Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Řízek: jedno z nejoblíbenějších jídel pětkrát jinak

  1:21aktualizováno  1:21
Na tom nápadu není nic překvapivého – obalit maso ve směsi a osmažit ho. Ale právě řízky potvrzují, že ty nejjednodušší nápady bývají nejlepší.

Vídeňský řízek se salátem. | foto: Isifa

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem.Příprava: 15 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 krůtí plátky
* 5–6 lístků čerstvé bazalky
* 100 g strouhaného parmazánu
* šafrán
* strouhanka
* 3 velká vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Krůtí plátky omyjeme osušíme a naklepeme.
2. Bazalku omyjeme a osušíme, poté jemně nasekáme a promícháme s parmazánem, šafránem a strouhankou. Vejce rozšleháme se solí.
3. Krůtí maso obalíme v ochucené strouhance.
4. V pánvi si pořádně rozpálíme olej a smažíme na něm z obou stran krůtí maso dozlatova.

NÁŠ TIP

Zbylou strouhanku uchovejte v mrazáku, dá se použít i při přípravě ryb, kuřete nebo s trochou másla jako drobenka na zapečený květák.

Kuřecí prsíčka plněná sýrem

Kuřecí prsíčka plněná sýrem.Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsíčka
* sůl
* pepř
* 2 stroužky česneku
* čerstvá pažitka
* 120 g smetanového sýra
* olej

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně nařízneme a mírně naklepeme. Osolíme a opepříme.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, pažitku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.
3. Sýr utřeme v misce s trochou soli, přimícháme česnek a pažitku.
4. Kuřecí maso naplníme ochuceným sýrem, sepneme párátkem nebo okraje sklepeme k sobě.
5. Opečeme na rozpáleném oleji a podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

NÁŠ TIP

Použijte jako náplň už ochucený smetanový sýr.

Vídeňský řízek se salátem

Vídeňský řízek se salátem.Příprava: 20 minut + smažení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor
* 1 malá cibule
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* čerstvá pažitka
* 800 – 1 000 g telecí kýty
* 4 vejce
* sůl
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo sádlo

1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Olej, ocet, česnek, cukr, sůl a pepř promícháme. Pažitku najemno usekáme.
3. Hotové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cibulí, zálivkou a pažitkou. Necháme vychladit několik hodin nebo přes noc v ledničce.
4. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři silné řízky. Maso rozkrojíme podélně napůl, nedokrojíme. Rozevřené řízky vložíme mezi dvě fólie a naklepeme.
5. Vajíčka rozšleháme, osolíme a nalijeme do široké misky nebo talíře.
6. Naklepané plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, oklepeme, protáhneme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhance. Řízky jeden po druhém smažíme ve velké pánvi dozlatova.

NÁŠ TIP

Ještě teplé oloupané brambory s cibulí a zálivkou zalejte trochou horkého vývaru a promíchejte.

Cordon bleu

Cordon bleu.Příprava: 20 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší telecí řízky
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* 4 plátky šunky
* 4 plátky ementálu
* olej
* 1 citron

1. Telecí maso omyjeme, osušíme a naklepeme mezi dvěma fóliemi. Mouku promícháme se solí a pepřem, vejce rozšleháme s trochou vody a solí, připravíme si strouhanku.
2. Na každý plátek masa položíme plátek šunky a sýra, celý plátek přehneme na polovinu a okraje sklepneme dohromady nebo sepneme párátkem.
3. Naplněné řízky obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance.
4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s nakrájeným citronem, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

NÁŠ TIP

Smažte v přepuštěném másle, použijte kuřecí nebo vepřové maso.

Piccatta alla milanese

Piccatta alla milanese.Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 stonek celer. výhonku
* 1 malá mrkev
* rozmarýn
* olej
* 2 dcl zelenin. vývaru
* 1 konzerva loup. rajčat
* 2 lžíce rajs. protlaku
* sůl, pepř, cukr
* oregano
* 4 telecí řízky
* hladká mouka
* 2 vejce
* 200 g strouh. parmazánu

1. Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit. Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
2. Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit. Přidáme špetku oregana.
3. Telecí maso omyjeme a osušíme. Připravíme si talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
4. Telecí řízky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi. Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
5. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme přelité rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.

NÁŠ TIP

Do omáčky můžete použít i kuřecí vývar.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.