Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Řecko na talíři: krásné, chutné a zdravé!

aktualizováno 
Tradiční řecká kuchyně je nejen zdravá, ale taky tak dobrá, že se nikdy neomrzí. Řecká tabule se neobejde bez černých a zelených oliv, sýra feta a anýzového aperitivu Ouzo.

Plněná zelenina se sýrem feta | foto: MF DNES

Pita s grilovaným jehněčím masemPlněná zelenina se sýrem feta

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

4 menší lilky
2 větší červené papriky
2 velká rajčata
2 cibule
3-4 stroužky česneku
svazek zelené petrželové natě
1 lžička sušené máty
mletý pepř
sůl
mletá skořice a nové koření
5 lžic olivového oleje
větší hrst černých oliv
200 g fety

1. Zeleninu rozkrojíme, zbavíme semeníku a z rajčat a lilků vydlabeme dužinu. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku a česnek.
Přidáme dužinu z rajčat a lilků a opékáme. Okořeníme, osolíme, přidáme olivy a prohřejeme.

2. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr a směsí naplníme zeleninu.
Rozložíme ji na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozehřáté troubě při 240 stupních asi 30 minut.

Pita s grilovaným jehněčím masem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

400-500 g jehněčí kýty
Plněná zelenina se sýrem feta1 cibule s natí
2-3 stroužky česneku
8 lžic olivového oleje
šťáva z 1 velkého citronu
sůl, pepř, oregano
chlebové placky

Na salát:
1 hlávkový salát
2 papriky, 1 salátová okurka
1 cibule, sůl a mletý pepř
100 g oliv (černých i zelených)
100 g sýra feta nebo balkán
hrst čerstvého oregana
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1/2 citronu

Na tzatziki:
250 g hustého bílého jogurtu
2-3 stroužky česneku
1/2 větší salátové okurky
1 lžička olivového oleje
sůl a 1 lžíce koření tzatziki

1. Maso nakrájíme, osolíme, opepříme, vetřeme cibulku a sekaný česnek, zalijeme směsí oleje, citronové šťávy a oregana, promícháme a necháme odležet.

2. Tzatziki připravíme z prolisovaného česneku, soli, oleje, koření, strouhané okurky a hustého jogurtu. Naložené maso grilujeme a podáváme s pitou, salátem a tzatziki.

Pilaf s krevetami a zeleninou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

300 g loupaných krevet, velkých, malých nebo tygřích (mrazených)
šťáva z 1 citronu
5 lžic olivového oleje
zeleninový vývar + šťáva z krevet, celkem 600 ml
špetka šafránu
Pilaf s krevetami a zeleninou300 g rýže
2 šalotky
3 stroužky česneku
1 paprika (slovenská)
1 cuketa, nakrájená
120 g zeleného hrášku
50 ml koňaku
špetka cukru
mletý pepř
sůl

1. Loupané krevety bez krunýře a zbavené střívek dáme vařit do trochu vroucí vody, osolíme a zakápneme citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje. Vaříme krátce podle druhu a velikosti krevet. Hotové krevety vyjmeme a šťávu doplníme vývarem, přidáme špetku šafránu, uvedeme k varu a vsypeme rýži.

2. Rýži uvaříme do měkka.
Mezitím osmahneme na zbylém oleji šalotku a česnek, podlijeme koňakem, přidáme kousky papriky a cuket, hrášek, špetku cukru, mletý pepř, osolíme a dusíme. Pilaf promícháme se zeleninou a krevetami a podáváme.

Baklava s pistáciovými oříšky

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Baklava s pistáciovými oříšky500 g hladké mouky
sůl
2 lžíce olivového oleje
250-350 ml vlažné vody
mouka na posypání válu
200 g přepuštěného másla

Na náplň:
200 g mletých ořechů
100 g sekaných mandlí
50 g pistáciových oříšků
8 lžic krupicového cukru
1 lžička mleté skořice

Na sirup:
250 ml vody
250 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
kousek celé skořice

1. Mouku, sůl, vlažnou vodu a olej zpracujeme na těsto. Smícháme ořechy, cukr a skořici. Rozpustíme máslo. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů a vyválíme tenké placky.

