Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu

  0:57aktualizováno  0:57
Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit jejich štiplavou chuť netradičním jídlům, které pro OnaDnes.cz připravil nápaditý šéfkuchař Jan Kracík.

Ředkvičky jsou typické pro jaro a podzim a jejich štiplavost způsobuje hořčičný olej. Jsou bohaté na vitamín C a B, stejně jako na vlákninu a minerální látky. Ředkvičky navíc působí v lidském těle antibakteriálně, snižují cholesterol, vhodné jsou i při žaludečních obtížích a plynatosti. Doporučují se také při nachlazení a žlučových a močových kamenech .

Nejchutnější jsou samozřejmě čerstvé, při správném skladování vydrží docela dlouho. „Nejlepší je ředkvičky dát do misky a přikrýt mokrou utěrkou, v lednici vám takto vydrží až týden,“ prozrazuje Jan Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu.

Nejlepší a nejzdravější jsou ředkvičky čerstvé, dají se ale i lehce tepelně upravit. Jíst můžete i jejich nať - třeba jako součást salátů, nebo do polévky (více zde).

Ředkvičkový krém s fetou

Ředkvičková polévka
  • 250 g ředkviček červených
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 25 ml extra virgin olivového oleje
  • 50 g řapíkatého celeru
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • 4 kostky ledu
  • feta
  • případně olivový olej a bylinky k naložení fety
  • 4 plátky bagety
  • máslo na smažení
  • bylinky na krutony (tymián, petrželka, medvědí česnek apod.)

Nejprve si nakrájíme bagetu a opečeme ji na másle spolu s česnekem a bylinkami. Všechny zbývající ingredience dáme do mixéru a 2 min necháme mixovat. Mezitím si nakrájíme fetu a rozdělíme do sklenic nebo talířů, polévku servírujeme ihned.

TIP šéfkuchaře: Fetu si můžete dopředu naložit v oleji a bylinkách - příjemně ji ozvláštní např. bazalka

Tatarák z ředkviček a žampionů

Tatarák z ředkviček a žampionů
  • 200 g ředkviček
  • 80 g žampionů
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • kapary s květy
  • olivový olej
  • pažitka

Nejprve oloupeme žampiony a nakrájíme je na malé kostičky. Přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř, vše důkladně promícháme a dáme na 5 minut do lednice. Mezitím si nakrájíme ředkvičky na kostičky, nasekáme kapary a pažitku. Všechny ingredience smícháme a servírujeme ve vychlazeném nádobí s opečenými toasty.

Remuláda z ředkviček

Remuláda z ředviček
  • 200 g ředkviček
  • 50 g zakysané smetany
  • pažitka
  • sůl a pepř
  • citron

Ředkvičky nastrouháme najemno a přecedíme, abychom se zbavili přebytečné vody. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou pažitku, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme jako doplněk k rybám a grilovaným masům 

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.