Doporučujeme

Biftek s čerstvým pepřem | foto: Profimedia.cz

Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

  • 43
Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Biftek s čerstvým pepřem

Příprava: 10 minut, pečení: 15–20 minut
Pro 4 osoby (porce 2 090 kJ):

  • 4 bifteky po 250 g ze střední části svíčkové
  • sůl a čerstvě drcený barevný pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 barevné papriky
  • 4 žampiony
  • 150 g zelených fazolek, krátce povařených

  1. Plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme zpět do původního tvaru a výšky. Maso potřeme dvěma lžícemi oleje, obalíme ze všech stran v drceném pepři a necháme v chladu asi hodinu odležet. Fazolky povaříme několik minut v osolené vodě, zchladíme a necháme okapat.
  2. Rozpálíme si pánev se lžící oleje a zprudka na něm opečeme bifteky ze všech stran. Zmírníme plamen a dopékáme na středně propečený biftek celkem asi 8 - 10 minut při výšce masa zhruba 4 cm. Maso dáme na nahřáté talíře, osolíme a uchováme teplé. V druhé velké pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a postupně opečeme nakrájenou zeleninu, houby nakrájené na plátky i předvařené fazolky. Osmahnutou zeleninu dochutíme solí a podáváme s bifteky.

Jehněčí řízky s ratatouille

Příprava: 20 minut, pečení: 25 minut
Pro 4 osoby (porce 2 240 kJ)

  • 4 řízky z jehněčí kýty
  • 2 lžíce citronové šťávy a kůra z 1/2 citronu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a drcený bílý pepř
  • 2 snítky šalvěje a rozmarýnu
  • 4 lžíce olivového oleje
Jehněčí řízky s ratatouille

Na ratatouille:

  •  1 lilek
  •  2 cukety
  • 3 - 4 barevné papriky
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 1 palice česneku
  • 3 - 4 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvých bylin
  • sůl a mletý pepř

  1. Jehněčí řízky naklepeme přes fólii, vetřeme do nich sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme bylinkami a necháme hodinu marinovat.
  2. Maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme, zmírníme plamen, dopékáme po každé straně 4 - 5 minut a potíráme zbylou marinádou.
  3. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220 - 230 stupňů. Zeleninu nakrájíme na kousky, rozložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 10 - 15 minut, občas promícháme. Vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme dalších deset minut ve šťávě, kterou zelenina pustila. Podáváme jako přílohu k masu.

Pečený králík s rozmarýnem

Pečená králičí stehna

Příprava: 20 minut, pečení: 1,5 hodiny
Pro 4 osoby (porce 1 650 kJ):

  • 1 králík, nebo 4 králičí stehna
  • 100 ml octa
  • 250 ml červeného vína
  • svazek petrželky
  • snítka celerové natě, nebo řapíkatý celer
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 velké mrkve
  • 8 malých cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
  • sůl a mletý pepř

  1. Králíka naporcujeme, přelijeme octem, vínem, přidáme svázané zelené natě, mrkev pokrájenou na čtvrtky, česnek, celé cibulky, polovinu oleje, bobkový list a lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme marinovat nejméně 24 hodin, otáčíme.
  2. Králíka vyjmeme z marinády, osolíme a opepříme. Pak ho na sporáku zprudka opečeme.
  3. Porce dáme do pekáčku, přidáme rajčatové pyré, marinádu i se zeleninou, natěmi a kořením a pečeme asi 1, 5 hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podléváme šťávou, případně podlijeme trochou vody, či vývaru. Nakonec dochutíme solí a mletým pepřem.

  • Vybrali jsme pro Vás