmícháme. Na mírném plameni dusíme, dokud hrušky nezměknou, trvá to asi 5–7 minut.
  3. Podle potřeby můžeme přilít i trochu vody, pokud se víno vyvaří a cukr by se začal přepalovat. Nakonec vmícháme med, máslo, ochutíme citronovou šťávou a společně prohřejeme.
  4. Karamelové hrušky přendáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s rozmixovanými pistáciovými oříšky.

Autor:






Nejčtenější

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.