Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Řízek: jedno z nejoblíbenějších jídel pětkrát jinak

  1:21aktualizováno  1:21
Na tom nápadu není nic překvapivého – obalit maso ve směsi a osmažit ho. Ale právě řízky potvrzují, že ty nejjednodušší nápady bývají nejlepší.

Vídeňský řízek se salátem. | foto: Isifa

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem.Příprava: 15 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 krůtí plátky
* 5–6 lístků čerstvé bazalky
* 100 g strouhaného parmazánu
* šafrán
* strouhanka
* 3 velká vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Krůtí plátky omyjeme osušíme a naklepeme.
2. Bazalku omyjeme a osušíme, poté jemně nasekáme a promícháme s parmazánem, šafránem a strouhankou. Vejce rozšleháme se solí.
3. Krůtí maso obalíme v ochucené strouhance.
4. V pánvi si pořádně rozpálíme olej a smažíme na něm z obou stran krůtí maso dozlatova.

NÁŠ TIP

Zbylou strouhanku uchovejte v mrazáku, dá se použít i při přípravě ryb, kuřete nebo s trochou másla jako drobenka na zapečený květák.

Kuřecí prsíčka plněná sýrem

Kuřecí prsíčka plněná sýrem.Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsíčka
* sůl
* pepř
* 2 stroužky česneku
* čerstvá pažitka
* 120 g smetanového sýra
* olej

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně nařízneme a mírně naklepeme. Osolíme a opepříme.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, pažitku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.
3. Sýr utřeme v misce s trochou soli, přimícháme česnek a pažitku.
4. Kuřecí maso naplníme ochuceným sýrem, sepneme párátkem nebo okraje sklepeme k sobě.
5. Opečeme na rozpáleném oleji a podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

NÁŠ TIP

Použijte jako náplň už ochucený smetanový sýr.

Vídeňský řízek se salátem

Vídeňský řízek se salátem.Příprava: 20 minut + smažení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor
* 1 malá cibule
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* čerstvá pažitka
* 800 – 1 000 g telecí kýty
* 4 vejce
* sůl
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo sádlo

1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Olej, ocet, česnek, cukr, sůl a pepř promícháme. Pažitku najemno usekáme.
3. Hotové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cibulí, zálivkou a pažitkou. Necháme vychladit několik hodin nebo přes noc v ledničce.
4. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři silné řízky. Maso rozkrojíme podélně napůl, nedokrojíme. Rozevřené řízky vložíme mezi dvě fólie a naklepeme.
5. Vajíčka rozšleháme, osolíme a nalijeme do široké misky nebo talíře.
6. Naklepané plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, oklepeme, protáhneme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhance. Řízky jeden po druhém smažíme ve velké pánvi dozlatova.

NÁŠ TIP

Ještě teplé oloupané brambory s cibulí a zálivkou zalejte trochou horkého vývaru a promíchejte.

Cordon bleu

Cordon bleu.Příprava: 20 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší telecí řízky
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* 4 plátky šunky
* 4 plátky ementálu
* olej
* 1 citron

1. Telecí maso omyjeme, osušíme a naklepeme mezi dvěma fóliemi. Mouku promícháme se solí a pepřem, vejce rozšleháme s trochou vody a solí, připravíme si strouhanku.
2. Na každý plátek masa položíme plátek šunky a sýra, celý plátek přehneme na polovinu a okraje sklepneme dohromady nebo sepneme párátkem.
3. Naplněné řízky obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance.
4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s nakrájeným citronem, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

NÁŠ TIP

Smažte v přepuštěném másle, použijte kuřecí nebo vepřové maso.

Piccatta alla milanese

Piccatta alla milanese.Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 stonek celer. výhonku
* 1 malá mrkev
* rozmarýn
* olej
* 2 dcl zelenin. vývaru
* 1 konzerva loup. rajčat
* 2 lžíce rajs. protlaku
* sůl, pepř, cukr
* oregano
* 4 telecí řízky
* hladká mouka
* 2 vejce
* 200 g strouh. parmazánu

1. Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit. Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
2. Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit. Přidáme špetku oregana.
3. Telecí maso omyjeme a osušíme. Připravíme si talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
4. Telecí řízky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi. Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
5. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme přelité rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.

NÁŠ TIP

Do omáčky můžete použít i kuřecí vývar.

Autoři:






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.