Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Děti a jídlo: Švédsko sladkosti jen v sobotu, Itálie moře zeleniny

  4:51aktualizováno  4:51
Kdo z vás žije rodinným životem a musí denně stíhat práci, aktivity dětí i nákupy, ten ví, jak je těžké při tom všem ještě zajistit potomkům zdravé, vyvážené a pestré stravování. Zajímalo nás, jak se tenhle nelehký úkol daří maminkám jinde v Evropě, tak jsme čtyřem z nich položili stejné otázky týkající se rodinného stravování. Podívejte se jim s námi pod pokličku.

Gail Banksová z Velké Británie dovolí dětem sladký zákusek jen tehdy, když hezky jedí zeleninu. | foto: Archiv čtenářky

Anglie: Děti smějí sladkosti, když pěkně jedí a sní dost zeleniny

Gail Banksová (38) žije se svými dvěma dětmi, desetiletou Lauren a sedmiletým Jamesem, v rodinném domě ve Walton On Thames v anglickém hrabství Surrey. Pracuje jako masérka a kosmetička.

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Třikrát až čtyřikrát do týdne.

2. Vaříte jedno jídlo (třeba oběd či večeři) pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti (děti, tatínka apod.) připravujete něco speciálního?
Většinou se snažím vařit jednu večeři pro nás pro všechny. Ale když máme návštěvu, tak většinou nejdřív uvařím něco dětem, a pak se najím s dospělými, když jsou děti v posteli.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Moje děti často vyžadují moučník po hlavním jídle, takže když hezky jedí a snědí všechnu zeleninu a ovoce, ráda jim dám mražený jogurt nebo třeba malou čokoládovou zmrzlinu.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Většinou vodu a někdy neslazené ovocné šťávy.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den? 
Těstoviny se sýrovou omáčkou a hráškem, pizza, sýrový koláč se zeleninou, kuřecí nugety a pečené bramborové hranolky se zeleninou, kuřecí casserole...

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
K většině teplých jídel se snažíme jíst zeleninu.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Od každého trochu.

Francie: K večeři polévky a hodně zeleniny

Jana Heitzmannová (34), specialistka mzdových systémů, a její muž, lékař Jean-Daniel (40), žijí s dětmi Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) v rodinném domě ve městě Bart ve Francii.

Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) Heizmannovi z Francie u stolu

Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) Heizmannovi z Francie u stolu

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Přes týden k snídani, o víkendu k obědu a večeři. Oba pracujeme přes den a manžel se vrací pozdě večer. Dětem proto připravuji večeří na 19. hodinu a já pak večeřím s manželem po jeho návratu z práce.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Obědy o víkendu jsou společné pro všechny členy rodiny. Základem večeří je většinou jedna polévka. Děti si před ní zakousnou čerstvou zeleninu, sýr a dezert, pro manžela a sebe většinou připravuji ještě salát s bagetou či těstovinami.

Tipy pro tryskomatky

Týdenní menu s dovozem čerstvých surovin, web pro maminky kuchařky nebo kniha receptů

Jestli máte někdy pocit, že byste potřebovala čtyři ruce a nejméně o 12 hodin denně více, abyste stihla práci i rodinnou večeři, pak zkuste některý z těchto tipů:

Maminčina taška - až domů dostanete recepty na týdenní teplé a chutné večeře pro čtyřčlennou rodinu spolu s čerstvými surovinami. "Recepty jsou rychlé, jednoduché na přípravu a přizpůsobené tak, aby dětem chutnaly," říká Marcela Štěpánková, matka dvou dětí a zakladatelka společnosti Rodino k večeři, která trhá každý týden trn z paty stále většímu počtu zaměstnaných maminek.

Recepty pro děti - internetové stránky věnované zdravému vaření nejen pro děti, plné receptů, tipů a triků, které se vytížené mamince vždycky hodí.

