Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem
Příprava: 15 minut + smažení 15 minut
Pro 4 osoby
* 4 krůtí plátky
* 5–6 lístků čerstvé bazalky
* 100 g strouhaného parmazánu
* šafrán
* strouhanka
* 3 velká vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej
1. Krůtí plátky omyjeme osušíme a naklepeme.
2. Bazalku omyjeme a osušíme, poté jemně nasekáme a promícháme s parmazánem, šafránem a strouhankou. Vejce rozšleháme se solí.
3. Krůtí maso obalíme v ochucené strouhance.
4. V pánvi si pořádně rozpálíme olej a smažíme na něm z obou stran krůtí maso dozlatova.
NÁŠ TIPZbylou strouhanku uchovejte v mrazáku, dá se použít i při přípravě ryb, kuřete nebo s trochou másla jako drobenka na zapečený květák. |
Kuřecí prsíčka plněná sýrem
Příprava: 15 minut + vaření 20 minut
Pro 4 osoby
* 4 kuřecí prsíčka
* sůl
* pepř
* 2 stroužky česneku
* čerstvá pažitka
* 120 g smetanového sýra
* olej
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně nařízneme a mírně naklepeme. Osolíme a opepříme.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, pažitku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.
3. Sýr utřeme v misce s trochou soli, přimícháme česnek a pažitku.
4. Kuřecí maso naplníme ochuceným sýrem, sepneme párátkem nebo okraje sklepeme k sobě.
5. Opečeme na rozpáleném oleji a podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.
NÁŠ TIPPoužijte jako náplň už ochucený smetanový sýr. |
Vídeňský řízek se salátem
Příprava: 20 minut + smažení 15–20 minut
Pro 4 osoby
* 600 g brambor
* 1 malá cibule
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* čerstvá pažitka
* 800 – 1 000 g telecí kýty
* 4 vejce
* sůl
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo sádlo
1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Olej, ocet, česnek, cukr, sůl a pepř promícháme. Pažitku najemno usekáme.
3. Hotové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cibulí, zálivkou a pažitkou. Necháme vychladit několik hodin nebo přes noc v ledničce.
4. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři silné řízky. Maso rozkrojíme podélně napůl, nedokrojíme. Rozevřené řízky vložíme mezi dvě fólie a naklepeme.
5. Vajíčka rozšleháme, osolíme a nalijeme do široké misky nebo talíře.
6. Naklepané plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, oklepeme, protáhneme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhance. Řízky jeden po druhém smažíme ve velké pánvi dozlatova.
NÁŠ TIPJeště teplé oloupané brambory s cibulí a zálivkou zalejte trochou horkého vývaru a promíchejte. |
Cordon bleu
Příprava: 20 minut + smažení 15 minut
Pro 4 osoby
* 4 větší telecí řízky
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* 4 plátky šunky
* 4 plátky ementálu
* olej
* 1 citron
1. Telecí maso omyjeme, osušíme a naklepeme mezi dvěma fóliemi. Mouku promícháme se solí a pepřem, vejce rozšleháme s trochou vody a solí, připravíme si strouhanku.
2. Na každý plátek masa položíme plátek šunky a sýra, celý plátek přehneme na polovinu a okraje sklepneme dohromady nebo sepneme párátkem.
3. Naplněné řízky obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance.
4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s nakrájeným citronem, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
NÁŠ TIPSmažte v přepuštěném másle, použijte kuřecí nebo vepřové maso. |
Piccatta alla milanese
Příprava: 20 minut + vaření 70 minut
Pro 4 osoby
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 stonek celer. výhonku
* 1 malá mrkev
* rozmarýn
* olej
* 2 dcl zelenin. vývaru
* 1 konzerva loup. rajčat
* 2 lžíce rajs. protlaku
* sůl, pepř, cukr
* oregano
* 4 telecí řízky
* hladká mouka
* 2 vejce
* 200 g strouh. parmazánu
1. Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit. Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
2. Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit. Přidáme špetku oregana.
3. Telecí maso omyjeme a osušíme. Připravíme si talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
4. Telecí řízky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi. Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
5. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme přelité rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.
NÁŠ TIPDo omáčky můžete použít i kuřecí vývar. |