Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

  0:08aktualizováno  0:08
Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Řecké dušené maso | foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete příbuzným a kamarádům přivést stý magnet na ledničku nebo jiný suvenýr, na který se bude jen prášit, je ideální jim vzít jedlý dárek. Z Řecka můžete přivézt hned několik typických dobrot - zejména kvalitní olivový olej, olivy, víno a koření. U vína je dobré vsadit na místní odrůdy - některé z nich jako je Vilan, Kostifali nebo Mandilari šlechtí místní vinaři již přes 3000 let. U olejů pak koukejte zejména po těch za studena lisovaných a samozřejmě z řeckých oliv.

Olivy kupujte zásadně s peckou, bez ní totiž ztrácí chuť a zdravotně prospěšné látky. „Ideální je kupovat olivy s peckou a vakuově balené, díky čemuž nedochází k jejich oxidaci a zachovávají si tak stále svoji plnou chuť a vitaminy,“ vysvětluje Jiří Barcal, odborník na řecké produkty z firmy Grecia, který se s námi podělil i o své oblíbené recepty. Nejlepšími z krétských oliv jsou podle něj ty s názvem Kalamata a Throubes. Olivy Kalamata zrají na stromech a v době sběru mají typickou černo-hnědou barvu, to samé platí pro Throubes olivy, které se podle staré receptury ještě suší na slunci. Olivy Kalamata ani Throubes nejsou vyráběny oxidací zelených oliv, jak se dnes běžně černé olivy vyrábí.

Radost jistě uděláte i typickými kořeními a bylinkami. Z těch typicky krétských můžeme jmenovat malotiru nebo diktamos (známý též jako dobromysl krétská), které mají mnohé léčebné účinky. Radost ale jistě uděláte i bobkovým listem nebo směsí koření na souvlaki či tzatziki. Nezapomeňte k nim přidat obdarovaným i následující recepty, aby pro ně hned nalezli chutné využití.

Tzatziki

Ingredience:

Pravé řecké tzatziki
  • 500 g nejlépe řeckého nebo tučného jogurtu
  • 2 střední okurky
  • 2 polévkové lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 polévková lžíce směsi na tzatziki anebo česnek, kopr a sůl na dochucení

Příprava:

Okurky na jemno nastrouháme, dáme do cedníku abychom odstranili přebytečnou vodu. Je třeba odstranit co možná nejvíce okurkové vody. Poté smíchejte všechny ingredience dohromady a dle chuti dosolte. Dejte do ledničky na 1 hodinu vychladit a můžete podávat. Talířek ozdobte okurkou, rajčetem, paprikou případně i řeckými olivami.

Souvlaki

Ingredience:

Souvlaki
  • 1 kg nakrájeného vepřového masa na kostky
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 rajče nakrájené na kolečka
  • 1 paprika nakrájená na kolečka
  • 1 cibule nakrájená na kolečka
  • 1 polévková lžíce směsi na Gyros nebo Souvlaki (příp. oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl)

Příprava:

Vepřové maso osolíme a smícháme s vinným octem, olivovým olejem, kořením a necháme minimálně hodinu marinovat v ledničce.
Poté napichujeme na jehly následovně: maso-papriku-maso-cibuli-maso-rajče-maso.
Maso pečeme v troubě, případně pro lepší chuť i nad žhavým uhlím.

Kuře na řecký způsob

Ingredience na 6 porcí:

Kuře na řecký způsob
  • 6 porcí kuřete
  • 5 rajčat
  • 1 cibule nakrájená na malé kostičky
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 2 polévkové lžíce směsi na kuře (příp. oregáno, sladká paprika, skořice, nové koření, kmín, chilli papričky, pepř a sůl)

Příprava:

Kuře osolíme a dáme na pekáč. Všechny další ingredience smícháme dohromady a dobře zamícháme. Poté je dáme pečlivě na celé kuře a necháme v lednici marinovat 1 hodinu. Pečeme v troubě při 200°C asi 1 hodinu až do zlatavě hnědé barvy.
Na talíři ozdobíme hlávkovým salátem případně olivami.

Burgery v řeckém stylu

Ingredience na 4 až 6 porcí:

Burgery na řecký způsob
  • 500 g mletého telecího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce brandy (na zvážení)
  • 1 hrnek vody
  • 2 polévkové lžíce směsi na burgery ( příp. oregáno, pepř, máta, kari, tymián, koriandr, chilli papričky, skořice a sůl)

Příprava:

V misce dobře zamíchejte vodu, strouhanku, olivový olej, brandy a směs na burgery. Poté přidejte mleté maso, vajíčko, sůl, dobře zamíchejte a nechte v lednici hodinu marinovat. Burgery vytvarujte a připravujte způsobem, jaký preferujete. Buďto v troubě s rajčaty, grilované nebo dokonce i smažené.

Stifado (dušené maso na řecký způsob)

Ingredience:

Řecké dušené maso
  • 1 kg telecího masa
  • 1 sklenička řeckého červeného vína
  • 1 kg šalotky
  • 1 kávová lžička cukru
  • 300 g nakrájených rajčat
  • 50 g rajčatového pyré
  • 4 až 6 bobkových listů (je součástí některých směsi na Stifado)
  • 1 polévková lžíce směsi na Stifado (bobkový list, nové koření, česnek, chilli papričky, hřebíček, skořice, pepř, sůl)

Příprava:

Do pánve dáme olivový olej, cibuli (v případě, že nemáme cibuli šalotku, musíme cibuli nakrájet na menší kousky), přidáme telecí maso a dusíme asi 10 minut, až maso dostane zlatavě-hnědou barvu. Potom přidáme červené víno, koření a vše dobře zamícháme. Dusíme při mírné teplotě 40 minut. V okamžiku, kdy je maso téměř hotové, přidáme nakrájená rajčata, rajčatové pyré a kávovou lžičku cukru. Dusíme dalších 10 minut.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.