Doporučujeme

Valašská kyselica je vydatné jídlo. Muži ji na Valašsku snídali předtím, než šli do pracovat do lesa. | foto: z knihy Regionální kuchařka - Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska

Ochutnejte české a moravské kraje: kyselica, cvibak a oharková omáčka

  • 90
Pro gastronomické zážitky nemusíte za hranice. České, moravské i slezské kraje nabízejí spoustu zajímavých receptů. Vyzkoušejte si valašskou kyselicu, sudetský cvibek a brněnskou oharkovou omáčku s okurkami.

Chutě domova

Petra Pospěchová se pustila do mapování receptů a chutí od Valašska po Sudety. Kromě slavných pokrmů oživuje i několik téměř zapomenutých receptů.

Regionální kuchařka

Valašská kyselica

Na 4 porce:

  • 400 g kysaného zelí
  • 300 g brambor
  • 100 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 200 ml zakysané smetany
  • 20 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření

 

  1. Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.
  2. Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

 

Cvibak

Zwiebek nebo cvibek podle receptu Prousových ze Mšena v Sudetech.
  • 500 g pšeničné mouky
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 80 g změklého másla
  • 5 g soli

na polevu:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru moučky
  • 1 balíček vanilkového cukru

  1. Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo. Vytvarujeme z těsta placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
  2. Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo.

Oharková omáčka s hovězím

Na 4 porce:

Oharková omáčka s hovězím z Brna
  • 750 g zadního hovězího
  • 3 kyselé okurky
  • 30 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • lák z okurek dle chuti
  • sůl

  1.  Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny.
  2. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme. Pak vmícháme smetanu a na kostičky nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky. Jako příloha se hodí knedlíky nebo vařené brambory.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás