Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu

  0:57aktualizováno  0:57
Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit jejich štiplavou chuť netradičním jídlům, které pro OnaDnes.cz připravil nápaditý šéfkuchař Jan Kracík.

Ředkvičky jsou typické pro jaro a podzim a jejich štiplavost způsobuje hořčičný olej. Jsou bohaté na vitamín C a B, stejně jako na vlákninu a minerální látky. Ředkvičky navíc působí v lidském těle antibakteriálně, snižují cholesterol, vhodné jsou i při žaludečních obtížích a plynatosti. Doporučují se také při nachlazení a žlučových a močových kamenech .

Nejchutnější jsou samozřejmě čerstvé, při správném skladování vydrží docela dlouho. „Nejlepší je ředkvičky dát do misky a přikrýt mokrou utěrkou, v lednici vám takto vydrží až týden,“ prozrazuje Jan Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu.

Nejlepší a nejzdravější jsou ředkvičky čerstvé, dají se ale i lehce tepelně upravit. Jíst můžete i jejich nať - třeba jako součást salátů, nebo do polévky (více zde).

Ředkvičkový krém s fetou

Ředkvičková polévka
  • 250 g ředkviček červených
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 25 ml extra virgin olivového oleje
  • 50 g řapíkatého celeru
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • 4 kostky ledu
  • feta
  • případně olivový olej a bylinky k naložení fety
  • 4 plátky bagety
  • máslo na smažení
  • bylinky na krutony (tymián, petrželka, medvědí česnek apod.)

Nejprve si nakrájíme bagetu a opečeme ji na másle spolu s česnekem a bylinkami. Všechny zbývající ingredience dáme do mixéru a 2 min necháme mixovat. Mezitím si nakrájíme fetu a rozdělíme do sklenic nebo talířů, polévku servírujeme ihned.

TIP šéfkuchaře: Fetu si můžete dopředu naložit v oleji a bylinkách - příjemně ji ozvláštní např. bazalka

Tatarák z ředkviček a žampionů

Tatarák z ředkviček a žampionů
  • 200 g ředkviček
  • 80 g žampionů
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • kapary s květy
  • olivový olej
  • pažitka

Nejprve oloupeme žampiony a nakrájíme je na malé kostičky. Přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř, vše důkladně promícháme a dáme na 5 minut do lednice. Mezitím si nakrájíme ředkvičky na kostičky, nasekáme kapary a pažitku. Všechny ingredience smícháme a servírujeme ve vychlazeném nádobí s opečenými toasty.

Remuláda z ředkviček

Remuláda z ředviček
  • 200 g ředkviček
  • 50 g zakysané smetany
  • pažitka
  • sůl a pepř
  • citron

Ředkvičky nastrouháme najemno a přecedíme, abychom se zbavili přebytečné vody. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou pažitku, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme jako doplněk k rybám a grilovaným masům 

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáček místo rukou: Na čištění pleti si pořiďte tekutější gel
Kartáček místo rukou: Na čištění pleti si pořiďte tekutější gel

Vítám v klubu všechny, které spotřebují hromadu odličovacích tamponků a večerní čištění provádějí už v polospánku. Začala jsem proto přemýšlet, že kartáček na č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.