2. Z nich rukama vytahujeme na utěrce tenké placky. Plech vymažeme. Placky nakrájíme na pláty a každý potřeme máslem.

3. Pláty střídáme po třech s ořechovou směsí, rozkrájíme za syrova na čtverce a povrch pokapeme zbylým máslem.

4. Pečeme v předehřáté troubě a poléváme sirupem svařeným z vody, cukru, citronové šťávy a skořice.

Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou2-3 lilky, podle velikosti
3 větší rajčata
250 g mozzarelly
100 ml olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
2 prolisované stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
svazek čerstvé bazalky

1. Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky přibližně o síle jednoho centimetru. Lilky pak z obou stran osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut ,vypotit‘.

TIP
Bazalku nahraďte jinými čerstvými bylinkami, například oreganem, saturejkou, tymiánem, rozmarýnem a podobně. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený a zeleninu po upečení osolte.

2. Mezitím si připravíme marinádu, a to tak, že smícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli.

3. Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.

4. Potom na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme důkladně z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme připravenou česnekovou marinádou.

5. Nakonec připravíme porce tak, že vždycky mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a plátek rajčete a pro výraznější chuť ještě posypeme lístky čerstvé bazalky. Grilovaný lilek s mozzarellou podáváme jako večeři nejlépe s čerstvým bílým pečivem.

ŘEKOVÉ VĚDÍ, CO JE ZDRAVÉ...

Řekové vědí, co je zdravé...

Není pochyb, že řecký přístup ke stolování a k životu je plný lákavých chutí a prožitků, ale on je ke všemu ještě prospěšný lidskému zdraví.

Červené víno
Přiměřené popíjení jiskřivého moku vyráběného z vinných hroznů (1-2 dcl denně) prospívá našemu srdci a pomáhá tělu bránit se proti zhoubným nádorům. Jelikož víno obsahuje vydatné množství antioxidantů, není jeho pití hřích, ale léčba.
Olivový olej
Olivový olej, zejména ten lisovaný za studena, je skvělá medicína. Snižuje množství cholesterolu v krvi i krevní tlak, působí příznivě na krevní oběh a zažívání a také zmírňuje příznaky stárnutí organismu.

Další recepty najdete v příloze Řecko na iDNES

TŘIKRÁT ŘECKO

Stejně jako do české kuchyně patří vepřo knedlo zelo a pivo, tak se řecká tabule neobejde bez černých a zelených oliv, sýra feta a anýzového aperitivu Ouzo. Jestli jste ještě nebyli v Řecku na dovolené, tak to letos určitě napravte, nebo se vypravte do některé z řeckých taveren u nás.

OLIVY
Olivovník je v Řecku národním stromem, a jestli se někde na světě daří těmhle zvláštním rostlinám, tak je to právě slunečný Peloponéský poloostrov. U nás se sice seženou olivy s peckou i bez, s papričkou, mandlí nebo ančovičkou, ale ty, co koupíte na řeckém trhu, jsou nejlepší.

OVČÍ SÝR FETA
O typickém řeckém sýru s lahodnou slanou příchutí psal už i Homér ve svých slavných eposech. Sýr, který se vyrábí z ovčího mléka, do něhož se někdy přidává mléko kozí a dnes už i kravské, zraje aspoň dva roky v solném roztoku a pro svůj vysoký obsah tuku je lahodnou pochoutkou jak ve studené, tak v teplé řecké kuchyni. K dostání je jak sýr feta měkký až drobivý, tak i tvrdší konzistence.

APERITIV OUZO
Jako aperitiv je v Řecku velice oblíben místní anýzový likér Ouzo, který má čirou barvu, ale po smíchání s vodou nebo ledem se změní v mléčně bílou tekutinu. Tento nápoj je také oblíbeným suvenýrem, který si našinci přivážejí z dovolené.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.