Chutné recepty pro miminko i celou rodinu - knížka 66 rychlých receptů autorek Birgit Kaltenthalerové a Heike Kovácsové nabízí nejen tipy na vaření pro velké i malé děti, ale i rady o výživě a kojení.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Sušenky typu Bebe nebo Prince děti často dostávají k odpolední svačině u paní, která je po škole a školce opatruje. Bonbóny a zmrzlinu jedí spíše výjimečně při příležitosti svátků, narozenin nebo návštěv.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
K snídani mléko nebo kakao a džus, ke svačině džus, k ostatním jídlům a během dne vodu.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Dětem připravuji večeři po návratu z práce v cca 19 hodin. Přibližně rok mi v tom pomáhá "kouzelný stroj" Termomix, který míchá, krájí a ohřívá, takže s jeho pomocí připravuji rychle lahodné a zdravé polévky všeho druhu z čerstvé zeleniny. Byla to poměrně velká investice, ale každý den ji blahořečím. Děti před polévkou sní talířek čerstvé zeleniny. Samotná polévka (většinou bezmasá) obsahuje různé druhy sezonní zeleniny jako pórek, dýně, petržel, zelí, celer, mrkev, cukety, rajčata, lilky, fazolky, čočku a brambory nebo těstoviny. Po polévce děti ještě sní kousek sýra, což je ve Francii zvykem, výjimečně kousek šunky a dezert - jogurt nebo ovoce.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Většinový. Je součástí každého jídla - vařená nebo čerstvá, většinou najednou. Část pochází z naší zahrady.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Polotovarům se vyhýbám.

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Velmi výjimečně, cca jednou do roka.

Itálie: Těstoviny každý den a spousta zeleniny

Francesca Traneová (41), která pracuje jako asistentka v advokátní kanceláři, a její děti Stefano (12), Simone (11) a Biagio (7) Solazzo společně žijí v bytě v Římě.

Francesca Trane z Říma se syny

Francesca Trane z Říma se syny

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Každý den na večeři. Chodím do práce každý všední den ráno a vracím se v osm večer. Než odejdu do práce, uvařím dětem těstoviny k obědu, takže si je mohou ohřát. V týdnu večeříme společně a o víkendu spolu také obědváme. V neděli obvykle přichází na oběd i můj bratr Angelo.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Vařím jedno jídlo pro všechny, ale někdy ti mladší chtějí něco jiného.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Vůbec žádné bonbóny. Mívají k snídani sušenky, někdy zmrzlinu po večeři. Ale ne moc často.

4.Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Vodu.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Jíme těstoviny na všechny možné způsoby, maso a hodně zeleniny.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Je to velmi důležitá část našeho jídelníčku, denně si dáváme hodně zeleniny.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Používám výhradně čerstvé suroviny. U nás doma nenajdete žádné polotovary!

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Pouze když jsou se svým otcem, tedy jednou až dvakrát týdně.

Švédsko: Sladkosti jen v sobotu

Učitelka na mateřské dovolené Anna Sjövallová (40) a realitní makléř Fredrik (40) a jejich děti Ludvig (6), Lykke (4) a Oskar (1) žijí v rodinném domě v Bjärred ve Švédsku.

Anna Sjövall ze Švédska s manželem Fredrikem a dětmi

Anna Sjövall ze Švédska s manželem Fredrikem a dětmi

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Pět dní v týdnu.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Vaříme jedno jídlo pro celou rodinu, ale maminka si obvykle dává menší přílohu a nahrazuje ji zeleninou.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Ve Švédsku máme tradici "bonbónové soboty", takže sladkosti mají děti pouze v tento den a nebo když je dětská party. Občas si dají zmrzlinu, nejčastěji v létě.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Vodu a mléko.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Maso, kuře nebo ryba s těstovinami, rýží, bulgurem nebo bramborami, salát, omáčka. Snažím se vařit sama, ale když máme hodně aktivit (fotbal, gymnastika...), tak využívám polotovary.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Snažíme se jíst zeleninu ke každému jídlu, například salát s okurkou, rajčaty, paprikou, fetou nebo mozzarellou a restovanými dýňovými semínky.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Dávám přednost čerstvým surovinám, jak už jsem řekla v odpovědi na otázku číslo pět.

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Zřídka. Možná jednou až dvakrát za čtvrt roku.





Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.