Tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob (moscharisio tartar greek style)
Ingredience na 1-2 porce:
- 100 g hovězí svíčkové
- 1 polévková lžíce na jemno nakrájených sušených rajčat
- 1/2 kávové lžičky římského kmínu
- 1 malá nadrobno nakrájená fialová cibule
- 1 čajová lžička balzamikového octa
- 2 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 20 g fety
- sůl, pepř
Jak připravujete řeckou kuchyni?Nejlepší musaka, ideální složení salátu choriatiki nebo frappé sladké tak akorát? Podělte se s ostatními na Labužník.cz, jak má chutnat poctivá řecká kuchyně. |
- Ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky masa. Plátky nakrájíme na tenké proužky a ty dále sekáme nožem, až vznikne jemně nasekaná masová hmota.
- Fetu dáme do misky s olejem a balzamikovým krémem a rozmačkáme. Fetu a všechny zbývající ingredience přidáme k masu a důkladně promícháme. Podáváme na grilovaném chlebu. Můžeme ozdobit kapary.
Řecký salát s balzamikovým octem a krémem (elliniki salata me balsamiko ke feta marinarismeni se balsamiko)
Ingredience na 1 porci:
- 2 středně velká rajčata
- 1/2 středně velké okurky
- 1/2 malé fialové cibule
- 6 černých oliv
- 1/2 středně velké zelené papriky
- 1 polévková lžíce Balzamikového octa
- 100ml Fíkového balzamikového krému Kalamáta
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 silný plátek fety o váze 100 g
- petrželová nať
- černá a bílá sezamová semínka
- sůl
- Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibule a papriku na proužky, okurku na kolečka a vložíme do mísy. Přidáme olivy, olivový olej, balzamikový ocet a vše promícháme. Posypeme petrželovou natí.
- Fetu nakrájíme na kostičky. Kostičky namočíme do Fíkového balzamikového krému Kalamata a následně obalíme v sezamu. Obalené kostičky fety položíme na vršek salátu.
Řecké biftečky z mletého masa, s cibulovými květy s bílým a černým balzamikovým krémem
Ingredience na 4 porce:
- 800 g mletého hovězího masa
- 1 kávová lžička soli
- ½ kávové lžičky pepře
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce bílého balzamikového krému
- 75 ml olivového oleje
- 2 kávové lžičky oregana
- 1 polévková lžíce petržele
- 4 polévkové lžíce strouhanky
- Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Přidáme vše ostatní a řádně rukou promícháme.
- Z hmoty vytvoříme 4 placky a grilujeme asi 4 minuty z každé strany.
Cibulové květy
Ingredience na 4 porce:
- 4 velké kusy fialové cibule
- 100 ml olivového oleje
- 4 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 polévková lžíce medu
- 100 ml vody
- sůl, pepř podle chuti
- Všechny ingredience promícháme a vytvoříme zálivku. Cibuli krájíme na osminy, přičemž řez zastavíme 1cm odspoda.
- Cibule zalijeme zálivkou, vložíme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut při 200 °C.
Podívejte se ve videu, jak na řecké biftečky a cibulové květy:
Pečené brambory s pomerančem a citrónem (furnista chips patatas me balsamiko)
Ingredience na 1 porci:
- 1 velká brambora o váze 250 g
- 3 polévkové lžíce bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 75 ml vody
- 1 polévková lžíce nadrobno nakrájených rajčat
- 1 polévková lžíce nadrobno nakrájené zelené papriky.
- sůl, pepř, oregano - podle chuti
- 1 dl vody
Bramboru nastrouháme na struhadle, nebo nakrájíme na tenké plátky o síle 3 mm. Plátky položíme na pekáč vyložený pergamenovým papírem tak, aby se asi z jedné třetiny překrývaly. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme sušeným oreganem a na jemno nakrájenými sušenými rajčaty a zelenou paprikou. Na závěr pokapeme bílým balzamikovým krémem s pomerančem a citronem a zalijeme 1 dl vody. Brambory pečeme 20 min při 200 °C.
Kuřecí prsa s balzamikovým krémem pečené v jogurtovém županu (psita fileta kotopulo me giaurti ke balsamiko)
Ingredience na 2 porce:
- 2 ks kuřecích prsou o váze 200 g
- 100 g bílého jogurtu řeckého typu
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce balzamikového krému
- 3 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
- špetka soli, pepře a římského kmínu
- V míse smícháme jogurt s vajíčkem a sýrem, solí a římským kmínem. Kuřecí prsa vložíme do pekáče. Osolíme, opepříme, posypeme římským kmínem a pokapeme balzamikovým krémem. Přikryjeme alobalem a pečeme 15 minut při 200 °C.
- Vytáhneme z trouby, překryjeme směsí z jogurtu a pečeme dalších 10-12 minut.
Salát z hroznového vína s balzamikovým krémem (salata me stafili ke balsamiko)
Ingredience na 1 porci:
- 10 bobulí bílého hroznového vína
- 1/2 středně velké okurky
- 4 listy římského salátu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
- Hrozny rozpůlíme, okurku nakrájíme na kolečka, salát na proužky.
- Vše promícháme s olejem a pokapeme balzamikovým krémem.